Science071: Mastermind in de wetenschap

De aanpak van onderzoek naar medicijnen voor hersenaandoeningen kan beter gestructureerd worden. Dat vindt Elizabeth de Lange, professor Voorspellende Farmacologie aan de Universiteit van Leiden. In deze uitzending vertelt zij waarom dit zo belangrijk is, maar ook wat het zo lastig maakt. Daarna komt Nienke Beets bij ons langs: zij heeft de Joke ’t Hart-prijs gewonnen voor het creatieve bordspel dat zij heeft ontworpen voor de Leidse Hortus Botanicus. Ook brengt Hidde ons het wetenschapsnieuws en beantwoordt Anne de wetenschapsvraag over: tandpasta!

 

Hersenonderzoek vergelijken met een potje Mastermind? Hoogleraar Voorspellende Farmacologie Elizabeth de Lange doet het graag om uit te leggen hoe ingewikkeld het is om medicijnen te bedenken voor hersenaandoeningen. Wat de hersenen precies zo’n lastig orgaan maakt om te onderzoeken, en medicijnen voor te ontwerpen, legt ze in dit interview uit.

Ze wist in eerste instantie niet eens dat ze genomineerd was, maar opeens kreeg masterstudente Biologie Nienke Smeets een belletje: ze had de Joke ’t Hart-prijs gewonnen. Deze prijs, die dit jaar voor het eerst uitgereikt is, is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en wordt opgedragen aan mensen die zich, net als Joke ’t Hart zelf, met hart en ziel inzetten voor botanische tuinen. Nienke werkt zelf al een tijdje bij de Leidse Hortus Botanicus en heeft zelf creatieve planticonen en een educatief bordspel ontworpen. Samen met Roos gaat ze hierover in gesprek.

Het is zo’n vaststaand onderdeel van onze dagelijkse routine dat we er nauwelijks bij stilstaan: tandenpoetsen. Tijd om er een wetenschapsvraag aan te wijden. Want hoe wat gebeurt er nu eigenlijk in onze mond als we onze tanden poetsen? Welke ingrediĆ«nten zijn er nodig om ons gebit stralend en schoon te krijgen? En is tandpasta altijd zo wit en glad geweest zoals nu? (Hint: natuurlijk niet).

Er is veel wetenschapsnieuws, en dit keer eens niet alleen over de ruimte. Hidde praat ons bij over honden: die blijken, veel beter dan we dachten, door te hebben hoe ze op onze emoties in moeten spelen. Al dat voorovergebogen tikken op onze smartphones blijkt vervelende gevolgen te hebben voor ons lichaam: onze hele botstructuur zal een verandering ondergaan. Verder blijkt de leus ‘opposites attract’ als het gaat om partnerkeuze na grootschalig onderzoek toch niet te kloppen. En vooruit, toch nog een klein ruimte-nieuwtje. Het heelal staat immers nooit stil.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×