De modellen van Extinction Rebellion toonde onder andere kleding van VNTG op de Botermarkt en van de webshop CosmicReturns. (Foto's: PR).

Duurzame modeshow Extinction Rebellion Leiden eindigt met 'die-in'

De ‘Duurzame Modeshow’ die Extinction Leiden zaterdagmiddag hield op de Haarlemmerstraat was op zijn minst gezegd opvallend te noemen. En dat was ook precies de bedoeling van de organisatoren die met de show aandacht vroegen voor verspilling.

Klimaatbeweging Extinction Rebellion is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en heeft nu dus ook een afdeling in Leiden. de beweging verzet zich tegen ‘fast-fashion’. Dat proces van ‘snelle mode’ verwijst naar het proces waarbij kleding steeds sneller gefabriceerd wordt en in de winkel terecht komt, maar ook weer even snel wordt vervangen door nieuwe mode, waardoor kleren ook sneller worden afgedankt.

De actie eindigde in een ‘die-in’ waarbij de activisten enkele minuten op de grond voor dood gingen liggen.

Volgens het World Resources Institute zijn we met zijn allen sinds het jaar 2000 zestig procent meer kleren gaan kopen, maar we houden deze kleren maar half zo lang voordat ze in het vuilnis verdwijnen. Wereldwijd wordt elke seconde het equivalent van één vuilniswagen textiel gestort of verbrand. Volgens Extinction Rebellion Leiden moeten modehuizen verantwoordelijkheid nemen voor het verduurzamen van de industrie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×