Archieffoto: Lieuwe van Slooten

Nieuwbouwproject Starrenburg III: "Te weinig sociale huur volgens PvdA, SP en Lokaal"

Naar aanleiding van een informatiebrief over bouwproject Starrenburg III hebben de fracties van de PvdA, de SP en Voorschoten Lokaal hun zorgen geuit over de sociale woningbouw in Voorschoten. Het nieuwbouwproject moet tussen de tweehonderdvijftig en driehonderd woningen opleveren waarvan vijftien procent sociale huur is en een gelijk percentage sociale koop. Een te laag percentage vinden de drie éénpersoonsfracties.

De drie fracties beroepen zich op de onlangs vernieuwde woonvisie van de gemeente waarin staat dat het percentage sociale huurwoningen vijfentwintig procent moet zijn. “Er is al een tekort aan sociale huurwoningen en Starrenburg III is een van de grootste nieuwbouwprojecten in de komende jaren”, zegt PvdA-fractievoorzitter Ad de Graaf die met de SP en Voorschoten Lokaal een motie indiende. De oproep aan het college om bij Starrenburg III te streven naar vijfentwintig procent sociale huur haalde geen meerderheid. “Het is treurig dat partijen zoals GroenLinks daarin niet meegaan.”

Naast het feit dat de partijen meer woonaanbod willen voor mensen met een kleinere beurs, vinden ze ook de samenstelling van de wijken belangrijk. “Een juiste spreiding van mensen met verschillende inkomens over verschillende wijken is goed voor de leefbaarheid”, zegt SP-fractievoorzitter Erik Maassen. “We hebben nu al een aantal buurten zonder sociale woningbouw zoals De Duivenvoordecorridor en Beresteijn. Dan blijven er steeds minder wijken over voor veel sociale woningbouw”, zegt Maassen die daarom vreest voor eenzijdige wijken.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Ad de Graaf en SP-fractievoorzitter Erik Maassen

Halverwege juli komt er een informatieavond waarop te zien is hoe de nieuwbouwwijk eruit komt te zien. Van alle woningen die in Starrenburg III gebouwd gaan worden is vijftien procent beschikbaar voor sociale huur en vijftien procent voor sociale koop. “Dat is conform oude afspraken”, zegt wethouder Marcel Cramwinckel die ondanks de geüpdate woonvisie de afspraken met de ontwikkelaar niet wil veranderen. “We willen ook goedkope koophuizen in het dorp hebben, want die zijn er bijna niet. Daar komt bij dat als we de boel gaan veranderen dat ook weer tot vertraging in het onderhandelingsproces leidt”, aldus wethouder Cramwinckel. “En twee keer vijftien is dertig procent”. Dat is meer dan vijfentwintig.”


Verslaggever Chris de Waard in gesprek met wethouder Marcel Cramwinckel over Starrenburg 3

Coalitiepartij GroenLinks laat weten blij te zijn met de ontwikkelingen rondom Starrenburg III. Ondanks dat de partij de zorg deelt over het aantal te realiseren sociale huurwoningen in het dorp wil het de afspraken met de ontwikkelaar niet openbreken. “Het is belangrijk dat je als betrouwbare overheid zo weinig mogelijk op eerder gemaakte afspraken terugkomt”, zegt de partij in een persbericht. Daarnaast gaat de partij ervan uit dat er bij andere locaties wordt gecompenseerd voor het lage percentage. “De insteek is immers dat het totale volume over de komende vier jaar minimaal vijfentwintig procent is”, aldus de fractie van GroenLinks.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×