Martine Leewis derde wethouderskandidaat GroenLinks Leiden

De gesprekken over een nieuwe coalitie in Leiden zijn in volle gang: sinds donderdag praten D66, GroenLinks en de VVD daarover. Dat betekent dat er ook wordt gezocht naar vijf geschikte wethouderskandidaten die de stad namens de drie partijen gaan besturen.

Martine Leewis wordt vrijwel zeker wethouder voor GroenLinks in Leiden, Ook oud-raadslid Yvonne van Delft kan vrijwel zeker rekenen op zo’n positie. Fractievoorzitter Walter van Peijpe is de derde wethouderskandidaat van GroenLinks Leiden.

Voor de VVD Leiden is Paul Laudy dé wethouderskandidaat. D66 heeft Paul Dirkse en Fleur Spijker. Bij GroenLinks waren tot nu toe twee namen bekend: fractievoorzitter Walter van Peijpe en oud-raadslid Yvonne van Delft. Sleutelstad wist ook de derde wethouderskandidaat van de partij te achterhalen. Het is oud-afdelingsvoorzitter Martine Leewis.

Rob van Lint, die namens GroenLinks Leiden als informateur optrad, was maandagavond te gast in het radioprogramma Politiek071 van Sleutelstad. Hij bevestigt dat Leewis de derde kandidaat is. Martine Leewis is op dit moment werkzaam hij het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar ze onder andere gaat over waterbeheer. Daarmee zou ze zowel bestuurlijke ervaring als inhoudelijke kennis aan een college kunnen toevoegen.

Hoewel iedereen benadrukt dat er eerst naar de inhoud van een coalitieakkoord moet worden gekeken en daarna pas naar de mensen, wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan een nieuw college. Dat gaat als de formatie slaagt uit zes personen bestaan. Vijf wethouders en burgemeester Henri Lenferink die in mei 2015 aan zijn derde periode van zes jaar is begonnen. Zijn burgemeesterschap loopt derhalve af in mei 2021, tenzij hij tegen die tijd voor een vierde termijn zou worden herbenoemd. Dat ligt niet voor de hand.

Waarschijnlijk zal GroenLinks twee wethouders gaan leveren in een coalitie met D66 en VVD, waardoor de partij nu nog keuze heeft uit verschillende opties. Fractievoorzitter Walter van Peijpe vindt het niet vanzelfsprekend dat hij zelf wethouder wordt: “Er zijn genoeg fractievoorzitters die gewoon hun fractie blijven aansturen. Wat GroenLinks betreft is die keuze nu echter nog niet aan de orde.” Van Peijpe wil eerst onderhandelen over een coalitieakkoord en dan pas naar ‘de poppetjes’ kijken.

IJsbrand Terpstra sprak voor Politiek071 met Walter van Peijpe en Paul Dirkse over de onderhandelingen en de wethouders

GroenLinks is de enige partij waar de keuze voor wethouders formeel nog niet lijkt te zijn gemaakt, maar de twee dames lijken de beste papieren te hebben. Namens D66 zijn Paul Dirkse en Fleur Spijker de kandidaten, voor de VVD wil Paul Laudy graag door als wethouder.

Leiden Politiek formatie2018leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×