(Foto's: Gemeente Voorschoten).

Voorschoten steekt eikenprocessierupsen in de fik

De explosie van harige rupsen van de eikenprocessievlinder zorgen in heel Nederland voor overlast. De brandharen van de rupsen kunnen voor vervelende irritaties zorgen aan huid en luchtwegen. Gemeenten zijn dan ook druk in de weer om de plaag te bestrijden.

In Voorschoten wordt daarbij grof geschut ingezet. Met een vlammenwerper gaat de gemeente de harige monsters te lijf, zoals hier aan de Papelaan-West in het dorp. In het dorp zijn zo’n zeventig bomen ‘besmet’ met de rups.

Aaltjes
Of de uitbraak van de eikenprocessierups in Voorschoten voorkomen had kunnen worden is nu de vraag. Ter preventie zetten de gemeente namelijk tussen 2012 en 2017 kleine wormpjes in, ook wel aaltjes. Twee keer per jaar werd deze natuurlijke vijand bij de bomen ingespoten. “Dat hielp wel, maar vanaf 2018 is er fors bezuinigd op de groen en daarmee is deze preventieve maatregel ook vervallen”, zegt wethouder Monique Lamers.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met wethouder Monique Lamers over de eikenprocessierups in Voorschoten

Aangezien het verwijderen van de eikenprocessierups natuurlijk niet gratis is, kunnen vraagtekens worden gesteld bij het effect van de bezuinigingsmaatregel uit 2018. “Ik zou het geen fout willen noemen. Toen we het besluit namen moest de begroting sluitend zijn”, zegt Lamers. “Bovendien zie je vanwege klimaatverandering ook veranderingen bij de insecten. Dus ik weet niet of we dit hadden kunne voorzien.”

Maatschappij Voorschoten eikenprocessierups


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×