(Foto: Emile van Aelst).

Leiden morgen ontzet: Geuzenintocht bij Waaghoofd

De afgelopen weken liet de 3 October Vereeniging al enkele keren van zich horen en dat is doorgaans het teken dat de viering van het ‘feest der feesten’ aanstaande is. Zo werd op 31 augustus het servicepunt geopend in de foyer van de Stadsgehoorzaal en wordt er ook stukje bij beetje meer bekend over het programma. Maar morgen begint de voorpret echt. Dan varen om 15.45 uur de geuzen Leiden binnen en start om 16.30 uur de inschrijving voor Haring, Hutspot en Wittebrood in De Waag.

Geuzenintocht
Op de voorplecht van het eerste schip dat vol geuzen aanmeert bij de Catharinabrug aan de Aalmarkt staat geuzenadmiraal Louis Boisot. Wie die rol dit jaar vertolkt blijft een verrassing tot het moment dat de vloot de stad binnenvaart. Vorig jaar nam oud-wethouder Robert Strijk die taak op zich en in 2017, bij de eerste geuzenintocht, was dat bekende Leidenaar Peter Labrujère. De geuzen worden morgen overigens vergezeld door hun collega’s van de 1 Aprilvereniging uit Brielle en de 8 October Vereeniging uit Alkmaar.

De geuzen varen morgen rond 14.55 uur de Witte Singel op bij het Galgewater en vervolgen hun tocht via Vliet, Steenschuur, Nieuwe Rijn/Herengracht en de Oude Rijn. Vervolgens varen ze langs het Waaghoofd richting Apothekersdijk. Daarna keren de boten zodat de geuzen bij de Catharinabrug uit kunnen stappen.

Inschrijving Haring & Wittebrood en Hutspot
Als de geuzen hun glorieuze intocht hebben afgerond gaan de deuren van De Waag open waar om 16.30 uur de inschrijving begint voor de uitdeling van Haring & Wittebrood op 3 oktober en de Hutspotmaaltijd die op 2 oktober wordt gehouden op de Hooglandse Kerkgracht. De rij wachtenden is op dat moment waarschijnlijk al aangegroeid tot aan de Boommarkt.

Duurzame viering
Het thema van de viering is dit jaar Jong geleerd, oud gedaan. Door het gebruik van biologisch afbreekbare bordjes en bestek bij de hutspotmaaltijd en het gebruik van statiegeldbekers voor de drankjes, staat ook duurzaamheid dit jaar hoog op de agenda en zal het voor de opgroeiende Leidenaren vanzelfsprekend zijn om voortaan geen wegwerpplastic meer te gebruiken bij de viering.

Duo-lidmaatschap
Vanwege de extra kosten die de 3 October Vereeniging moet maken voor de duurzaamheidsmaatregelen gaan onder meer de kosten van de hutspotmaaltijd voor de vereniging flink omhoog. Daarom is er voortaan per individueel lidmaatschap één hutspotbon beschikbaar. De hutspotbon is goed voor één maaltijd plus één consumptie.

Vrienden, partners en andere duo’s die graag samen de hutspotmaaltijd willen bezoeken, kunnen vanaf dit jaar duo-lid worden voor de combi-prijs van 12,50 euro. Het duo-lidmaatschap kan bijvoorbeeld worden afgesloten bij het servicepunt in de Breestraat. Voor leden met een gezinslidmaatschap verandert er niets. Alle deelnemers aan de hutspotmaaltijd krijgen dit jaar een gratis eco-glas van de 3 October Vereeniging.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×