(Foto's: Chris de Waard)

Oegstgeest lanceert website voor burgerinitiatieven

Oegstgeest Doet. Zo heet de interactieve website die de gemeente Oegstgeest vanavond heeft gelanceerd. De site is een initiatief van de gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) die Oegstgeest deelt met Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. Die bracht vorig jaar mei een rapport uit waarin suggesties werden gedaan aan de vier gemeenten hoe ze beter om kunnen gaan met burgerinitiatieven. Burgers lopen soms vast in het gemeentelijke apparaat en andersom weten gemeentes niet altijd hoe ze adequaat moeten reageren op al die goede bedoelingen uit de samenleving.

Chris de Waard in gesprek met Peter Struik van Partners+Pröpper Solutions over Oegstgeest Doet. 

Omdat de RKC het niet bij een rapport wilde laten, werd er voor elk van de vier gemeenten een voorzetje gegeven in de vorm van een onderzoekswebsite door Partners+Pröpper Solutions. Dat bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van ‘digitale oplossingen die innovatieve werkwijzen in de publieke sector mogelijk maken’ zoals het bedrijf het zelf formuleert.

Als eerste van de vier gemeenten heeft Oegstgeest de handdoek opgepakt. Er is een website ontwikkeld waar initiatiefnemers hun plannen op kunnen zetten. Daarbij doorlopen ze een vragenformulier dat de nodige handvatten biedt. Elke plaatsing leidt tot een melding bij de sociaal makelaar van de gemeente die ervoor moet zorgen dat eventuele vragen op de goede plek terecht komen en voortvarend opgepakt worden. Het kan daarbij gaan om zaken als bijvoorbeeld vergunningen of subsidies.

De gemeente heeft om een beginnetje te maken zelf al vijftien initiatieven op de site gezet en moet nu aan de bak om de site bekend te maken en ook inwoners achter al bestaande initiatieven zover te krijgen om hun al lopende projecten aan te melden, zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen. Dat laatste zal nog een klus worden. Niet alleen was dde belangstelling voor de lancering minimaal, maar bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van het wel aanwezige Dorpskracht Oegstgeest vroeg zich af welk voordeel de organisaties heeft bij het op de site zetten van hun initiatieven. “Hoe ik het zie levert dat ons dus alleen extra werk op en hebben we er zelf niks aan.”

Voor het laten slagen van ‘Oegstgeest Doet’ doet de gemeente er ook goed aan om contact op te nemen met de eigenaar van de website oegstgeestdoet.nl. Die is niet in gebruik, maar wel vastgelegd en bekt toch net even wat beter dan oegstgeest.initiatiefwijzer.nl en is ook een stuk beter te onthouden.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek initiatiefwijzer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×