Buurt in opstand tegen plaatsing containerwoningen aan Vijf Meilaan

39

Ongeloof en verbijstering maar ook woede en vechtlust, dat laatste soms letterlijk (er werd door een enkeling gedreigd met geweld tegen de toekomstige bewoners en zelfs brandstichting). De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een bijeenkomst in wooncentrum De Parelvisser van Libertas Leiden, waarbij wethouder Marleen Damen en haar ambtenaren lijnrecht tegenover een woedende zaal kwamen te staan. “Ik dacht eerst nog dit is een grapje,” zegt een vrouw nadat ze in de uitnodiging las over het plan om de zestien containerwoningen die nu nog in de Sumatrastraat staan te verplaatsen naar een stuk gras tussen de Vijf Meilaan en de Valeriusstraat.

Chris de Waard ging naar de infoavond en sprak met enkele omwonenden, en met de fractievoorzitters van de Partij voor de Dieren en die van de Partij Sleutelstad en tenslotte ook met wethouder Marleen Damen.

Een grapje is het zeker niet. De gemeente plaatse de woningen in maart 2017 voor drie jaar op het plein van een leegstaande school aan de Sumatrastraat en is nu naarstig op zoek naar een nieuwe plek voor de woningen die ook op de nieuwe locatie zijn bestemd voor een mix van reguliere huurders en ex-daklozen die uitstromen bij Stichting De Binnenvest. Dat laatste is geen enkele aanslag op de leefomgeving, zo vertelde de gemeente. Dat weten we uit onderzoek naar de situatie aan de Sumatrastraat. Ook de criminaliteitscijfers zijn er volgens de gemeente niet door beïnvloed.

Registratie van de avond in De Parelvissers.

Hoewel wethouder Damen de aanwezigen keer op keer vol hield dat dit nog maar het begin is van het hele proces om tot een daadwerkelijk besluit te komen, kwam die boodschap bij de meeste aanwezigen niet aan. Formeel heeft de wethouder gelijk en is er nog geen besluit, maar de afgelopen tijd onderzocht de gemeente achttien locaties, waarvan eer zeventien zijn afgevallen. Een alternatief is er dus niet in beeld en op de planning die aan de zaal werd getoond, stond zelfs al de datum dat de woningen in Zuidwest in gebruik genomen worden: 13 mei 2020.

Ook in de aanloop naar plaatsing van de woningen in de Sumatrastraat was er veel weerstand. Vooral tegen de komst van een concentratie van ‘alcoholisten, junks en mensen meet psychiatrische problemen’ naar een woonwijk in de buurt van scholen. Uiteindelijk kreeg de gemeente in Leiden Noord het voordeel van de twijfel en werden er zelfs geen formele bezwaren ingediend. De opening was destijds zelfs feestelijk te noemen. Enige daad van protest in de Sumatrastraat was brandstichting, vlak voor de opening van het complex. Die brand werd toen echter in de kiem gesmoord.

Dat zit er dit keer niet in. Verschillende aanwezigen lieten al weten alle beroeos- en rechtsmiddelen in te zullen zetten als het college over enige tijd inderdaad beslist om de woningen voor minstens tien jaar langs de Vijf Meilaan te zetten. Het probleem voor de meeste omwonenden is hier dan ook niet de doelgroep voor wie de woningen zijn bestemd, maar de plek zelf. Pal op de toch al piepkleine appartementen in het flatgebouw. “Bent u er zelf wel eens gaan kijken? Het kan gewoon niet? Dit moet u ook zelf gewoon niet willen!” Het waren slechts enkele van de vele opmerkingen met een soortgelijke die vanuit de zaal op de gemeente werden afgevuurd.

De kritiek komt overigens niet alleen van de buurt, maar ook vanuit de politiek zijn er nu al partijen die zich tegen het voornemen uitspreken. Een zeer slecht plan vinden in elk geval de Partij Sleutelstad en de Partij voor de Dieren.

Delen

39 reacties

  • Ron middelkoop op

   Ik was niet eens opde hoogte.woon in de buurt
   Bij een ander ontwerpwijkplan gemeente wijk ben ik langs geweest in vliet schans niemand zei er wat tegen mij na half uur en paar kleine info stond ik w3r buiten
   Doe ik dus niet meer
   Geldt trouwens ook voor 2 maal toe voor doebeurs buurthuizen vogelvlucht en noord van idoe en swt leiden
   Gem wijkplan was in de vliet schans zw.school waarom mijn vwo a diploma behaalde dep zw

 1. Marleen Damen en haar ambtenaren zijn knettergek geworden. Hoe kun je dit de bewoners aan willen doen. Laat Marleen en al haar ambtenaren een container in de eigen tuin nemen. Zij blijven altijd gevrijwaard van dit soort wereldvreemde plannen.

  • Een Leids burger op

   Goed idee, maar het is bij die alreeds tot op het bot toe volgevreten salonsocialisten altijd zo dat ze anderen de dupe willen laten worden van hun (snode) plannen en niet de salonsocialisten zelf. En dat ze altijd ¨sociaal¨ willen zijn, maar dan wel tenkoste van anderen en niet van henzelf.

 2. Carla Opdam Mark

  Kan het me voorstellen dat de bewoners in opstand komen
  Waarom niet bij de andere containerwoningen aan de Wassenaarseweg?
  Maar geloof me dit wordt doorgezet 😢

  • Vreemd dat deze plek de enige mogelijkheid is van de achttien plaatsen. Dat zouden ze nog maar eens goed, nee beter, moeten onderzoeken.

 3. Hennie Olthof

  De ruimte is daar al zeer beperkt er wordt maar gebouwd en gebouwd. Dit is vragen om moeilijkheden met zoveel mensen in een beperkte ruimte. Het is krankzinnig voor woorden!!!!!! Je moet sowieso de bewoners serieus nemen en respecteren !!!!! Zoek een geschikte ruimte zou ik zo zeggen. Die je huiswerk goed!!!

 4. Het was geen verheffende vertoning. Aan de ene kant bijna wanhopige vertegenwoordigers van een gemeentebestuur dat verplichtingen op het gebied van woningbouw is aangegaan (8500 woningen) die eigenlijk niet nagekomen kunnen worden, gelet op de nauwelijks beschikbare ruimte in een al te volle stad. Aan de andere kant terecht boze, verontwaardigde en wantrouwige buurtbewoners die zich voor voldongen feiten geplaatst voelden en een hoognodige groenvoorziening afgepakt zien worden. Helaas waren er ook een paar boosmensen die niet verder kwamen dan onsamenhangend schreeuwen, grof schelden en in enkele gevallen zelfs dreigen met geweld.

  Het zou overwogen kunnen worden om de 16 containerwoningen bij het Plantsoen te plaatsen. Dan komen bewoners van de herenhuizen daar, zoals Leendert Cornelis Brinkman (“zeg maar Elco”), ook eens in aanraking met de andere kant van de samenleving.

  Op of aan de randen van de grasvelden langs de Vijf Meilaan moeten geen woningen komen maar juist meer bomen en struiken.

  • Dank voor uw overwegend neutrale reactie. Helaas doet u op 1 plek mee met het gebruikelijke geklets in de ruimte van doorsneereageerders, die hier slechts hun vooroordelen herhalen, die ze om een of andere reden bevestigd menen te zien. Ik doel op uw suggestie het Plantsoen te kiezen voor de containerwoningen. U bevestigt het vooroordeel dat ‘hoge heren/dames’ nooit iets sociaals doen, c.q. anderen ‘opzadelen’ met wat als een last wordt gezien.
   .
   Wanneer u het Plantsoen een prima en haalbare locatie zou vinden, zou ik het toejuichen wanneer u het opperde als alternatief. Nu huilt u toch weer mee met de wolven in het bos (dat een enkeling met geweld dreigt is vervelend, maar de ‘intellectuelere’ voeders van die ‘wij willen niet bestuurd worden’, dat doen wij zelf wel-sentimenten zijn misschien nog wel erger).

 5. Leidse Loetje op

  Ze kunnen beter wat van die schreeuwers hun huis uitzetten en die mensen daarin laten wonen. Knapt de buurt misschien nog van op ook.

 6. Miranda van der Blom

  Ik snap wel dat je daar niet vrolijk van wordt als je in de betreffende portiekwoningen woont waarbij ze de containers willen plaatsen… Totaal geen uitzicht, zeker niet voor de onderste woningen… Weg zon op je balkon, zou je tegen ijzer aan mogen kijken… Echt belachelijk plek!!!!

 7. Willem Brandt

  Dan zal ik de bewoners troosten HET KOMT ER GEWOON wij in Noord wilden het ook niet maar we hebben niets te willen, nu moet ik er wel bijvertellen dat we nooit overlast gehad hebben

  • killRdevil op

   Nou Willem, dat ben ik niet helemaal met je eens… Drugsoverlast in Kooipark is juist weer toegenomen, sinds de komst van de woningen…

 8. Wat is de reden dat het per se daar moet komen te staan?
  Wat is de reden dat er geen enkele andere ruimte voor schijnt te zijn?
  Het heeft geen zin om erover met elkaar te hakketakken, deze vragen stellen aan die wethouder. En met haar antwoorden verder gaan.

 9. Schudthethoofd op

  Er zijn 18 locaties onderzocht en dit zou de enige zijn waar het kan? Dan wil ik graag inzicht in de (on)mogelijkheden van die 17 afgevallen locaties: te verwachten juridische procedures? te verwachten financiële compensaties? publieke of private grond? stedenbouwkundige bezwaren? sociaal-economische draagkracht van de wijk? Nu worden containerwoningen voor mensen met een vlekje gepland in een wijk die al een bovengemiddeld percentage sociale woningbouw en bovengemiddeld meer minima heeft, op een locatie waar dat stedenbouwkundig helemaal niet kan (te kleine afstand tot andere woningen) – en waar je van buren uit sociale woningbouw weinig meer te duchten hebt dan een bedreiging. Een wijk met veel groen, weinig sociale samenhang, waar mensen met een alcohol- of drugsprobleem dus onbespied, onbegeleid hun ding kunnen doen langs de vele oevers. Die ontwikkelvisie Leiden Zuidwest waarin ook sociale versterking van de wijk wordt beoogd, kan zo ook de prullenbak in.

  • Precies!
   Is het trouwens nog slechts een plan of is er al een besluit over genomen?

 10. Michiel Hoogland

  Waarom op een stuk groen trouwens?
  Kunnen de containerwoningen (die er trouwens met de houten beplating best charmant uitzien) voorlopig niet aan de Dobbedreef op het stuk gras achter de tennisvereniging (is dat nog leeg?) of op het terrein van Wernink op de Amphoraweg ?
  Men wil er in de toekomst wel huizen gaan bouwen en een weg onder het spoor doortrekken.
  Zo offer je geen groen op.
  Zo prop je een wijk niet nog voller.
  En misschien kun je dat Wernink terrein een beetje opvrolijken en tevens vergroenen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline