Leiden draait strenge terrasregels terug

20

De uitstraling die horecabedrijven willen geven aan hun uitspanning wordt weer leidend bij de terrasregels. De gemeente Leiden draait een flink deel van de strenge terrasregels die enkele jaren geleden werden ingevoerd weer terug. Kleurtjes mogen weer, alleen geen fluorescerende, en ook picknicktafels zijn weer welkom op de terrassen in het historische centrum.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over de versoepelde terrasregels.

Met het nieuwe beleid komt wethouder Van Delft een verkiezingsbelofte na, want de knellende regels waarbij de Leidse terrassen vooral moesten bestaan uit gelijksoortige bruine rotanstoeltjes werden door velen als veel te rigide ervaren. In haar eerst interview als wethouder zei Van Delft vorig jaar na de verkiezingen al over de kleuren van terrasmeubilair: “Roze of groen, gewoon doen!” Dat maakt ze nu waar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dende
een van de ‘slachtoffers’ van de strenge regels was enkele jaren geleden restaurant Dende. Eigenaar Hein Martens had een terras met rode en zwarte stoeltjes. Die moesten weg. Uit protest plaatse hij toen een roze stoel tussen de uniforme nieuwe stoelen van destijds. “Maar toen Van Delft vorig jaar haar uitspraak deed over roze en groene stoeltjes ben ik mijn inrichting al daarop gaan aanpassen. Vorig jaar groene en roze parasols, dit jaar gewoon een terras ingericht zoals ik dat mooi en gezellig vind. De roze stoel is er toen ook uit gegaan. Dat was immers een protestactie en niet perse iets wat ik super mooi vond. Past helemaal binnen de nu eindelijk gepresenteerde regels, dus daar ben ik alleen maar blij mee.”

Delen

20 reacties

 1. Els van Steenis

  Gelukkig dat de eigenaren van de horeca weer zelf mogen beslissen. De gemeente van Leiden neemt al veel te veel beslissingen om ons gezellige stad naar de knoppen te helpen.

 2. Nou, dat is pas krachtdadige politiek. Geweldig. Grote problemen voor je uit schuiven: verkamering, afbraak sociale structuur in wijken, armoede, geen goed verkeersplan, de Morspoort laten versoepen, trottoirs onbegaanbaar, je niet houden aan bestemmingsplannen, groen wegkappen. Maar dankuwel voor de vrijheid van de kleur stoelen. Hulde. Bravo.

  • Rien van Vliet op

   Besturen is meer dan alleen de problemen aanpakken die jij noemt.

 3. Herman Volker

  Zo, na jaren VVD draait een links college even wat overbodige regelgeving terug. Voor ondernemers! Is het nou eens afgelopen met het beeld dat links niet op zou komen voor de kleine middenstad!?!

  • hoere oftwel wellustig……….. om terrasbezoekers nu wellustig te noemen vind ik een beetje raar.

 4. Deze terrasregels, iets dat vrijwel iedere gemeente in Nederland overigens heeft, zijn helemaal niet zo gek of s;echt. Voorkom dat de binnenstad verrommelt en de historische aanblik bedorven raakt door allerlei kleuren. Eerder waren terrasjes in Leiden trouwens helemaal niet toegestaan! Ik zou de huidige regels blijven aanhouden, dat is ook wel zo eerlijk voor ondernemers die hun investeringen al gedaan hebben. Enne……ik vind de terrasjes veel te duur geworden!

 5. Krijgen de ondernemers nu ook hun investeringen in terras meubilair terug? Die waren immers afgekeurd en worden nu alsnog toegelaten.

  • Rien van Vliet op

   Een duidelijk voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Regels waardoor burgers kosten moeten maken na korte tijd weer aanpassen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline