Levina Pors bespeelt regelmatig de beiaard van het Leidse Stadhuis in de klokkentoren. Bij speciale gelegenheden is ze dan beneden voor het publiek te zien via een monitor. (Foto: Chris de Waard).

Speciale 3 oktober-compositie voor Leidse stadhuisklokken

Stichting Het Leids Carillon Genootschap heeft de Leidse zangeres en componiste Emma Brown gevraagd om een compositie voor beiaard te schrijven in het kader van de jaarlijkse herdenking van het beleg en ontzet van Leiden. De compositie kreeg de naam ‘Leidse Gedenck Klokken, Honger naar Vrijheid’ mee en is inmiddels klaar.

In het muziekstuk zijn de verschillende fasen en thema’s van het beleg en ontzet van Leiden in negen korte delen muzikaal vormgegeven, zoals de honger onder de bevolking, de storm, de aankomst van de geuzen, de gevonden hutspot en een dankgebed. Een slotfuga, waarin tal van melodieën aan de orde komen die vaak worden gezongen en gespeeld rond 3 oktober, sluit het werk op feestelijke wijze af.

‘Leidse Gedenck Klokken: Honger naar Vrijheid’ door Emma Brown (2019).

Delen:
1. De Stad Huilt
2. Lamento voor de uitgehongerde bevolking en interlude
3. Uit diepten van ellende (Psalm 130)
4. Regen en Wind (Riders on the Storm / O ghij stad van Leijden)
5. De Geuzen varen naar Leiden (O ghij stad van Leijden)
6. Aankomst van de Watergeuzen in Leiden (Het lied van Koppelstock)
7. Joppenszoon: hoop en hutspot (Is dit een wonder uit “3 Oktober De Musical”)
8. Dankgebed (Ave Maria / Psalm 9)
9. Leidens Ontzet Toccata en Fuga (Wilt heden nu treden; Dankt, dankt nu allen God; Komt
nu met zang; Lof zu den Helden; Leiden, stad van mijn hart)

Het werk is tot stand gekomen met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, de Van der Mandele Stichting, de 3 October Vereeniging Leiden, de gemeente Leiden en de Stichting Het Leids Carillon Genootschap.


Robbert Beurse in gesprek met Hein van Woerden van het Leids Carillon Genootschap over Leidse Gedenck Klokken.

Deze activiteit zal voor de komende anderhalf jaar de laatste activiteit van de stichting rond het stadhuiscarillon zijn. Het stadhuis en de stadhuistoren ondergaan vanaf 1 januari 2020 een ingrijpende verbouwing waardoor de beiaard tijdelijk niet bespeeld kan worden.

De compositie ‘Leidse Gedenck Klokken, Honger naar Vrijheid’ gaat op woensdag 2 oktober om 16.00 uur in première en wordt dan uitgevoerd door Levina Pors, beiaardier titulair van de gemeente Leiden die een half uur zal spelen.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×