‘Bezorgdheid Superrr Oegstgeest over verkoop winkelpand nergens voor nodig’

3

Buurtsupermarkt Superrr in Oegstgeest is bang dat een deel van de winkelruimte verloren zal gaan nu het pand verkocht wordt aan Jenny Gaidoukevitch; de buurvrouw die in hetzelfde pand een Fitness Club runt. Ze zou uitbreidingsplannen hebben die ten koste gaan van de Superrr, vertelde supermarktmanager Michael van Koert donderdagavond aan de gemeenteraad. Gaidoukevitch bevestigt de koop, maar ontkent ten stelligste dat ze ten koste van de supermarkt wil uitbreiden. “Ik ben blij met de supermarkt als buurman.”

Buurtsupermarkt Superrr (onderdeel van Support & Co) kwam in 2014 naar Oegstgeest en is naast een commercieel bedrijf ook een plek voor dagbesteding. De gemeente Oegstgeest verleent een jaarlijkse subsidie om arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijk te maken. “Die subsidie is puur daarvoor, de supermarkt is een gewoon bedrijf en haalt haar rendement uit de verkoop”, legt Van Koert uit. “Sinds de oprichting zijn we nog ieder jaar gegroeid in omzet en ik zie daar ook voor de komende jaren potentie in.”


Supermarktmanager Michael van Koert in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

‘Voor de zekerheid’
De winkel op het Clusiushof in Poelgeest waar Superrr en Jenergy naast elkaar in zijn gehuisvest is eigendom van woningbouwcorporatie MeerWonen, maar die moet zich volledig gaan richten op de verhuur van sociale woningbouw. Daarom wordt er sinds enkele maanden gesproken over de verkoop van het gebouw, waarbij sportschoolhouder Gaidoukevitch inmiddels een voorlopige koopovereenkomst heeft gesloten. “Dat is omdat ik wil voorkomen dat er zich een ander bedrijf vestigt als de supermarkt ooit weg gaat. Een aankoop voor de zekerheid dus, ik ben blij met de supermarkt als buurman”, laat ze telefonisch aan Sleutelstad weten.

Zowel vanuit de omliggende wijk Poelgeest als in de gemeenteraad klinken echter zorgen. “Ik was verrast dat de verkoop van het pand zomaar kan gebeuren”, zei CDA-raadslid Pedro van Gessel donderdagavond, waarbij hij het college van b en w naar een mogelijke oplossing vroeg. Vanuit de buurt is een handtekeningenactie op gang gekomen om de supermarkt in de huidige vorm te behouden. “Ik wil benadrukken dat dat vanuit de buurt komt en niet ons initiatief is”, zegt Van Koert omdat hij daar naar eigen zeggen op was aangesproken.

Bestemmingsplan
Gaidoukevitch erkent dat ze met Support & Co heeft gesproken over uitbreiding, maar daarover werd geen overeenstemming bereikt waarna de plannen op de lange baan werden geschoven. Dat het er in de buurt nog steeds over gaat, noemt ze een ‘hardnekkig gerucht’, omdat ze aan Support & Co al snel heeft aangegeven niet uit te willen breiden zolang de supermarkt er nog zit. Wethouder Jan Nieuwenhuis legde donderdagavond uit dat eventuele uitbreidingsplannen ook niet zomaar in praktijk kunnen worden gebracht. “Het huidige bestemmingplan staat het niet toe dat er op de plek van de Superrr een sportschool komt.”


Wethouder Jan Nieuwenhuis in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

De verkoop van het pand heeft de relatie tussen Superrr en buurvrouw Jenergy in ieder geval geen goed gedaan. Beide partijen laten afzonderlijke van elkaar weten open te staan voor gesprek, maar geen gehoor te krijgen bij de wederpartij. “Michael weigert contact”, zegt Gaidoukevitch. “Ik heb haar al twee weken niet meer gesproken en dat vind ik jammer”, zegt Van Koert. Toch zullen beide partijen er samen uit moeten komen omdat het om ‘een privaatrechtelijke kwestie tussen twee partijen gaat’ waarin de gemeente geen rol speelt, aldus Nieuwenhuis in antwoord op de vragen van het CDA.

Delen

3 reacties

  1. Janus de Weerd op

    Is dat genoeg? Nu Jenny de verhuurder is, kan ze elk jaar de huur maximaal verhogen, tot de winkel niet meer rendabel is. De kinderopvang tegenover past ook prima in de fomule van bewegingsonderwijs van Jenny, heeft iemand horen zeggen. En wie heeft de IJssalon op de hoek gekocht? Dat was natuurlijk ook van MeerWonen.

  2. Mario Blansjaar op

    Schande! De Clusiushof zou na de herziening van Clusiuslaan (Ontsluiting wijk) naar massale hoogbouw worden voorzien van commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Nu dreigt alles, ware het de grip van een wurgslang, te worden verstikt door een sportschool met ambitie die het wijkbelang niet dient. (Integendeel.. het wordt ondermijnd.) En de Gemeente Oegstgeest keek en zag dat het goed was…

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline