Leidse horeca-ondernemers geweerd van kerstmarkt

35

De zogenaamde ‘natte horeca’ uit Leiden is niet meer welkom op de drijvende kerstmarkt die ook dit jaar in december weer wordt neergelegd op het water van de Nieuwe Rijn. Het Centrummanagement Leiden wil af van de organisatie van de kerstmarkt en heeft daarom een externe partij in de arm genomen. Welke wil centrummanager Hans Gennotte niet zeggen: “Op een nader te bepalen tijdstip zal Centrummanagement de nieuwe organisator bekend maken. Meer kan ik er nu helaas niet over mededelen.”

Organisatie uitbesteed
Het Centrummanagement Leiden organiseert de kerstmarkt sinds 2013. “Het elk jaar gegroeide en succesvolle evenement zal komend jaar op eigen benen gaan staan. Bij de aankomende editie is het voornemen om te gaan samenwerken met een organisator die over de juiste ervaring beschikt om dit evenement voort te zetten en kwalitatief nog verder door te ontwikkelen,” licht Gennotte de komende veranderingen toe.

Drankverkoop voor organisator
“Net zoals voorgaande jaren zijn er bijna negentig chalets en standplaatsen waar Leidse en landelijke ondernemers hun waar verkopen. Ook zullen er tal van muziekoptredens plaatsvinden. De Leidse ondernemers blijven net als altijd voorrang houden bij de inschrijving voor een mooie plek,” aldus Gennotte die na wat doorvragen, beaamt dat dat niet geldt voor de horeca op de enige drijvende kerstmarkt van Europa: “Voor de invulling van de plekken waar drank verkocht wordt, gaat de organisator zorg dragen. De opbrengsten van de drankverkoop zijn nodig voor de organisator om het evenement financieel haalbaar te maken.”

Leidse ondernemers als Paul Minnes van Café Re-Spons die op de kerstmarkt jaarlijks de Après Ski Spons neerzette en Benjamin Wegman van de Leidse bierbrouwerij Pronck vissen daarom waarschijnlijk achter het net. Rondvaart Leiden, die de laatste jaren boottochten verzorgt vanaf de kerstmarkt, blijft wel varen, maar mag drankjes voortaan uitsluitend aan boord serveren. “Dat valt onder onze eigen catering,” zegt Joeri Marijt van het Leidse rondvaartbedrijf. “In het chalet kunnen we dan geen glühwein en chocomelk meer verkopen, tenzij we een deal sluiten met de nieuwe organisator, maar dat zal wel te duur worden.”

Marijt vindt het jammer dat het Centrummanagement Leiden deze stap neemt. “Je dupeert toch vooral de Leidse ondernemers die vanaf het begin hebben meegewerkt om een succes van de kerstmarkt te maken.” Ook Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck had het liever anders gezien. “Ik vind het een opmerkelijke keuze van het Centrummanagement,” zegt hij. De twee ondernemers ontvingen de afgelopen jaren ook tal van groepen die bij hun chalets een borrel gaven. Dat zit er in de nieuwe situatie niet meer in.

Delen

35 reacties

  • Vestzak broekzak maar dan wel de juiste broekzak. Oud verhaal, nieuw kleurtje

 1. Ron van der Hoeven

  Tsja, die Gemeente Centrum Managers geven de verantwoording en “al dat bijkomende gedoe elk jaar” liever uit handen, zodat men bij problemen de organisator de schuld kan geven…
  En die heeft veelal maling aan de wensen en ideeën van de plaatselijke horeca en middenstand…eigenbelang (lees geld) komt op de eerste plaats!
  Het gebeurt helaas al in heel veel steden, dat leuke evenementen in no-time de nek worden omgedraaid..

  • Alles wordt in LEIDEN kapot gemaakt.
   Eerst de lakenfeesten dan leiden culinair en dan de lerstmarkt

  • Heel slecht dit. De sfeer die door deze ondernemingen is gecreerd zal in een keer verdwijnen door het in handen te geven van 1 organisatie. Dit jaar geen kerstmarkt als ik mijn biertje niet bij de skispons kan halen

 2. Gon NY

  Goed bezig Centrum Management! Wordt tijd dat jullie uit je ivoren toren klimmen, je arrogantie eens laten varen en met beide benen op de grond gaan staan! 😡

 3. Ik neem aan dat er netjes een Europese aanbesteding is uitgeschreven bij de keuze voor deze haagse leverancier? Zodra de omzet boven de 2 ton uitstijgt is dat verplicht. Of hebben we hier te maken met praktijken zoals in de gemeente Bergen?

 4. Kirsten Wijling

  Schandalig!
  Dit zijn wel de ondernemers die de kerstmarkt vanaf het begin een gezicht hebben gegeven. Met alle rekening en risico van dien. En nu er geld verdient wordt gaat het centrum management cq gemeente Leiden het weggeven aan een buitenstander.
  Geef dat organisatie bureau een paar tientjes en laat deze ondernemers blijven!

 5. Laat het centrum management nou eerst maar ook zwarte Zwarte Pieten weer mee laten doen. Dan gaan we daarna we kijken aan welke evenementen we gaan meedoen.

 6. Eric van 't Groenewout op

  Wat een vreemde reacties hierboven. Beetje schelden en schreeuwen, maar waarom? In Centrum Management (staat los van de gemeente) is Koninklijke Horeca Nederland en de Café Vereniging Leiden vertegenwoordigd. Als de organisator de eigen drankomzet nodig heeft om de kerstmarkt te financieren, lijkt het mij een logische keuze dat zij dat ook zelf in handen nemen. Wel erg jammer als Brouwerij Pronck buiten de boot valt: zo’n lokale Leidse brouwer van ambachtelijk topbier hoort hier natuurlijk wel te staan en dat geldt m.i. ook voor Café Re-Spons.
  Hopelijk wordt het aanbod verbeterd, want in de afgelopen jaren was er vooral heel veel ondermaatse meuk in de aanbieding. Rotzooi voor veel te hoge prijzen. Dus laat die Leidse horeca ajb blijven maar zorg voor een fikse kwaliteitsverbetering bij de overige kramen.

 7. Heel vreemd die reactie dat dit iets met ‘links’ te maken zou hebben. Als er iets ‘rechts’ is dan is het wel dat de ‘markt’ ingeschakeld wordt om handelingen van een overheid uit handen te nemen. Dat scheelt de inwoners kosten voor de gemeente die vanuit belastinggeld moeten worden gedekt.

  Prima als je je politieke zegje wil dan maar houd je dan wel bij geldende tweedeling. 🙂

  • En niet te vergeten de PvdA, Groen Links, intellectuelen, milieubeschermers, wetenschappers, kunstenaars, klimaatonderzoekers, natuurvrienden, moslims, vegetariërs, hipsters, werklozen, anti-rookvolk, anti-vuurwerkvolk, onechte ‘Leienaars’, latte drinkers…

 8. Petra Hoogeveen op

  Is er ooit iemand geweest die gedacht heeft dat Centrum Management er voor Leiden is, dan heeft deze het mis.
  Al helemaal niet voor de leienaars of ondernemers!
  Vriendjes politiek ten top!!
  De ijsbaan zal ook wel commercieel gaan draaien. terwijl deze is opgebouwd door VRIJWILLIGERS!!

 9. Cees Mentink op

  Erik van ’t Groenewout geeft de juiste reactie, vind ik.
  Correct en opbouwend kritisch.
  ’t Mag dan de enige drijvende Kerstmarkt van Nederland zijn, maar wat heb ik
  daaraan wanneer het aanbod zo beneden de maat is.
  Centrummanagement houdt de organisatie in eigen hand en zorg voor
  een volwassen Kerstmarkt – met veel, leuk en goed aanbod, van op de 1ste plaats
  aanbieders uit Leiden en directe omgeving.
  Kortom, een kwalitatief hoogwaardige Kerstmarkt dat mensen van heinde en verre
  naar Leiden doet spoeden.

  • Remco Rodebrug op

   Hoe kan het toch dat al die Leidse initiatieven uiteindelijk worden gekaapt door partijen als centrum management, die vervolgens de Leidse ondernemers buiten spel zetten.

 10. De Stiftkoning op

  Gevalletje van Centrummismanagement met een
  hoog Mafia gehalte en achterkamer politiek. Mijnheer Genotte wil zeker even zijn stempel drukken en een goed lopend concept de nek om te draaien.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline