Eikenprocessierupsen bij Molen de Valk in Leiden. (Foto's: Chris de Waard).

Eikenprocessierups ook in Leiden, maar geen groot probleem

De eikenprocessierups is de laatste dagen weer volop in het nieuws. Het harige beestje kan voor vervelende huisirritaties zorgen en is op veel plaatsen in ons land een ware plaag. De rups van de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder, leeft zoals de naam al doet vermoeden van de bladeren van de eikenboom en in sommige gemeenten staan zeer veel eiken. Het diertje spint nesten op eikenstammen die deels uit de brandharen bestaan waar rups zijn naam als plaaginsect aan te danken heeft.

Net als in veel gemeenten komt de eikenprocessierups ook in Leiden voor, maar het is hier volgens de gemeente geen groot probleem. “We hebben al een aantal jaar een contract met een aannemer die de eikenprocessierups in de gaten houdt en bestrijdt door het opzuigen van de rupsen. Daarnaast zijn er vogels, onder andere mezen, die op natuurlijk wijze meehelpen,” zo laat de gemeente weten.

“De eikenprocessierups verspreidde zich in dertig jaar door vrijwel het hele land en zorgt dit jaar voor veel overlast. Dat hebben we deels aan onszelf te danken,” zei deskundige Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups eerder deze week in het televisieprogramma Een Vandaag. “Gemeenten hebben vaak wel dertig procent eik staan, maar er zitten ook doorschieters tussen naar 75 procent. Als je een boomsoort zo dominant gaat aanleggen, is het wachten op een ziekte.”

Dat de eikenprocessierups hier minder overlast veroorzaakt dan in sommige andere plaatsen heeft te maken met de samenstelling van het Leidse bomenbestand. Leiden telt een kleine 2.000 eiken. Dat is 2,5 procent van het bomenbestand.

De gemeente waarschuwt inwoners om uit de buurt te blijven van de rupsen en hun nesten en deze te melden bij de gemeente Leiden: gemeente.leiden.nl/contact-en-openingstijden. De brandharen kunnen zorgen voor irritatie aan huid en luchtwegen.

Leiden eikenprocessierups


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×