Het bestuur van het Leids Mediafonds. Het journalistieke fonds dreigt gekort te worden en is daardoor zelf volop in het nieuws. (Foto: PR).

VVD wil intrekking voordracht Leids Mediafonds voor communicatieprijs

De VVD Leiden is stomverbaasd over het besluit van de gemeente om het vorig jaar ingestelde Leids Mediafonds voor te dragen voor de Galjaardprijs. Die prijs voor overheidscommunicatie is een initiatief van Logeion. Dat is de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.

Raadslid Juliette Gilissen van de VVD Leiden heeft het college vandaag gevraagd om opheldering en eigenlijk wil ze dat de gemeente de voordracht intrekt. Eerder pleitte ook hoofdredacteur Hugo Schneider van het Leidsch Dagblad daarvoor en ook Sleutelstad hoofdredacteur Chris de Waard zet vraagtekens bij de opmerkelijke voordracht. Net als zijn collega bij het Leidsch Dagblad stoort het hem dat de voordracht in elk geval de schijn wekt dat het fonds niet onafhankelijk is en bijdraagt aan het uitdragen van het collegebeleid.

Gilissen, toch al nooit voorstander van het instellen van het mediafonds, vraagt zich af of media nog wel aanvragen gaan indienen nu het neerzetten van het journalistieke fonds als een gemeentelijk communicatiemiddel een zweem van belangenverstrengeling oproept. Die vraag lijkt niet ongegrond. Schneider liet in zijn eigen krant al optekenen dat hij geen aanvragen ingediend zou hebben als de onafhankelijkheid niet helder was geweest.

Het intrekken van de voordracht van het Leids Mediafonds voor de communicatieprijs lijkt vooralsnog niet aan de orde. De VVD wil daarom in elk geval weten hoe het college de termen ‘communicatie’ en ‘voorlichting’ definieert. Ook vraagt Gilissen of er overleg is geweest met het Mediafonds en de partijen die daarin participeren over het voornemen om het fonds voor te dragen.

Voorzitter Bob Nieman van het Leids Mediafonds houdt zich buiten de discussie: “Dit is echt iets tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.”

Leiden Maatschappij Politiek Leids Mediafonds


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×