Bruggen Leidse regio platgelegd door verstoord marifoonverkeer

32

Een grote storing bij het openen van bruggen in de Leidse regio afgelopen zondag is het gevolg van een verstoring in het radioverkeer. Dat laat de Provincie Zuid-Holland aan Sleutelstad weten. Het marifoonverkeer, waarmee het contact met de bruggen in de Leidse regio wordt geregeld, is verstoord waarna de bruggen voor langere tijd niet meer konden worden bediend. “Het gaat om een grote verstoring waarvan we niet weten wie erachter zit”, aldus een woordvoerder.

Het communicatieverkeer met de bruggen werd zaterdag aan het begin van de middag platgelegd doordat het radioverkeer werd verstoord. Vanaf dat moment was het contact met bruggen op doorgaande vaarroutes – die van afstand worden bediend – niet meer mogelijk. Het gevolg was dat onder meer de Waddingerbrug, Wilhelminabrug en Lammebrug open bleven staan en het autoverkeer flink ontregeld raakte. Andere bruggen konden juist niet meer worden geopend voor vaarverkeer. Ook werden er verkeerde aanwijzingen gegeven aan doorgaand vaarverkeer. “We hebben erg veel last gehad van deze verstoring in ons radioverkeer”, benadrukt de zegsman telefonisch.

Aangifte
Technisch zou het niet mogelijk moeten zijn dat iemand de bediening van de bruggen platlegt, verklaart de woordvoerder, die daarom ook niet meer kan dan speculeren over wat er precies is gebeurd. “We denken aan een verstorende radiozender, waardoor we extra voorzichtig zijn geweest met de bediening van de bruggen. We hebben meteen contact opgenomen met de politie.” De provincie overweegt nog om aangifte te doen zodat er een onderzoek gestart kan worden naar de oorzaak en eventuele daders. De politie wacht die aangifte voorlopig af.

Nadat de bruggen dit weekend al weer werkten, heeft de provincie het hele systeem maandag ook laten nakijken. “Daaruit is naar voren gekomen dat alles weer werkt, maar we weten natuurlijk niet wie er eventueel weer misbruik van gaat maken”, reageert de woordvoerder op de vraag of een vergelijkbare storing in de toekomst kan worden voorkomen. Dinsdagochtend verklaart de provincie – in tegenstelling tot maandagmiddag – dat er ook rekening wordt gehouden met een niet doelbewuste actie en dat de storing ook per ongeluk kan zijn veroorzaakt.

Waddingerbrug
De storing van afgelopen zaterdag verklaart volgens de provincie overigens niet waarom de Waddingerbrug de afgelopen tijd vaker in storing was. “De oorzaak daarvan onderzoeken we nog”, is alles wat de zegsman daar nu over kan zeggen.

Noot van de redactie: in eerste instantie sprak de Provincie Zuid-Holland over ‘gehackt marifoonverkeer’, zoals te lezen was in een eerdere versie van dit artikel. Dinsdagmorgen heeft de woordvoerder van de provincie dit na nieuwe vragen van Sleutelstad teruggenomen en spreekt sindsdien over ‘een verstorende zender’. Waarom dat tot zo’n grote verstoring heeft geleid, blijft echter onduidelijk. Het artikel is om die reden aangepast.

Delen

32 reacties

 1. Waar de ouderwetse brugwachter wel niet goed voor was. Niets geen gehack. Bovendien stond de brug minder vaak en lang open…

  • Dit slaat nergens op. De marifoon frequenties worden alleen gebruikt van schipper naar brugbediener en vice versa.
   Het kan echt niet waar zijn dat bruggen met marifoon frequenties worden geopend. Als dat wel zo is, dan moet er iemand op het schavot. Het lijkt mij zeer onlogisch dat er iets essentieels als bruggen draadloos worden bediend. Het noodnet ( biza sirenes ) worden overigens wel draadloos bediend..

   • IJsbrand Terpstra
    IJsbrand Terpstra op

    Na nieuwe vragen aan de provincie is het verhaal aangepast. Woordvoerder spreekt niet langer van een ‘hack’, maar van ‘verstoord verkeer’. Heel vervelend, maar artikel uiteraard aangepast met uitleg. Dank voor de reactie.

 2. Dit artikel roept meer vragen op dan het beantwoord voor mensen met iets meer technische kennis.
  Marifoon verkeer is op geen enkele manier beveiligd en kan als zodanig dus ook niet gehackt worden.
  De feitelijke verbinding tbv het bedienen van de bruggen zal naar ik aanneem plaatsvinden via vaste verbindingen.
  De communicatie van schipper naar brug en v.v. gaat wel via de marifoon, maar verstoring hiervan zou geen reden moeten zijn om bruggen lang omhoog te laten staan. De brugwachter kan namelijk via de camera’s (ook via vaste verbindingen) zien dat er zich geen schip meer voor/onder de brug bevindt.
  Verder kan je uitzenden op de marifoon frequenties met elke portofoon van 10 dollar van Banggood. Het Agentschap Telecom is verantwoordelijk voor de handhaving van dit verkeer. En dus niet de politie.

  • hier is de vraag of de voorlichter niet goed weet waarover hij verteld, of snapt de journalist het niet helemaal? Die overdracht van informatie wordt vaak in de journalistiek gekleurd door de schrijver van het artikel naar wat willen de mensen horen en hoe scoor ik een mooi artikel. Helaas al te eel meegemaakt.

   • IJsbrand Terpstra
    IJsbrand Terpstra op

    Na nieuwe vragen aan de provincie is het verhaal aangepast. Woordvoerder spreekt niet langer van een ‘hack’, maar van ‘verstoord verkeer’. Heel vervelend, maar artikel uiteraard aangepast met uitleg. Dank voor de inhoudelijke reacties!

 3. hier is de vraag of de voorlichter niet goed weet waarover hij verteld, of snapt de journalist het niet helemaal? Die overdracht van informatie wordt vaak in de journalistiek gekleurd door de schrijver van het artikel naar wat willen de mensen horen en hoe scoor ik een mooi artikel. Helaas al te eel meegemaakt.

 4. Stefan Teske

  Goede oefening, fijn dat de hacker (als dat het was, is nog niet zeker dus?) er de vakantie voor gebruikte. Nu zorgen dat dat niet meer kan gebeuren, provincie.

 5. Ik weet niets van marifoons, maar het zou toch wel handig zijn als er ook een plan B was. Bij voorbeeld een storingsdienst in de vorm van een brugwachter die een brug ‘met de hand’ weer kan openen of sluiten.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline