(Foto: Canal Cups, via Twitter).

VVD Leiden: Red Leidens Ontzet! Stel invoering ecoglazen uit

“Een groot deel van de festiviteiten tijdens de viering van 2 en 3 oktober en Koningsdag dreigt vanaf dit jaar niet meer door te gaan, zo waarschuwen horecaondernemers die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de festiviteiten rondom het marktgebied in de binnenstad.” Dat heeft de VVD Leiden gehoord van de Leidse horeca en raadslid Juliette Gilissen stelt daarom een serie vragen aan het stadsbestuur over de almaar oplopende kosten die de horeca moet maken om te voldoen aan gemeentelijke regels.

“De kosten voor de organisatie van de festiviteiten in de stad zijn veel te hoog geworden en met de extra kosten in het vooruitzicht die de invoering van ecoglazen met zich meebrengt, zien de ondernemers het helemaal zwaar in,”zegt Gilissen. “Volgens de VVD-fractie staat de bijdrage van de Leidse horeca-ondernemers aan de viering van Leidens Ontzet dit jaar al op losse schroeven.

Gisteren besloot het Leidse college definitief dat met ingang van de viering van Leidens Ontzet ecoglazen gebruikt moeten worden. Om dat proces soepel te laten verlopen trekken gemeente en provincie gezamenlijk 115.000 euro uit om de horeca te ontzien. Van het geld worden onder andere 500.000 ecoglazen gehuurd.

Kosten veiligheid en schoonmaak nekken festiviteiten
Volgens marketing-manager Mels Hartman van de Horecagroep Leiden (onder andere City Hall, Van der Werff, The Bishop en Lot & de Walvis) zit het probleem vooral in oplopende kosten voor veiligheid en schoonmaak. Hartman: “De politie is heel blij met ons, zeker nu we toegangshekken plaatsen en daar beveiliging hebben staan. Maar de rekening daarvoor ligt wel bij ons. Wanneer we dat niet meer doen, heeft de stad een probleem, want hoe beheers je dan grote groepen en bewaak je de veiligheid van de mensen?”

Hartman vervolgt: “De eisen van de gemeente worden ieder jaar hoger en als er in Lyon iets gebeurt, dan merken wij dat direct doordat er dan nog strengere eisen worden gesteld en ook die rekeningen komen bij ons terecht. Dit kan zo niet langer.

Horeca komt jaarlijks zo’n twee ton tekort
Volgens de VVD is de wens van het college om ecoglazen al tijdens de komende 3 oktoberviering in te voeren gedoemd om te mislukken. Gilissen: “Er is niet voldoende gesproken over de haalbaar van de gehele organisatie van de festiviteiten. Dat is wat wij horen van de ondernemers.” Het financiële gat voor de viering van Leidens Ontzet zou ongeveer 100.000 euro bedragen; voor Koningsdag om een bedrag tussen de 80.000 en 90.000 euro.

De VVD wil van het college weten welke maatregelen het stadsbestuur gaat nemen om te voorkomen dat allerlei festiviteiten rondom de Nieuwe Rijn niet doorgaan  tijdens 2 en 3 oktober en Koningsdag. De partij vindt het waarborgen van de veiligheid van de inwoners eerst en vooral een taak van de overheid en dus zouden die kosten niet bij de horeca neergelegd moeten worden.

Europees verbod per 2021
Gilissen wil dat het college samen met de ondernemers gaat onderzoeken waar de financiële pijnpunten zitten en de uitkomsten daarvan met de gemeenteraad te delen. Pas daarna zou in overleg met de horeca-ondernemers een moment gekozen moeten worden om ecoglazen in te voeren. Overigens wordt het gebruik van plastic wegwerpbekers per 2021 in heel Europa sowieso verboden. Dat besloot het Europees Parlement vorig jaar. Het gaat daarbij ook om rietjes, borden, bestek, roerstokjes, wattenstaafjes en alle andere plastic producten die slechts één keer gebruikt kunnen worden.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek Ecoglazen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×