(Foto: Arlette de Waard).

Bruggen Leidse regio platgelegd door verstoord marifoonverkeer

Een grote storing bij het openen van bruggen in de Leidse regio afgelopen zondag is het gevolg van een verstoring in het radioverkeer. Dat laat de Provincie Zuid-Holland aan Sleutelstad weten. Het marifoonverkeer, waarmee het contact met de bruggen in de Leidse regio wordt geregeld, is verstoord waarna de bruggen voor langere tijd niet meer konden worden bediend. “Het gaat om een grote verstoring waarvan we niet weten wie erachter zit”, aldus een woordvoerder.

Het communicatieverkeer met de bruggen werd zaterdag aan het begin van de middag platgelegd doordat het radioverkeer werd verstoord. Vanaf dat moment was het contact met bruggen op doorgaande vaarroutes – die van afstand worden bediend – niet meer mogelijk. Het gevolg was dat onder meer de Waddingerbrug, Wilhelminabrug en Lammebrug open bleven staan en het autoverkeer flink ontregeld raakte. Andere bruggen konden juist niet meer worden geopend voor vaarverkeer. Ook werden er verkeerde aanwijzingen gegeven aan doorgaand vaarverkeer. “We hebben erg veel last gehad van deze verstoring in ons radioverkeer”, benadrukt de zegsman telefonisch.

Aangifte
Technisch zou het niet mogelijk moeten zijn dat iemand de bediening van de bruggen platlegt, verklaart de woordvoerder, die daarom ook niet meer kan dan speculeren over wat er precies is gebeurd. “We denken aan een verstorende radiozender, waardoor we extra voorzichtig zijn geweest met de bediening van de bruggen. We hebben meteen contact opgenomen met de politie.” De provincie overweegt nog om aangifte te doen zodat er een onderzoek gestart kan worden naar de oorzaak en eventuele daders. De politie wacht die aangifte voorlopig af.

Nadat de bruggen dit weekend al weer werkten, heeft de provincie het hele systeem maandag ook laten nakijken. “Daaruit is naar voren gekomen dat alles weer werkt, maar we weten natuurlijk niet wie er eventueel weer misbruik van gaat maken”, reageert de woordvoerder op de vraag of een vergelijkbare storing in de toekomst kan worden voorkomen. Dinsdagochtend verklaart de provincie – in tegenstelling tot maandagmiddag – dat er ook rekening wordt gehouden met een niet doelbewuste actie en dat de storing ook per ongeluk kan zijn veroorzaakt.

Waddingerbrug
De storing van afgelopen zaterdag verklaart volgens de provincie overigens niet waarom de Waddingerbrug de afgelopen tijd vaker in storing was. “De oorzaak daarvan onderzoeken we nog”, is alles wat de zegsman daar nu over kan zeggen.

Noot van de redactie: in eerste instantie sprak de Provincie Zuid-Holland over ‘gehackt marifoonverkeer’, zoals te lezen was in een eerdere versie van dit artikel. Dinsdagmorgen heeft de woordvoerder van de provincie dit na nieuwe vragen van Sleutelstad teruggenomen en spreekt sindsdien over ‘een verstorende zender’. Waarom dat tot zo’n grote verstoring heeft geleid, blijft echter onduidelijk. Het artikel is om die reden aangepast.

112 Sleutelstad Leiden Regio waddingerbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×