(Foto's: Chris de Waard).

Buurt in opstand tegen plaatsing containerwoningen aan Vijf Meilaan

Ongeloof en verbijstering maar ook woede en vechtlust, dat laatste soms letterlijk (er werd door een enkeling gedreigd met geweld tegen de toekomstige bewoners en zelfs brandstichting). De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een bijeenkomst in wooncentrum De Parelvisser van Libertas Leiden, waarbij wethouder Marleen Damen en haar ambtenaren lijnrecht tegenover een woedende zaal kwamen te staan. “Ik dacht eerst nog dit is een grapje,” zegt een vrouw nadat ze in de uitnodiging las over het plan om de zestien containerwoningen die nu nog in de Sumatrastraat staan te verplaatsen naar een stuk gras tussen de Vijf Meilaan en de Valeriusstraat.

Chris de Waard ging naar de infoavond en sprak met enkele omwonenden, en met de fractievoorzitters van de Partij voor de Dieren en die van de Partij Sleutelstad en tenslotte ook met wethouder Marleen Damen.

Een grapje is het zeker niet. De gemeente plaatse de woningen in maart 2017 voor drie jaar op het plein van een leegstaande school aan de Sumatrastraat en is nu naarstig op zoek naar een nieuwe plek voor de woningen die ook op de nieuwe locatie zijn bestemd voor een mix van reguliere huurders en ex-daklozen die uitstromen bij Stichting De Binnenvest. Dat laatste is geen enkele aanslag op de leefomgeving, zo vertelde de gemeente. Dat weten we uit onderzoek naar de situatie aan de Sumatrastraat. Ook de criminaliteitscijfers zijn er volgens de gemeente niet door beïnvloed.

Registratie van de avond in De Parelvissers.

Hoewel wethouder Damen de aanwezigen keer op keer vol hield dat dit nog maar het begin is van het hele proces om tot een daadwerkelijk besluit te komen, kwam die boodschap bij de meeste aanwezigen niet aan. Formeel heeft de wethouder gelijk en is er nog geen besluit, maar de afgelopen tijd onderzocht de gemeente achttien locaties, waarvan eer zeventien zijn afgevallen. Een alternatief is er dus niet in beeld en op de planning die aan de zaal werd getoond, stond zelfs al de datum dat de woningen in Zuidwest in gebruik genomen worden: 13 mei 2020.

Ook in de aanloop naar plaatsing van de woningen in de Sumatrastraat was er veel weerstand. Vooral tegen de komst van een concentratie van ‘alcoholisten, junks en mensen meet psychiatrische problemen’ naar een woonwijk in de buurt van scholen. Uiteindelijk kreeg de gemeente in Leiden Noord het voordeel van de twijfel en werden er zelfs geen formele bezwaren ingediend. De opening was destijds zelfs feestelijk te noemen. Enige daad van protest in de Sumatrastraat was brandstichting, vlak voor de opening van het complex. Die brand werd toen echter in de kiem gesmoord.

Dat zit er dit keer niet in. Verschillende aanwezigen lieten al weten alle beroeos- en rechtsmiddelen in te zullen zetten als het college over enige tijd inderdaad beslist om de woningen voor minstens tien jaar langs de Vijf Meilaan te zetten. Het probleem voor de meeste omwonenden is hier dan ook niet de doelgroep voor wie de woningen zijn bestemd, maar de plek zelf. Pal op de toch al piepkleine appartementen in het flatgebouw. “Bent u er zelf wel eens gaan kijken? Het kan gewoon niet? Dit moet u ook zelf gewoon niet willen!” Het waren slechts enkele van de vele opmerkingen met een soortgelijke die vanuit de zaal op de gemeente werden afgevuurd.

De kritiek komt overigens niet alleen van de buurt, maar ook vanuit de politiek zijn er nu al partijen die zich tegen het voornemen uitspreken. Een zeer slecht plan vinden in elk geval de Partij Sleutelstad en de Partij voor de Dieren.

Leiden Maatschappij Politiek valeriusstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×