(Foto's: Gerry van Bakel).

Bedrijven trekken van alles uit de kast om jongeren te werven voor leerwerktraject

Cocktails, sushi, snoep en speelgoedbusjes. Werkgevers laten zich van hun beste kant zien op de banenmarkt bij het mboRijnland aan de Breestraat. Doel is om kandidaten te werven voor het leerwerktraject BBL waarbij leerlingen vier dagen per week werken en een dag naar school gaan.

Organisator Mina Dewkali van ‘Leren en Werken’ is zeer tevreden over de markt op de binnenplaats van de school waar vijftien bedrijven zich hebben gepositioneerd. Een kok staat er sushi te draaien, er worden non-alcoholische cocktails geschonken, folders en pennen uitgedeeld. “We missen alleen de zorg-branch. Ik heb wel wat organisaties benaderd maar blijkbaar zijn ze al voorzien.”

Jongeren – al dan niet vergezeld van ouders of vrienden – drentelen langs de kraampjes. Op zoek naar een opleiding, een beroep, een toekomst. ‘Ik ben me aan het oriënteren’, is de standaardzin van de middag. “Ik ben op zoek naar iets dat bij me past,” vertelt Danique. De speelgoedbusjes vindt ze wel aardig, maar buschauffeur worden ligt niet in de verwachting. Ze wil wel met de kappers en de horeca-ondernemers gaan praten.


Een reportage van Gerry van Bakel met organisator Mina Dewkali, wethouder Yvonne van Delft, werkgevers en leerlingen.

Wethouder Yvonne van Delft, zelf niet op zoek naar een nieuwe baan, ziet deze markt als een mooie kans voor de leerlingen om heel laagdrempelig met werkgevers en ondernemers te kunnen praten over wat zij in de aanbieding hebben. “Anders moet je vaak eerst solliciteren en maar afwachten of je eruit gepikt wordt en wat is nou een goed moment om een winkel of hotel binnen te stappen. Hier op deze markt hebben ze alle tijd voor je.”

Het UWV is ook present en geeft advies over wat je in je cv moet zetten. Je cv moet er in ieder geval verzorgd uitzien eigenlijk ook voor elke sollicitatie aangepast worden. Maatwerk is de sleutel tot succes. Boter bij de vs is dat ook, aldus Dewkali. Zij raadt de werkgevers aan gelijk duidelijke afspraken te maken met de jongeren die geïnteresseerd zijn in een BBL-traject. “Straks zijn ze op vakantie, met andere dingen bezig. En het is wel de bedoeling dat ze in september van start gaan.”

Economie Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×