(Foto: PR).

Leiderdorp gaat strijd aan met eikenprocessierups 

De gemeente Leiderdorp gaat de komende weken de strijd aan met de eikenprocessierups. Deze week begint een externe partij met het verwijderen van de nesten bij de kinderboerderij, de natuurspeeltuin en in de Bloemerd.

In het voorjaar heeft de gemeente Leiderdorp preventief de eikenprocessierups bestreden met een biologische methode. Toch blijft de rups ieder jaar opduiken. De eikenprocessierups laat brandhaartjes los. Na contact met die pijlvormige haartjes van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

In opdracht van de gemeente bestrijdt een externe partij de eikenprocessierupsen in het voorjaar met zogenoemde ‘nematoden’. Dit zijn minuscuul kleine aaltjes. Deze aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en worden met een vernevelend apparaat in de kronen van de bomen geblazen. Zodra nesten toch worden geconstateerd, wordt de aannemer ingeschakeld om de nesten volledig te verwijderen. Aan het bestrijden van de eikenprocessierups in bomen in parken en in de nabijheid van scholen wordt een hogere prioriteit gegeven.

Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De eitjes van deze rups worden vooral in de toppen van de eikenboom gelegd. In april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal keer vervellen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Meld de rups!
De gemeente Leiderdorp roept inwoners op de rups te melden. Waarnemingen van de eikenprocessierups kunnen worden doorgegeven via leiderdorp.nl/melding of via de sociale mediakanalen.

Leiderdorp eikenprocessierups


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×