Minder muziekkorpsen in Grote Optocht op 3 oktober

47

Onder andere de Band Of Liberation en Tamarco lopen dit jaar niet mee in de Grote Optocht op 3 oktober. De korpsen kregen vorige week te horen dat ze dit jaar niet ingehuurd worden. “Door nieuwe muzikale elementen en andere onderdelen was er simpelweg geen plek om alle korpsen uit Leiden en omgeving een plaats te bieden,” zegt voorzitter Commissie Optocht & Taptoe Guido Marchena desgevraagd tegen Sleutelstad.

Volgens Marchena horen orkesten zeker thuis in de optocht. Dat hoeven van hem echter niet altijd dezelfde te zijn: “Met onder meer K&G en Amigo hebben we een line-up die fenomenaal is. Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een andere line-up. Er zijn nog veel meer prachtige korpsen in Leiden en omstreken,” besluit Marchena die daar geen verdere toelichting op wil geven. Welke korpsen er nog meer niet zijn ingehuurd, blijft daardoor onduidelijk.

Street Parade geen succes
In 2008 deed de 3 October Vereeniging ook al eens een poging om de korpsen uit de optocht te halen. In plaats van in de optocht liepen alles korpsen toen in een aparte ‘Street Parade‘ voor de optocht uit. Het leidde tot een storm van protest bij het publiek en een belangrijk doel werd er bovendien niet mee bereikt. Er was gehoopt om de gaten uit de tocht te halen, als de korpsen niet op gezette tijden een showtje zouden geven aan het publiek. De gaten leken dat jaar wel groter dan in andere jaren en de korpsen keerden het jaar erop dan ook gewoon weer terug in de kleurrijke stoet. “Liever gaten met muziek dan een aparte parade,” was na de proef het algehele gevoelen.

Korpsen niet in maar bij de optocht
Geruchten dat meer korpsen dit jaar geen plek in de optocht zelf hebben, maar in plaats daarvan op speelplek langs de route krijgen, verwijst Marchena naar het land der fabelen. “Maar het is voor de toekomst lang geen gek idee.”

Delen

47 reacties

 1. Wim van der Valk op

  En zo gaat een traditie langzamerhand naar de verdommenis!
  Eerst een 2e kaartje voor de hutspot maaltijd afschaffen,en nu dit weer?

 2. Leidenaren willen hun eigen muziekkorpsen zien.
  En als je daaraan gaat peuteren loop je tegen je eigen line-up aan.

 3. Daniëlle Griffioen op

  Wat jammer en zonde..
  Het is een feest voor en door de Leidenaren volgens mij, waarbij het voor de vele Leidse families traditie is om in de optocht mee te musiceren. Zonde dat dit hen (en ons als toeschouwer) ontnomen wordt.

 4. Prima, hoe minder herrie, hoe beter. Met een beetje hoop verwijnt die hele 3 oktober kermis op den duur (zo’n oude traditie is het trouwens niet). Zet gewoon een koptelefoon op en val anderen niet lastig met dit helse lawaai.

  • Een inwoner van Leiden op

   Schaf liever de traditie van al die herrie feesten die doorgaan tot 2 uur ’s nachts af dan een uurtje luisteren naar muziekkorpsen in de optocht.

   • De herrie in de stad wordt met evenementen steeds luider ik snap de binnenstadbewoners van bijv garenmarkt ect wel steeds meer dreunfeesten die met kaartverkoop toegangelijk zijn laten we dr nou gewoon feest van.maken met normale prijzen want leidens ontzet is al lang niet meer van iedereen want het is niet meer te betalen

   • Beter dat de BOL niet mee doet. Wat een narigheid is dat. Oubollig en slecht.
    En die vent ervoor maar doen of het super is.

  • Kom nou, de herrie komt niet van de muziekkorpsen maar van anderen. Reken er maar op dat het wegvallen van een paar blaaskapellen ruimschoots gecompenseerd zal worden door luider kermislawaai en meer en verder opengedraaide boembonkboem-installaties van binnenstedelijke lawaaihoreca en anderen.
   Verder kunt u meer herrie-evenementen verwachten, bezocht door meer brullend zuiptuig, brievenbuspissers en deurkotsers. In het stadhuis beschouwen ze dit als een kenmerk van wat daar een bruisende stad wordt genoemd.

  • Val anderen niet lastig met dit soort opmerkingen. Het is en blijft een historisch Leids feest en als je dat niet leuk vind kun je gewoon niet meedoen en een dagje de stad uitgaan.

 5. Die optocht is toch al reeds lange jaren een aanfluiting. Verdient de naam optocht geen eens. Armoedig bij elkaar geraapt zooitje. Aankleding niveau kinderpartijtje groep 2.

 6. Wie de Band Of Liberation hoort spelen snapt wel dat de organisator ervoor kiest deze club niet in te huren. Overigens kan de optocht zelf mij gestolen worden. Het stelt nog maar weinig voor.

 7. Hoe meer muziekkorpsen tijdens de Taptoe en Optocht, hoe beter/liever.
  Traditie? Ja, als ook het feestelijk gevoel verhogend.
  Daar kan een andere muzikale invulling niet tegenop, lijkt mij.
  Ik geef het voordeel van de twijfel.

  ‘Onderbouwde’ reacties hierboven van de anonieme Leidenaar
  en de even anonieme Japio.
  Daar kan de 3 October Vereeniging wat mee.

 8. Fred Beerenfenger op

  Mag/kan niet! Alleen al het woord “line-up”! Gewoon meedoen en als ik sommige reacties lees, vind je het maar niks dat feestgedruis …. ga de stad uit en doe een dagje Efteling o.i.d. Kappen met dat zagen aan die mooie Drie October Traditie. Kan niet wachten ……..

  • Fred Beerenfenger op

   Gegoede burgerij?? Wat bedoel je daarmee mijnheer/mevrouw JACCUSE? Trouwens, mooie (bij)naam) ….!

 9. Gegoede burgerij? Die zal zich toch niet storen aan de festiviteiten?, dat zou vreemd zijn.

 10. Als kind ging ik met mijn ouders naar de 3 oktoberoptocht waarbij de vele Leidse muziekkorpsen hun best deden om met prachtige marsmuziek een (toen) lange route te lopen. Zonder muziekkorpsen is de optocht niet compleet is mijn mening. En bovendien is 3 oktober een echte Leidse traditie die moet blijven. Voor degene die weer gaan gillen dat het geen traditie is of de muziekkorpsen weg moeten. Je hoeft er niet naar te luisteren. Ga dan gewoon iets anders doen.

 11. Dat is dus het probleem. Je moet er wel naar luisteren als ze door de stad marcheren. Die herrie kan je natuurlijk niet gewoon maar negeren. Waarom wordt 3/10 niet gewoon ergens buitenaf gevierd, b.v. in de Leidse Hout of anders ergens in een partycentrum. Dan blijft het voor iedereen leuk. En de woorden ‘prachtig’ en ‘marsmuziek’ zou ik niet snel in een zin gebruiken. Smaken verschillen uiteraard, dat is prima. Maar er is toch ook ergens een grens aan goede smaak.

  • De 3 oktober feesten zijn er al vanaf 1886. Ik ga er gemakshalve van uit dat je voor die tijd nog niet in de binnenstad woonde, dus niet zeuren over dit feest, dan had je er niet moten gaan wonen. Ga lekker 2 daagjes op pad met he gezin of lekker alleen, dan heb je nergens last van.

   • Dat is flauwekul. 3/10 is eeuwen lang helemaal niet ‘gevierd’. Nu dus wel, en met een beetje geluk ooit weer niet meer. Met de historische gebeurtenissen heeft het natuurlijk allemaal niets te maken. En ik was er inderdaad niet bij in 1886, wat mij des te meer reden geeft om er nu mijn mening over te geven. Misschien moet er maar eens een referendum over georganiseerd worden. Ik ben die dronken achterbuurttypes voor mijn deur meer dan zat. Vier het maar lekker in je eigen buurt.

    • Als je het nou zo vreselijk moeilijk hebt met de viering van 3 oktober en het helemaal niet jaar je zin hebt in Leiden, waarom doe je jezelf dan geen plezier door te gaan verhuizen ?
     Ik heb zelf een paar jaar in Rotterdam centrum gewoond, vond het niks en ben weer terug naar Leiden gegaan en woon er naar mijn zin. Kies voor jezelf en vetrek!

    • Coroline Spijk op

     Nou Mohammed je geschiedkundige kennis schiet wat te kort. De viering vind plaats vanaf 1824, vanaf 1886 door de 3 october vereniging en begin 1900 was de eerste optocht. Me dunkt dat dit een traditie is!
     Overigens kan ik mij wel voorstellen dat met de uitbereiding van andere feesten er wel wat overlast in de binnenstad is, daarom ook de plannen van de gemeente om diverse aktiviteien te spreiden.

 12. Nikos van Aelst op

  Het is vooral zonde om te zien dat inmiddels een groot deel van het bestuur niet en of nauwelijks Leidse roots heeft en of enige Historische kennis heeft van ons feest der feesten.. Overigens bedoel ik met die historische kennis niet alleen het verhaal en de reden waarom we vieren…

  Het is wel een ongeschreven wet dat alle Leidse korpsen zich in de 3 okt optocht aan hun Leidse publiek presenteren. Tot circa 40 jaar geleden liepen de korpsen gratis mee. Daarna kregen ze een vergoeding maar hield de optochtcommissie zich dan wel het recht voor om eventueel korpsen uit te kunnen sluiten. MAAR dat is tot op heden nog nooit ( op K&G probleempje na) gebeurd en geen enkel bestuurslid met historisch besef zou dit volgens mij in zijn hoofd halen. Trouwens bij de 3 okt optocht hebben we het niet over een line-up, maar over een optocht voor en door Leidenaren en geen festival.met een 2.0 line up🧐

  Of de bands uit Leiden nu goed of slecht zijn maakt dan ook niet uit, ze zijn Leids! en horen dus in de optocht thuis! Misschien moet de heer Marchena als bestuurder toch eens op 3 okt les..

  Ik zal zelf als lid en iemand met een Leids hart en gevoel voor traditie eerstkomende ledenvergadering hier wel wat vragen over willen gaan stellen aan het “Leidse” bestuur van ONZE vereeeniging

  • Kortom, een verstandig bestuur blijkbaar. Dat men niet uit Leiden komt, zie ik als een pluspunt. Al te snel worden immers goede jeugdherinneringen aan dit feest verward met de gecommercialiseerde narigheid die het geworden is. Wellicht is men dan ook over te halen om eens na te denken over een betere plek om dit volksvermaak te organiseren.

   • Yvette Gieskens op

    Wat een geweldig standpunt! IK heb er last van, dus IK wil dat het gaat verhuizen, want tsja overlast mag wel bij de buren, maar niet bij mij. Wat een bekrompen geest zeg.

    • Het zal inderdaad niet meevallen een plek te vinden waar niemand er last van heeft. Misschien in het ADO stadion, dat is blijkbaar niet alleen voor die voetbalclub zelf te gebruiken. Maar dat zal dan wel weer te ver weg zijn. Veel heeft de echte Leienaar meestal niet over om anderen uit de narigheid te helpen. Maar ik ben wel blij dat je het ook overlast noemt.

     • Guttegut Mootje, wat verzuipt u in al uw baggerplempsels in zelfmedelijden. Maar u heeft de oplossing al gepresenteerd gekregen. Verhuizen. Tot ziens.

     • Yvette gieskens op

      \uiteraard heb je overlast als je in de binnenstad gaat wonen, jammer dat je dat te laat opmerkte. Maak het jezelf makkelijker en ga lekker verhuizen naar een rustig dorpje, misschien is er één te vinden zonder dorpsfeest of blaaskapel

  • Kunt u dit toelichten? Als ik kijk wie er in het bestuur zitten, zie ik heel veel Echte leienaren.
   Tradities veranderen: de muziekkorpsen blijven maar alleen wat minder. En daarvoor komt wat anders in de plaats. Waarom niet?
   Ik heb jarenlang met een sportvereniging meegelopen, maar kan me heel goed voorstellen dat er een moment komt dat het bestuur daarin wil rouleren. Leiden verandert, dus wat mij betreft ook de invulling van 3 oktober. Het aantal draaimolens op de kermis zal anno 2019 ook wel wat minder zijn dan anno 1910.
   Om een traditie levende en vooral relevant te houden, zul je af en toe met aanpassingen moeten komen. Of het een ongeschreven wet is dat alle korpsen meespelen: het lijkt mij een dubieuze interpretatie. Als Leidenaar hoef ik ook echt niet ALLE muziekkorpsen en ensembles en muziekverenigingen die we in de stad hebben, voorbij te zien komen. Wat is er mis mee als er wordt gerouleerd waardoor ook korpsen uit de regio meer aan bod kunnen komen? Drie Oktober is er wat mij betreft ook voor mensen uit Alkemade, Oegstgeest, Voorschoten, Hazerswoude, Leiderdorp, Warmond enz. En ik vind het prachtig als er ook korpsen uit het buitenland meelopen.
   Hulde aan het bestuur. Allereerst voor hun geweldige inzet. En ook omdat ze het aandurven om te snoeien in wat een ellenlange optocht van hoempa-hoempa-hoempapa is geworden. Niemand in Leiden zit te wachten op ondermaatse showbands.
   Als Nikos hierboven echt lid is van de 3 oktobervereniging, weet hij dat het bestuur door de leden is gekozen. Als hij vindt dat het huidige bestuur niet of te te weinig geworteld is in het Leidse, had hij daarvan iets moeten zeggen op de ledenvergadering. Achteraf met laffe, achterbakse verwijten komen (en waarover hebben we het op dat gehele feest , zijn er twee korpsen niet ingehuurd om dit jaar mee te spelen waarover hebben we het?) siert hem niet.
   Alle hulde aan de vrijwilligers die tientallen uren in het besturen van de 3 Oktober vereniging investeren. En laat die azijnzeikerds eens zelf de handen uit de mouwen steken.

   • Eric ik ben het volledig eens met uw betoog. Ook ik kots van de laffe en achterbakse verwijten. En Mohammed, als ik zo je reacties lees over3 oktober, krijg ik toch sterk de indruk dat je meer een Carnaval liefhebber bent. Dus nog 5 maanden wachten en dan kan ook jij weer uit de bol!!

   • Nikos van Aelst op

    Beste Eric,

    Ik ben zeker geen azijnzeiker en heb op zich alle respect en lof voor het bestuur. Zelf zit ik ook vrijwillig in een aantal besturen van organisaties en weet hoeveel tijd en moeite het kost een goed evenement neer te zetten.

    Maar het valt mij op dat bepaalde oude tradities langzaam aan dreigen te verdwijnen, het was een begrip dat de Leidse korpsen zich op 3 oktober presenteren aan het Leidse publiek. Dit soort tradities horen bij 3 oktober.

    Voor je het weet gaat de inschrijving van Haring en Wittebrood online en bezorgt Picnic of AH de haringen thuis, dat moeten we toch niet willen.

    • Nee, beste Nico, dat moeten we niet willen (dat Picnic de haringen thuisbrengt), maar zijn deze vergelijkingen niet een beetje buiten de context? Stel dat er komend jaar 10 fanfares en harmonieorkesten en marching bands worden opgericht, moeten die dan meteen alle 10 een plekje krijgen? Af en toe vond ik dat er wel een beetje een overkill aan fanfares was, vooral als ze voor je neus nog even een showtje gingen doen en de taptoe en/of optocht daarmee ophielden. Allemaal goed bedoeld en vast wel leuk voor de eigen achterban, maar al die duizenden anderen zitten echt niet te wachten op anderhalf uur marsmuziek. Tradities moeten, om ze levende te houden, meegaan met de tijd. Dus wat mij betreft minder marsmuziek uit Leiden zelf, meer ruimte voor andere muzikale invullingen en waar het kan meer orkesten uit het buitenland. Zelfs Spaanse orkesten zijn van mij van harte welkom.
     The Band of Liberation bestaat pas 19 jaar, dus laten we nu niet doen of een traditie die eeuwenoud is, geweld wordt aangedaan door zo’n jonge band een keertje over te slaan. Dus welke oude traditie dreigt te verdwijnen… niet die van 3 oktober!

 13. Moeten de Leidse muziekkorpsen misschien plaats maken voor commerciële reclamewagens? En wat zijn nieuwe muzikale elementen, disco uit een luidspreker? Electrovibes? Houd het gewoon zoals het was. En mensen die er niet tegen kunnen, pak die dag eens de trein, taxi, bus of auto naar buiten Leiden, ver weg graag. En laat de stad en bewoners feest vieren.

 14. Wat is het toch sneu als je je om 1 avond (Taptoe) en 1 dag (Optocht) in een héél jaar zo druk maakt zoals om de muziekkorpsen bij de 3 oktober viering in Leiden. Ik ben blij dat ik positief in het leven sta en mijn energie voor heel veel leuke dingen kan inzetten in plaats van het afzetten tegen alles en iedereen rondom onze Leidse traditie 3 oktober.

 15. Nikos van Aelst op

  Nog een ps,

  Mijn opa zat jarenlang in de optochtcommissie dus een aantal 3 oktober waardes en tradities zijn mij met de paplepel.ingegoten. misschien dat ik mede daardoor moeite heb met aantasting van historische tradities. 3 October is juist een feest van historische tradities dat was ook een van de redenen waarom we afgelopen jaar zijn geplaatst op de lijst van immaterieel wereld erfgoed

   • en die opemerking zegt alles over jou……… zeuren, azijnzeiken, mekkeren….. wat een naar leven moet jij hebben zeg.

    • Met mijn leven is niets mis. Ik meen zelfs dat het mij beter gaat dan gemiddeld 🙂 Maar kijk nu eens zelf objectief naar 3/10. Een kermis, veel lawaai, smerig eten in vieze kramen en overal kotsende dronkaards en de weeë lucht van gekookte uien. Het is droevig dat zoiets blijkbaar op een werelderfgoedlijst staat. Maar botte platheid wint het helaas vaak van fijngevoeligheid.

     • Ook een Leidse traditie is, van sommige Leidenaren(?), om met 3 oktober de stad te ontvluchten naar b.v. Amsterdam. Alsof het Rembrandtplein , Leidseplein of Kalverstraat zo rustig is. Ga eens met Mohammed naar de Wallen. Ook daar lopen brallende Britten de zaak te verzieken, Maar ga daar eens ergens naar binnen. Daar vinden jullie rust en begrip en verdampen de frustraties en Euro’s binnen het kwartier. Dat heb ik niet uit eigen ervaring maar vanuit Amsterdam teruggekeerden frustraten.

 16. Het valt me wel op dat de gemiddelde octoberfeestganger niet erg tolerant is. Zodra een afwijkende mening geventileerd wordt, moet men maar meteen ‘oprotten’ en dergelijke. Misschien dat de mensen die hier actief zijn niet representatief zijn voor de leden van die octobervereniging, maar als dat wel zo is, is het eigenlijk best een eng clubje. Traditie en onderdrukking liggen akelig dicht bij elkaar soms. Ik woon gelukkig in de Hofstad, waar je niet meteen mag vertrekken als je ergens anders over denkt.

 17. Leiden is mooi met al de plussen en minnen.
  Een stad waar je graag wilt wonen en onderdeel van wilt zijn.
  Beschaving is oa dat je iets kunt tolereren omwille van het in stand houden van de beschaving.
  Niemand hoeft weg en degene die blijven accepteren gewoon hoe het is en kunnen misschien hun steentje bijdragen. Zo kun je namelijk een traditie in stand houden en de stad voor iedereen leefbaar houden.

  Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend.
  Soms worden tradities geschapen om een nationale identiteit en daarmee nationale eenheid te bevorderen

  Als Leienaar wil ik ook graag dat de traditie blijft zoals die is maar er is niets mis mee om afentoe iets nieuws toe te voegen of te proberen. Maar 3 october is van en voor de Leienaar. (veel steden waar ook ter wereld hebben een eigen traditie.)
  Voel je je op 2 en 3 october even minder op je gemak, troost je er zijn genoeg (feest)dagen van welke cultuur dan ook waar je je misschien dan wel fijn bij voelt.

  Voor de Leienaars die 2 & 3 october een warm hart toedragen, nog een dikke maand!

  En oja…… had die 2 korpsen er gewoon in gelaten….. maar we zullen zien waarom het bestuur de beslissing zo genomen heeft.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline