De Band Of Liberation is een van de orkesten die dit jaar tot hun teleurstelling niet meelopen in de Grote Optocht op 3 oktober.

Minder muziekkorpsen in Grote Optocht op 3 oktober

Onder andere de Band Of Liberation en Tamarco lopen dit jaar niet mee in de Grote Optocht op 3 oktober. De korpsen kregen vorige week te horen dat ze dit jaar niet ingehuurd worden. “Door nieuwe muzikale elementen en andere onderdelen was er simpelweg geen plek om alle korpsen uit Leiden en omgeving een plaats te bieden,” zegt voorzitter Commissie Optocht & Taptoe Guido Marchena desgevraagd tegen Sleutelstad.

Volgens Marchena horen orkesten zeker thuis in de optocht. Dat hoeven van hem echter niet altijd dezelfde te zijn: “Met onder meer K&G en Amigo hebben we een line-up die fenomenaal is. Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een andere line-up. Er zijn nog veel meer prachtige korpsen in Leiden en omstreken,” besluit Marchena die daar geen verdere toelichting op wil geven. Welke korpsen er nog meer niet zijn ingehuurd, blijft daardoor onduidelijk.

Street Parade geen succes
In 2008 deed de 3 October Vereeniging ook al eens een poging om de korpsen uit de optocht te halen. In plaats van in de optocht liepen alles korpsen toen in een aparte ‘Street Parade‘ voor de optocht uit. Het leidde tot een storm van protest bij het publiek en een belangrijk doel werd er bovendien niet mee bereikt.¬†Er was gehoopt om de gaten uit de tocht te halen, als de korpsen niet op gezette tijden een showtje zouden geven aan het publiek. De gaten leken dat jaar wel groter dan in andere jaren en de korpsen keerden het jaar erop dan ook gewoon weer terug in de kleurrijke stoet. “Liever gaten met muziek dan een aparte parade,” was na de proef het algehele gevoelen.

Korpsen niet in maar bij de optocht
Geruchten dat meer korpsen dit jaar geen plek in de optocht zelf hebben, maar in plaats daarvan op speelplek langs de route krijgen, verwijst Marchena naar het land der fabelen. “Maar het is voor de toekomst lang geen gek idee.”

Cultuur Leiden 3 Oktober 2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×