VVD Leiden: Red Leidens Ontzet! Stel invoering ecoglazen uit

24

“Een groot deel van de festiviteiten tijdens de viering van 2 en 3 oktober en Koningsdag dreigt vanaf dit jaar niet meer door te gaan, zo waarschuwen horecaondernemers die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de festiviteiten rondom het marktgebied in de binnenstad.” Dat heeft de VVD Leiden gehoord van de Leidse horeca en raadslid Juliette Gilissen stelt daarom een serie vragen aan het stadsbestuur over de almaar oplopende kosten die de horeca moet maken om te voldoen aan gemeentelijke regels.

“De kosten voor de organisatie van de festiviteiten in de stad zijn veel te hoog geworden en met de extra kosten in het vooruitzicht die de invoering van ecoglazen met zich meebrengt, zien de ondernemers het helemaal zwaar in,”zegt Gilissen. “Volgens de VVD-fractie staat de bijdrage van de Leidse horeca-ondernemers aan de viering van Leidens Ontzet dit jaar al op losse schroeven.

Gisteren besloot het Leidse college definitief dat met ingang van de viering van Leidens Ontzet ecoglazen gebruikt moeten worden. Om dat proces soepel te laten verlopen trekken gemeente en provincie gezamenlijk 115.000 euro uit om de horeca te ontzien. Van het geld worden onder andere 500.000 ecoglazen gehuurd.

Kosten veiligheid en schoonmaak nekken festiviteiten
Volgens marketing-manager Mels Hartman van de Horecagroep Leiden (onder andere City Hall, Van der Werff, The Bishop en Lot & de Walvis) zit het probleem vooral in oplopende kosten voor veiligheid en schoonmaak. Hartman: “De politie is heel blij met ons, zeker nu we toegangshekken plaatsen en daar beveiliging hebben staan. Maar de rekening daarvoor ligt wel bij ons. Wanneer we dat niet meer doen, heeft de stad een probleem, want hoe beheers je dan grote groepen en bewaak je de veiligheid van de mensen?”

Hartman vervolgt: “De eisen van de gemeente worden ieder jaar hoger en als er in Lyon iets gebeurt, dan merken wij dat direct doordat er dan nog strengere eisen worden gesteld en ook die rekeningen komen bij ons terecht. Dit kan zo niet langer.

Horeca komt jaarlijks zo’n twee ton tekort
Volgens de VVD is de wens van het college om ecoglazen al tijdens de komende 3 oktoberviering in te voeren gedoemd om te mislukken. Gilissen: “Er is niet voldoende gesproken over de haalbaar van de gehele organisatie van de festiviteiten. Dat is wat wij horen van de ondernemers.” Het financiële gat voor de viering van Leidens Ontzet zou ongeveer 100.000 euro bedragen; voor Koningsdag om een bedrag tussen de 80.000 en 90.000 euro.

De VVD wil van het college weten welke maatregelen het stadsbestuur gaat nemen om te voorkomen dat allerlei festiviteiten rondom de Nieuwe Rijn niet doorgaan  tijdens 2 en 3 oktober en Koningsdag. De partij vindt het waarborgen van de veiligheid van de inwoners eerst en vooral een taak van de overheid en dus zouden die kosten niet bij de horeca neergelegd moeten worden.

Europees verbod per 2021
Gilissen wil dat het college samen met de ondernemers gaat onderzoeken waar de financiële pijnpunten zitten en de uitkomsten daarvan met de gemeenteraad te delen. Pas daarna zou in overleg met de horeca-ondernemers een moment gekozen moeten worden om ecoglazen in te voeren. Overigens wordt het gebruik van plastic wegwerpbekers per 2021 in heel Europa sowieso verboden. Dat besloot het Europees Parlement vorig jaar. Het gaat daarbij ook om rietjes, borden, bestek, roerstokjes, wattenstaafjes en alle andere plastic producten die slechts één keer gebruikt kunnen worden.

 

Delen

24 reacties

 1. Een beetje minder in de binnenstad kan toch ook. De horeca daar wil toch zelf al die drukte.

 2. Theolieke Smit

  De horeca betaald en organiseerd onwijs veel. Dat doen ze goed. Dus daarom VVD wil je een feestje, steun dan ook alles, meer steun voor de horeca en gelijk ecoglazen. Die zijn , helaas, hard nodig. Begin gewoon met zaken die belangrijk zijn op lange termijn. Voedt mensen op, zorg voor meer en goede afvalbakken, zonder dat dat de hoofdprijs kost.

 3. Marcellus_B op

  Dat eco-glazen-gedoe betekent dus dat je €3,50 tot €3,75 moet betalen voor amper 2cl aan slecht getapt bier, waar je ook nog 10 minuten voor in de rij moet gaan staan. Mijn keuze voor dit jaar valt op een goedkoop rugzakje vol met blikjes gevuld met 3cl bier van goede kwaliteit, tegen €0,75 per blikje.
  Bedankt samenwerkende horeca en bedankt stadhuis-socialisten voor een aanzienlijke besparing in mijn bestedingen voor die twee leuke dagen.

   • Dan wens ik je heel veel plezier op een leeg plein. Neem je ook even je eigen gitaar en beveiliging mee? Aangezien jij het goedkope bier uit de supermarkt haalt en de horeca dus geen inkomsten genereert. Of denk je dat de bands, de beveiliging, pontons e.d. zichzelf betalen?

    • Marcellus_B op

     Niet iedereen zit persé te wachten op het soort van avrotros-vermaak dat je omringd door voetbaltokkies kan genieten op de Nieuwe Rijn. Niemand verplicht ook die horeca grootgrutters die daar zitten om de rivier dicht te laten leggen en ik wil daar niet voor betalen.
     Sowieso zal je mij daar niet zien, omdat ik weiger mij te laten fouilleren om gewoon over de openbare weg te mogen lopen.

 4. Ja, we moeten vooral niets voor het milieu doen, want dat kost teveel tijd, geld en energie.
  Nee, schuif al het plastic (net als na Koningsdag) gewoon de grachten in. Dan komen we dat op het diepste punt
  van de aarde nog tegen.

  De VVD heeft nog steeds niet begrepen dat haar opvattingen niet meer van deze tijd zijn.
  De 3 Oktobervereniging houdt ook vergroening van het Molen de Valkgebied tegen vanwege 2-3 dagen kermis.
  Dit soort flauwekul en machtsmisbruik moeten maar eens over zijn!

  Weg met wegwerpplastic!

 5. Is het mooi geweest ? Nee dat niet.
  Zolang ik, nu voor het 35e jaar, aan het varen ben in Leiden, is het het met allerhande plastic niet mooi geweest in de Nieuwe Rijn.
  De Nieuwe Rijn met z’n geplastificeerde bodem. Is het wel eens opgevallen dat er geen waterplantje groeit ?
  Dus Ecoglazen DOEN ! Liever vandaag dan morgen. Wordt eens wijs VVD !

 6. Ecoglazen NU METEEN invoeren en wel verplicht. Plastic wegwerpartikelen zijn echt onwenselijk voor het milieu.Zoveel is intussen echt wel duidelijk. Het is vooral een mentaliteitskwestie. Tijdig beginnen met voorbereiden dus!

 7. Bianca Polane

  Die zottigheid moeten ze zoiezo uitstellen , 2 dagen per jaar en dan nu zoveel ophef laten ze eerst maar is geld uitgeven aan dingen die echt nodig zijn

  • Die ecoglazen zíjn echt nodig! En wel NU! Zoveel onnodige rotzooi in twee dagen, het is totaal idioot.

 8. Waarom koopt de gemeente niet een heleboel ecoglazen met een mooi logo van de stad er op. Stel ze gratis ter beschikking aan ondernemers. Bij verlies/schade moet je een kleine vergoeding betalen. Je geeft toch niet ruim een ton uit aan huur.

 9. Rob Janssen op

  Mooie taak voor de 3 oktober vereniging, die harken dankzij een overeenkomst met de gemeente de inkomsten van de stallingskosten van de kermis exploitanten binnen.
  Laten zij dan maar voor alle randverschijnselen betalen.

 10. Sanne Schaap

  Waarom geen goede ecoglazen bij elke kroeg dezelfde glazen doe er een euro statiegeld op en hergebruik je glas.
  En ipv viese evenementen bier gewoon bier van kwaliteit. Prijs juist iets omlaag en je zal zien mensen zullen hun blikjes laten staan en halen een extra biertje van de tap.
  Extra prullenbakken neerzetten waar je je vuil in kwijt kan en de boetes omhoog gooien als ze het op de grond gooien.

 11. DeHeerGroen op

  Onverschilligheid regeert binnen de VVD al jaren. Niet alleen over het milieu. Dat wisten we toch al lang? 🙂

 12. Zo kennen we de VVD, nooit te beroerd om het bedrijfsleven te steunen bij milieuvervuilende activiteiten. Milieuvervuiling door plastic afval is geen nieuw verschijnsel. Dus kun je je afvragen waarom horecamensen en andere ondernemers hun verantwoordelijk niet al veel eerder hebben genomen, daarbij al dan niet gesteund door de VVD. Maar ja, waarom zou je iets voor onze leefomgeving doen als je die ook ernstig kunt vervuilen.
  Dezelfde milieuvijandige houding hebben VVD-politici op landelijk niveau. Al wil een hypocriete enkeling na zijn actieve periode wel eens een iets ander geluid laten horen, als het zo uitkomt.

 13. Adriënne Selier-Warmerdam

  Doe net als in het buitenland met bv de wijnfeesten: betalen van je eigen glas (die kun je dus ook meenemen) en dan kun je tegen betaling overal iets te drinken halen, glas weer gewassen en al👍🏻

 14. John Steegh op

  Ach ja, natuurlijk jammert de lokale horeca weer eens over de extreme kosten van ecoglazen. Meebetalen aan het opruimen van de rotzooi als die glazen er niet zijn is er uiteraard niet bij, wel mag de gemeente even mee betalen aan het huren van de ‘eerste generatie’ ecoglazen.
  Laat ik me nou toevallig herinneren dat de Leidse horeca in 2009 beloofde dat die ecoglazen er ECHT zouden komen vanaf 2011, echt waar, heus. Inmiddels zijn we dus gewoon 10 jaar verder en tonnen aan in de grachten gedonderd plastic verder, maar kennelijk is het nog steeds ‘moeilijk’ en als er een horecaondernemer piept staat de VVD weer in de eerste rij om ze te steunen. Tsja, plastic soup, geen boodschap aan; een aantrekkelijke stad anders dan een zuipfestijn, geen boodschap aan.
  Gelukkig heeft dit college de moed om door te bijten en die ecoglazen nu eindelijk gewoon verplicht te stellen; heel coulant dat ze aan de overgang nog een fikse financiële bijdrage wil leveren. Nu nog even de onbetaalde rekening vereffenen van tien jaar niks doen door de horecabazen, maar dat is allicht teveel gevraagd…..

  • Wat is er mis met echt glas? Is net zo duurzaam. Een zero tolerance beleid, super snel recht net zoals bij oud en nieuw voor de mensen die zich niet kunnen gedragen, of laten we ons echt leiden door angst. De horeca is al genoeg gestraft, met het rookbeleid, wie gaat dat vergoeden? Als je naar andere landen kijkt die lachen ons 4keer uit man.

 15. Nou, Leiden gaat naar ze malle moer zo, ik raad iedereen om met die dagen lekker naar het oktoberfest in München te gaan. Voor de geïnteresseerden is van 21 september tot 6 oktober. Daar is geen geouwehoer met eco plastic glazen maar echt glas, en heerlijk bier een geweldig feest. En geloof me dit doet pijn als Leidenaar.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline