Minister Ollongren opent 467 nieuwe studentenkamers op campus Leidse Schans

41

Voor bijna vijfhonderd studenten begint het nieuwe studiejaar voortvarend: zij hebben een net gebouwde kamer kunnen bemachtigen op campus Yours op de Leidse Schans. Maandagmiddag werden de twee nieuwste woontorens rond het Bètaplein officieel in gebruik genomen door DUWO en de Universiteit Leiden, aangevoerd door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en wethouder Fleur Spijker (Ruimte).

De twee complexen met samen 467 woningen vormen het tweede deel van de campus bij Lammenschans, die is ontworpen door Mecanoo Architecten. In 2015 werden er al ruim 600 woningen in gebruik genomen en volgend jaar volgt het laatste deel. Dat de campus er is gekomen, is het resultaat van de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin onder meer de onderwijsinstellingen, huisvester DUWO en de gemeente Leiden zijn vertegenwoordigd. “Op die manier hebben we hier een belangrijk deel van de grote woningbouwopgave voor studenten gerealiseerd”, zei wethouder Spijker bij de officiële opening.

Onzelfstandig wonen
Voor minister Ollongren is de oplevering van de campus een mooi moment om het belang van genoeg studentenwoningen te benadrukken. “Een jaar geleden was het erg lastig om alle studenten te huisvesten, ik hoop dat dat dit jaar beter gaat”, memoreerde de bewindsvrouw studenten die noodgedwongen in tentjes moesten slapen. “Leiden heeft gedaan wat ik graag wilde (meer studentenwoningen, red.) en het is mooi dat er nu ook daadwerkelijk geleverd wordt.” Volgens de minister de klus daarmee overigens nog niet geklaard, ook de komende jaren zal er nog gebouwd moeten worden denkt ze. “Het probleem is nog niet weg, maar het staat wel hoog op de agenda.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Gijsbert Mul van DUWO, minister Kajsa Ollongren, wethouder Fleur Spijker en student Thom van Hugte

Bij de bijna vijfhonderd nieuwe studentenwoningen gaat het alleen om zelfstandige eenheden, waarbij elke student over eigen voorzieningen (badkamer, toilet) beschikt.  “Sommige mensen willen echter ook met elkaar wonen voor de gezelligheid eof omdat het een grote stap is om in één keer helemaal op jezelf te gaan”, weet Ollongren. De nieuwbouw van zulke studentenhuizen is voor corporaties echter lastig vanwege geldende regels rondom huursubsidie. “Ik vind dat we moeten kijken hoe we dat wel mogelijk kunnen maken in wet- en regelgeving”, zegt Ollongren, mede tegen Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden, die maandag openlijk naar meer onzelfstandige studentenhuizen vroeg.

Warm water
Bij de nieuwe woningen is ook gewerkt volgens de laatste duurzaamheidsnormen. Net als de eerder gebouwde studentencomplexen zijn ook de twee nieuwste gebouwen volledig gasvrij en extra geïsoleerd. Het warme water wordt geleverd uit een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen op het dak. Dat zorgt wel beperkt warm water, dat neerkomt op maximaal 30 minuten aaneengesloten gebruik per twee huizen. “Dat is voor mij geen probleem, want ik douche maar hooguit 10 minuten”, aldus student en kersverse bewoner Thom van Hugte. Hij heeft na vier jaar een kamer in Leiden gevonden.

Van Hugte had van de website van DUWO begrepen dat hij maximaal 30 minuten warm water per dag kan gebruiken, maar daarover kan Gijsbert Mul (directeur Public Affairs & Accommodate DUWO) hem geruststellen: de boiler wordt voortdurend bijgewarmd, waardoor 30 minuten de maximale aaneengesloten gebruikstijd is. “Maar we willen ook niet dat de studenten te lang douchen, want het gaat bij energiebesparing niet alleen om de technische aanpassing van woningen, maar ook om energiezuinig gedrag”, aldus Mul, die een korte douchebeurt wel aanraadt.

Laatste deel
Met de oplevering van de twee complexen nadert de Leidse Schans haar voltooiing. Het laatste gebouw wordt op dit moment gebouwd en wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd. Daarin worden nog eens ruim vierhonderd appartementen gerealiseerd, verdeeld over drie complexen en met een grootte variërend tussen 37 en 85m2. De inschrijving voor de verhuur van die woningen start over een jaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

41 reacties

 1. RA Schoonhoven op

  Geweldig maar laten we de jongeren die werken niet vergeten! Zij betalen vaak de hoofdprijs voor een etage of kleine studio als ze deze particulier huren want de wachtlijsten zijn als woningzoekende lang (5 jaar gemiddeld)
  In een studentenstad als Leiden ligt de focus uiteraard op studentenhuisvesting maar ook
  de niet studerende jongeren willen op kamers!

 2. Ronald de Ligny op

  Nu maar hopen dat de bewoners hun huisvuil en huisraad op straat smijten. Wekelijks is het raak bij de studenten woningen daar en DUWO laat het maar😦

  • Dat lijkt me niet zo verstandig Ronald, vooral met een hittegolf.
   Krijg je stinkende Napolitaanse toestanden.
   En enge ziektes, ongedierte noem maar op.

 3. Een inwoner van Leiden op

  De net werkende en/of net afgestudeerde jongeren kunnen geen betaalbare woningen vinden of staan al jaren op een wachtlijst. De studenten, waarvan velen zelfs vanuit hun ouderlijk huis op weinig reistijd/afstand van de universiteit wonen, krijgen woonruimte zo in hun schoot geworpen. Beetje krom…

 4. Wat een gezever om studentenwoningen onder dit artikel. Het is voor de stad goed dat deze studentenwoningen zijn toegevoegd aan het aanbod hier in Leiden. Krapte van studentenwoningen werkt verkamering in de hand en stuwt de huurprijzen van die woningen.
  Overigens is er binnen de Leidse gemeentegrenzen gewoon nog heel weinig ruimte om het algemene woonaanbod te doen laten stijgen. Opties liggen vrijwel alleen nog maar in het onttrekken van groen of hoogbouw. Ook hierover wordt moord en brand geschreeuwd. Het is ook nooit goed.

 5. Een Leids burger op

  Het is natuurlijk mooi dat er studentenkamers bij komen. Al blijft het dweilen met de internationale studentenkraan wijd open natuurlijk….. Dus veel zal het niet helpen.
  Dat neemt niet weg dat sommige reaguurders hierboven wel een punt hebben dat er ook wel eens meer betaalbare sociale huurwoningen bij zouden moeten komen.
  Dat gebeurt nu ook wel, zie bijvoorbeeld:
  https://sleutelstad.nl/2019/02/12/circa-honderdvijftig-sociale-nieuwbouwappartementen-aan-turkooislaan/
  Maar dat is nog steeds veel te weinig.

 6. Aad Ciere

  Meer sociale huurwoningen zou beter zijn. Het land kan niet alleen leven van hoger opgeleiden. Toekomstige metselaars, loodgieters enz. hebben ook woningen nodig. Fijne dag! 👍

  • De metselaars en loodgieters die ik ken komen met hun inkomen (terecht) niet in aanmerking voor sociale huurwoningen.

 7. Wat leuk dat ze wachten met de officiële opening totdat de beide d666-dames van hun vakantie terug zijn. Je moet toch wat voor een fotomomentje. Waar blijft de opening van 500 sociale huurwoningen?

 8. Petra Hoogeveen op

  Blijf het toch bedenkelijk vinden dat de Leienaar op de……plaats komt.
  Gezinnen en jongeren uit en in Leiden kunnen hier niet meer terecht.

 9. Top die woontorens, hup weer 500 zoekende geholpen. Snel op meer plekken van die woontorens en dan ook met sociale huur, het is jammer van het uitzicht maar mijn dochter wacht al jaren en verdient ook een huis! Het zou jammer zijn als we mooie parken zoals Cronesteyn moeten volbouwen dan maar liever wat minder uitzicht en meer hoogbouw.

 10. Nu op naar, betaalbare woningen voor starters, de jongvolwassenen die nog steeds bij hun ouders moeten wonen.

 11. Gemeente bouwt geen woningen maar geeft wel vergunningen af!
  De reacties zijn duidelijk: meer betaalbare woningen voor jonge starters ( die niet verbonden zijn aan de LUL)
  De ‘Leidse’ student bestaat nier. Het zijn geen Leidenaren en stemmen over het algemeen Groen Links of D’66, beide partijen hebben totaal geen aansluiting met de Leidse werkende jongeren.

 12. studenten gefeliciteerd met de woningen , het is jullie gegund. Maar de niet studerende jongeren willen dit ook.
  Over de bejaarde maar niet te spreken . Die willen terecht in hun wijk blijven wonen,maar daar wordt niets voor gedaan .Het is dan ook geen wonder dat ze blijven wonen in hun {veel) te grote huizen . Jammer want het zijn er heeeel veeel in de Pof/burgemeesterswijk .Deze bewoners zijn al heel blij met een 3 kamer appartement. Op deze manier komen er heel wat grote koopwoningen vrij , en komt er een grote verschuiving in woningen.

  • Er zijn hier in Leiden zoveel net afgestudeerde, werkende jonge starters die verplicht bij hun ouders moeten blijven wonen omdat er voor hun geen huizen zijn…En de studenten krijgen het zo in hun schoot geworpen. Ik zou zeggen alleen een studentenkamer als je langer dan 1 uur naar de universiteit moet reizen (wat goed te doen is, hebben mijn kids ook jarenlang gedaan).Anders gewoon bij je ouders blijven tot na je studie of in je eigen woonplaats woonruimte zoeken. Ik ken studenten die woonruimte hebben bij het Lammenschanscomplex terwijl.hun ouders daar om de hoek wonen of in omliggende gemeentes. Geef deze studenten geen woonruimte dan kan een groot deel verhuurd worden aan jonge starters..

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline