Oegstgeest koerst wederom op missen provinciale deadline door vertraging bij accountant

Er lijkt dit jaar wederom sprake te zijn van vertraging bij de controle van de gemeentelijke jaarcijfers door account EY. De Oegstgeester wethouder Matthijs Huizing (Financiën) liet donderdagavond aan de gemeenteraad weten dat hij de provinciale deadline van 15 juli mogelijk niet gaat halen. “Wij concluderen dat accountant EY wederom niet op tijd lijkt te zijn met de controle van de jaarrekening”, aldus Huizing.

Jaarlijks worden de gemeentelijke financiële cijfers gecontroleerd door een externe accountant die daarover een advies uitbrengt aan de provincie. Zonder een accountantsverklaring kan de provincie de cijfers niet controleren. De deadline voor het aanleveren is 15 juli, maar daar gingen Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest afgelopen twee jaar al flink overheen. Accountant EY had in Leiderdorp naar eigen zeggen bijvoorbeeld te maken met capaciteitsproblemen en ‘de complexiteit van de opdracht’, waardoor de cijfers niet op tijd konden worden gecontroleerd.

‘Telkens nieuwe informatie’
Ook voor dit jaar heeft de accountant al een vertragingswaarschuwing afgegeven. “Onlangs kwam er eerst geen reactie op de vraag of de controle nog op schema loopt, maar na herhaaldelijk aandringen kwam die afgelopen vrijdag wel: ze gaan het niet halen”, aldus Huizing. EY liet hem onlangs weten nog niet over de benodigde informatie van de gemeente te beschikken, maar dat verwijt wees de wethouder van de hand. “Dat ze nog zeggen informatie te missen, is ook niet verbazingwekkend als je elke week weer nieuwe vragen stelt”, verklaarde hij tegenover de gemeenteraad.

Of de provinciale deadline daadwerkelijk zal worden gemist, wordt later bekend. “We zullen in de volgende commissievergadering op 4 juni mogelijk tot de conclusie moeten komen dat we de provincie om uitstel moeten vragen”, aldus Huizing, die voor die tijd eerst nog in gesprek zal gaan met EY om te zien wat er nog aan de vertraging kan worden gedaan.

Laatste jaar
EY liet vorig jaar al weten niet meer in te zullen schrijven op dit soort gemeentelijke opdrachten. Daarmee is de controle over 2018 het laatste dat EY voor de drie gemeentes in de Leidse regio doet. Vanaf volgend jaar neemt Publieke Sector Accountants de controle in Leiderdorp en Oegstgeest voor z’n rekening, het veel grotere Deloitte gaat in Leiden aan de slag.

Oegstgeest Politiek accountant_vertraging


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×