Minister Kajsa Ollongren heeft de nieuwe campus geopend. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Minister Ollongren opent 467 nieuwe studentenkamers op campus Leidse Schans

Voor bijna vijfhonderd studenten begint het nieuwe studiejaar voortvarend: zij hebben een net gebouwde kamer kunnen bemachtigen op campus Yours op de Leidse Schans. Maandagmiddag werden de twee nieuwste woontorens rond het Bètaplein officieel in gebruik genomen door DUWO en de Universiteit Leiden, aangevoerd door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en wethouder Fleur Spijker (Ruimte).

De twee complexen met samen 467 woningen vormen het tweede deel van de campus bij Lammenschans, die is ontworpen door Mecanoo Architecten. In 2015 werden er al ruim 600 woningen in gebruik genomen en volgend jaar volgt het laatste deel. Dat de campus er is gekomen, is het resultaat van de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin onder meer de onderwijsinstellingen, huisvester DUWO en de gemeente Leiden zijn vertegenwoordigd. “Op die manier hebben we hier een belangrijk deel van de grote woningbouwopgave voor studenten gerealiseerd”, zei wethouder Spijker bij de officiële opening.

Onzelfstandig wonen
Voor minister Ollongren is de oplevering van de campus een mooi moment om het belang van genoeg studentenwoningen te benadrukken. “Een jaar geleden was het erg lastig om alle studenten te huisvesten, ik hoop dat dat dit jaar beter gaat”, memoreerde de bewindsvrouw studenten die noodgedwongen in tentjes moesten slapen. “Leiden heeft gedaan wat ik graag wilde (meer studentenwoningen, red.) en het is mooi dat er nu ook daadwerkelijk geleverd wordt.” Volgens de minister de klus daarmee overigens nog niet geklaard, ook de komende jaren zal er nog gebouwd moeten worden denkt ze. “Het probleem is nog niet weg, maar het staat wel hoog op de agenda.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Gijsbert Mul van DUWO, minister Kajsa Ollongren, wethouder Fleur Spijker en student Thom van Hugte

Bij de bijna vijfhonderd nieuwe studentenwoningen gaat het alleen om zelfstandige eenheden, waarbij elke student over eigen voorzieningen (badkamer, toilet) beschikt.  “Sommige mensen willen echter ook met elkaar wonen voor de gezelligheid eof omdat het een grote stap is om in één keer helemaal op jezelf te gaan”, weet Ollongren. De nieuwbouw van zulke studentenhuizen is voor corporaties echter lastig vanwege geldende regels rondom huursubsidie. “Ik vind dat we moeten kijken hoe we dat wel mogelijk kunnen maken in wet- en regelgeving”, zegt Ollongren, mede tegen Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden, die maandag openlijk naar meer onzelfstandige studentenhuizen vroeg.

Warm water
Bij de nieuwe woningen is ook gewerkt volgens de laatste duurzaamheidsnormen. Net als de eerder gebouwde studentencomplexen zijn ook de twee nieuwste gebouwen volledig gasvrij en extra geïsoleerd. Het warme water wordt geleverd uit een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen op het dak. Dat zorgt wel beperkt warm water, dat neerkomt op maximaal 30 minuten aaneengesloten gebruik per twee huizen. “Dat is voor mij geen probleem, want ik douche maar hooguit 10 minuten”, aldus student en kersverse bewoner Thom van Hugte. Hij heeft na vier jaar een kamer in Leiden gevonden.

Van Hugte had van de website van DUWO begrepen dat hij maximaal 30 minuten warm water per dag kan gebruiken, maar daarover kan Gijsbert Mul (directeur Public Affairs & Accommodate DUWO) hem geruststellen: de boiler wordt voortdurend bijgewarmd, waardoor 30 minuten de maximale aaneengesloten gebruikstijd is. “Maar we willen ook niet dat de studenten te lang douchen, want het gaat bij energiebesparing niet alleen om de technische aanpassing van woningen, maar ook om energiezuinig gedrag”, aldus Mul, die een korte douchebeurt wel aanraadt.

Laatste deel
Met de oplevering van de twee complexen nadert de Leidse Schans haar voltooiing. Het laatste gebouw wordt op dit moment gebouwd en wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd. Daarin worden nog eens ruim vierhonderd appartementen gerealiseerd, verdeeld over drie complexen en met een grootte variërend tussen 37 en 85m2. De inschrijving voor de verhuur van die woningen start over een jaar.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×