Duurzame modeshow Extinction Rebellion Leiden eindigt met ‘die-in’

12

De ‘Duurzame Modeshow’ die Extinction Leiden zaterdagmiddag hield op de Haarlemmerstraat was op zijn minst gezegd opvallend te noemen. En dat was ook precies de bedoeling van de organisatoren die met de show aandacht vroegen voor verspilling.

Deze diashow vereist JavaScript.

Klimaatbeweging Extinction Rebellion is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en heeft nu dus ook een afdeling in Leiden. de beweging verzet zich tegen ‘fast-fashion’. Dat proces van ‘snelle mode’ verwijst naar het proces waarbij kleding steeds sneller gefabriceerd wordt en in de winkel terecht komt, maar ook weer even snel wordt vervangen door nieuwe mode, waardoor kleren ook sneller worden afgedankt.

De actie eindigde in een ‘die-in’ waarbij de activisten enkele minuten op de grond voor dood gingen liggen.

Volgens het World Resources Institute zijn we met zijn allen sinds het jaar 2000 zestig procent meer kleren gaan kopen, maar we houden deze kleren maar half zo lang voordat ze in het vuilnis verdwijnen. Wereldwijd wordt elke seconde het equivalent van één vuilniswagen textiel gestort of verbrand. Volgens Extinction Rebellion Leiden moeten modehuizen verantwoordelijkheid nemen voor het verduurzamen van de industrie.

Delen

12 reacties

  1. Trudy Polane

    Zijn wij in Huis Van De Buurt Vogelvlucht goed bezig, hebben een rek met gebruikte kleding die mensen voor niets mee mogen nemen, wij geven kleding een tweede leven!

  2. tsja, als je als modewinkel maandenlang dezelfde kleding in de rekken hebt hangen komen de klanten uiteraard niet meer. Prima hoor zo’n aktiegroepje (die gebruik maakt van een niet duurzame catwalk……), maar geef er dan ideeën bij voor een oplossing! Alleen roepen is niet erg effectief en dus ook niet echt duurzaam.

    • “Ideeën geven”? Die zijn er echt al wel. Klimaatwetenschappers hebben al lang en breed onderzocht én gepubliceerd wat er zou moeten gebeuren om het tij te keren. Beschikbaarheid van de juiste oplossingen is niet het probleem (want die zijn er gewoon), het is het gebrek aan het inzetten van die oplossingen door de samenleving en de overheid dat de grootste barriere vormt. Dan is actievoeren juist het middel om verandering teweeg te brengen.

  3. Janna Kodde op

    Heel goede manier om mensen te bewegen milieubewust met kleding om te gaan. Echt tof van deze jonge vrouwen! Tweedehands kleding gaat vaak ook langer mee omdat alleen goede kwaliteit verkocht wordt. Het kan en het moet. Redt de aarde.

Je bent nu offline