Een bos uit de kluiten gewassen Japanse Duizendknoop langs het spoor bij de overgang op de Haagweg. (Foto: Chris de Waard).

Japanse Duizendknoop rukt op in Leiden

Twee jaar geleden vond de gemeente Leiden de oprukkende Japanse Duizendknoop nog niet erg problematisch en het college vond het daarom niet nodig om maatregelen te nemen tegen de zogeheten ‘invasieve exoot’. Inmiddels rukt de plant steeds verder op en meer en meer gemeenten nemen maatregelen. Soms draconische. De hoofdstad trekt bijvoorbeeld 8,2 miljoen euro uit voor de bestrijding van het groene gevaar waarvan de wortels een verwoestende uitwerking kunnen hebben op funderingen, rioolbuizen en kademuren.

Uit Het Parool: “In Amsterdam zijn dertien plekken bekend waar de duizendknoop schade heeft aangericht aan gebouwen en constructies. In een monumentaal pand in de binnenstad groeit de plant in de funderingen. De kosten van verwijdering en herstel bedragen 300.000 euro.”

Ook de gemeente Leiden lijkt inmiddels tot de conclusie te komen dat de plant ook hier bestreden moet worden. “We inventariseren op dit moment welke exoten, dus ook de Japanse Duizendknoop, een probleem vormen. Op basis daarvan wordt in de tweede helft van 2019 een beheersingsplan opgesteld met maatregelen om deze exoten beheersbaar te houden,”zo laat de gemeente Leiden desgevraagd aan Sleutelstad weten. Uitroeien van de Japanse Duizendknoop is volgens de gemeente niet mogelijk. “Het gaat dus om het beheersbaar houden.”

Von Siebold
Het plantje komt, zoals de naam al doet vermoeden, van oorsprong uit Japan en is in ons land terecht gekomen omdat plantenverzamelaar Von Siebold hem rond 1830 meenam naar Leiden. Daar kreeg de plant een plekje in de Hortus Botanicus. Inmiddels wordt de Japanse Duizendknoop als groeiend probleem gezien. De plant woekert enorm en verstikt daardoor andere soorten. Ook kan grote schade ontstaan aan bijvoorbeeld funderingen van gebouwen. Bestrijden van de ijzersterke plant is eveneens geen sinecure. Maaien zorgt bijvoorbeeld alleen voor verdere verspreiding omdat losse stukjes plant wortel kunnen schieten. Wortels die ondergronds wel drie meter lang kunnen worden.

Eet hem op!
Wie van de plant af wil en er niet in slaagt om hem succesvol te bestrijden, kan van de nood een deugd maken. Japanse Duizendknoop is namelijk eetbaar. Wildplukster Elsje Bruijnesteijn noemt de plant zelfs een ‘culinaire ontdekking‘, maar waarschuwt ook: “Pluk de duizendknoop in een heel jong stadium omdat ze dan nog makkelijk uit de grond te trekken zijn. Na een paar maanden is het te laat, zitten de wortels te diep en zal de plant zich in rap tempo meester maken van zowel uw tuin als fundering.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×