Eikenprocessierupsen in een eik bij Molen de Valk. (Foto: Chris de Waard).

Partij Sleutelstad wil elektronische waarschuwingsborden tegen eikenprocessierups

De gemeente Leiden moet eikenbomen manshoog inpakken en bij of aan eikenbomen waarin nesten zitten moeten waarschuwingsborden komen. Dat wil de Partij Sleutelstad die dat aan het college heeft gevraagd in een serie schriftelijke vragen. Op drukke plaatsen zouden zelfs elektronische borden moeten komen waarop voor de overlast veroorzakende rupsen wordt gewaarschuwd.

Chris de Waard in gesprek met Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad over het bestrijden van eikenprocessierupsen en het geven van lessen op scholen, zodat kinderen eikenbomen leren herkennen

De populatie eikenprocessierupsen is dit jaar explosief gegroeid, waardoor de harige beesten op steeds meer plaatsen voor overlast zorgen. Deskundigen waarschuwen dat de rups volgend jaar nog veel verder verspreid zal zijn in ons land en dat bestrijden een gevecht is tegen de bierkaai. We moeten met de diertjes leren leven, zo is de heersende mening.

In Leiden lijkt de overlast tot nu toe mee te vallen. Vorige week meldde het college nog dat er jaarlijks tien tot twintig nesten worden gemeld en een gecontracteerde aannemer verwijdert die nesten door ze weg te zuigen. Ook maakt die bestrijder zelf inspectierondes door de stad en komt in actie zodra er nesten worden gevonden.

De rups bestrijden door een gevarieerd bomenbestand doet Leiden in praktijk al, zei het niet per se om die reden. “een gevarieerde aanplant heeft veel voordelen en waar mogelijk gebeurt dat ook,” zo antwoordde de gemeente vorige week op vragen die de Partij voor de Dieren half juni stelde over de rupsen. Ook de inzet van natuurlijke vijanden zoals koolmezen, sluipwesten en sluipvliegen vindt de gemeente op zich een goed idee, maar dat kan maar in een beperkt aantal gevallen. “Met de stadsecoloog is dit al bekeken, maar zo’n aanpak is tijdrovend en daar waar de rupsen te dicht in de buurt van mensen komen, is daar geen tijd voor.”

Wegbranden afgeraden
De Partij Sleutelstad gaat voor drastischer maatregelen dan die de Partij voor de Dieren voorstaat. Wat fractievoorzitter Maarten Kersten betreft mag de gemeente ook de vlammenwerper of gifspuit wel ter hand nemen. De rupsen met vuur bestrijden wordt door deskundigen overigens ten zeerste afgeraden.

In Voorschoten werd onlangs de vlammenwerper ingezet tegen de rupsennesten. “uit nood,” laat woordvoerder Alexander Oostermeijer weten: “In heel Nederland zijn gemeenten gelijktijdig aan de slag dus is er een capaciteitsprobleem. Wachten is geen optie dus vandaar al de start met branden. Sinds afgelopen week worden ook in Voorschoten de rupsen weggezogen.

Het vorige week opgerichte Kennisplatform Eikenprocessierups, een samenwerkingsverband in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), waarschuwt tegen het wegbranden van de EPR-nesten: “Deze methode is laagdrempelig door het gebruik van een brander, maar kan juist een grote blootstelling aan brandharen veroorzaken. Bij het branden zullen de rupsen uit de nesten vallen zodra ze beroerd worden. Mede door de stuwing van de vuurbron wordt de omgeving besmet met brandharen, tot op honderd meter afstand van de aangetaste boom.”

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten eikenprocessierups


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×