Gemeente Leiden deelt uit: 250 euro per buurtbarbecue

170

Iedereen die in Leiden een straatfeest of buurtbarbecue wil organiseren, hoeft daar geen vergunning meer voor aan te vragen. Wel moeten dergelijke activiteiten bij de gemeente worden gemeld. Wie dat doet krijgt voortaan bijna automatisch een bedrag van 250 euro door de gemeente aangeboden voor de organisatie. “Het draagt bij aan participatie en ontmoeting en dat stimuleren we graag,” zegt wethouder Marleen Damen die het idee afkeek van steden als Delft en Rotterdam.

Wethouder Marleen Damen gaf vanmiddag aan Chris de Waard een toelichting op de vereenvoudigde regeling.

Andere voorbeelden van initiatieven waaraan de gemeente wel wil bijdragen zijn straat- en buurtfeestjes, een buitenspeeldag, een darttoernooi voor mensen met een lichte beperking, een gezondheidsmarkt, een boekenavond, een voorlichtingsbijeenkomst over integratieproblemen en een kerstmaaltijd voor buurtbewoners.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

170 reacties

 1. Dick de Vos

  Gesubsidieerd vlees eten. En er gaat al zoveel Europese en Nederlandse subsidie naar de vee-industrie. Als het nou nog was voor vegetarische BBQ-producten… maar daar lees ik niks over.

 2. Luc van Vliet

  Hele aparte manier van het inzetten uw belastingcentjes voor stimulering van sociaalgedrag zoals de overheid dat wenst. Orwell meets USSR.

  • Sandra Terink

   Luc van Vliet net als laatst dat rokjes-protocol.
   Als je benen niet voldoen aan bepaalde regels, zou je geen rokje mogen dragen. Het wordt steeds zotter.
   Communisme leeft.

  • oke, als je het zo bekijkt dan ook alle subsidies afschaffen inclusief toeslagen etc. Dus geen musea meer, geen speeltuinen, geen parken, geen lakenfeesten, geen 3-oktoberfeesten etc etc. Daar worden we allemaal heeeel blij en gelukkig van.

 3. Declaratie regeling voor minima de nek omgedraaid maar een buurt bbq krijgt wel geld?????????

  • je vergeet te vermelden dat de minima door deze wijziging recht heeft op méér bijdragen. Alleen krijgen ze het niet zelf meer, maar gaat het naar de clubs/verenigingen om contribute e.d. te betalen. Of was jij er zo één die wel declareerde, maar eigenlijk geen lidmaaytschap van een verenging had?

  • dan moet je dat regelen, of ben jij zo’n type die vind dat anderen dat voor je moeten doen?

 4. Een Leids burger op

  Als mensen in een buurt zonodig een barbecue( met stinkende rook) willen organiseren horen ze dat ook zelf te betalen. Er zijn wel belangrijkere dingen voor een gemeente om te subsidieren dan een (buurt)barbecue. Mensen kunnen elkaar ook zelf ontmoeten als ze dat willen.
  Dit is nu nu juist zo´n overbodige vorm van subsidie die geschrapt zou moeten worden.

   • Een Leids burger op

    Dat heeft niet direct te maken met elkaar. Wel is het zo dat er bezuinigd moet worden op subsidies. Dan lijkt mij subsidie voor bijvoorbeeld zo´n stichting Leiden Helpt die arme mensen helpt veel belangrijker dan een buurtbarbecue subsidieren waar doorgaans mensen komen die dat meestal gemakkelijk zelf kunnen betalen. Kwestie van prioriteiten stellen dus bij de subsidiering.

    • maar die subsidie van straatfeestjes bestaat al heel lang, ze hebben het bedrag hiervoor juist omlaag gebracht naar € 250,-. Dus gaat er minder subsidie naar de straatfeestjes. En dus heeft het niks van doen met ‘Leiden Helpt’.
     Er zijn genoeg mensen die met een groepje ander mensen willen helpen, als de gemeente al die groepjes gratis huisvesting moet verstrekken gaat dat een moeilijke zaak worden.

     • Een Leids burger op

      Onzin, het doet er niet toe of een subsidie al lang zou bestaan maar hoe doelmatig of doeltreffend die is. Mensen kunnen ook feestjes organiseren of elkaar ontmoeten zonder subsidie hoor.
      .
      Er zijn vast genoeg mensen die een buurtbarbecue of buurtfeestje willen organiseren. Als die allemaal subsidie moeten krijgen blijft er voor anderen minder over. De gemeente kan een euro immers maar 1 keer uitgeven.
      .
      Naar nul terugbrengen van die buurtfeestjessubsidie levert dus meer op voor andere vormen van subsidie (zoals o.a. Leiden Helpt) die er werkelijk toe doen en veel belangrijker zijn. Kwestie van prioriteiten stellen dus omdat de subsidiemiddelen beperkt zijn.

  • waar staat dat vegetariers niet mee mogen doen dan? Wij bbq-en regelmatig met een aantal buren, waarbij er ook vegetariers zijn.

  • idd geen geld, dus ook minder geld voor buurtfeestjes, het subsidiebedrag in omlaag gebracht naar een maximum van € 250,-. Alleen het aanvrage is vereenvoudigd, het is dus géén extra uitgave van de gemeente, als doet de media voorkomen alsof dit wel zo is.

   • Een Leids burger op

    Nee, maar die subsidie voor die buurtfeestjes helemaal afschaffen levert wel nog meer geld op dat dan aan nuttiger zaken, zoals b.v. Leiden Helpt , besteed zou kunnen worden.

    • als dat de reden zou moeten zijn dan zou ik zeggen: alle feestjes afschaffen in Leiden. Dan kunnen alle groepjes met goede ideeen gratis een huurpandje krijgen in Leiden.
     Het is wel erg makkelijk om te zeggen”ík begin een stichting’, dus moet Leiden maar gratis een pand geven………’ Dat werkt gewoon niet, al vind ik het werk van dergelike stichtingen helemaal prima hoor.Maar waarom allemaal hun eigen toko? Vind niet jezelf het belangrijkst, maar ga samenwerken met al die andere stichtingen en groepjes, dan kun je je sterk maken voor bijvoorbeeld het huren van een pand.

     • Een Leids burger op

      Die redenering kan ik ook omdraaien: Waarom elk (buurt)feestje zijn eigen subsidie?
      .
      Natuurlijk kan niet iedereen zijn eigen stichting gaan beginnen met subsidie van de gemeente . Maar Leiden Helpt hielp zo´n 750 gezinnen. Ook een soort fusie met de voedselbank zou toch ook betekenen dat er meer subsidie naar toe zou moeten.
      .
      En Ja, ik vind subsidie voor mensen die dringend hulp nodig hebben belangrijker dan overbodige subsidie voor ontmoetingen en feestjes.

  • Een Leids burger op

   Dat mag helaas niet want het ontvangen subsidiegeld moet besteed worden aan datgene waarvoor het bedoeld is,
   Deze zogenaamde participatiesubsidie is leuk voor de mensen, maar is eigenlijk overbodig.

 5. Nadia Lambooy

  Nick Luykx Marry Lambooy Simone van Wittmarschen Sabrina Engels Hannelies Mariska Leupe Voor de volgende keer?? Weet alleen niet of het ook mag met maar een rijtje huizen ipv de buurt 🤔

 6. pfff het zal je moeder zijn die je foto bij een dergelijke tekst zet………………

Je bent nu offline