Martine Leewis derde wethouderskandidaat GroenLinks Leiden

2

De gesprekken over een nieuwe coalitie in Leiden zijn in volle gang: sinds donderdag praten D66, GroenLinks en de VVD daarover. Dat betekent dat er ook wordt gezocht naar vijf geschikte wethouderskandidaten die de stad namens de drie partijen gaan besturen.

Martine Leewis wordt vrijwel zeker wethouder voor GroenLinks in Leiden, Ook oud-raadslid Yvonne van Delft kan vrijwel zeker rekenen op zo’n positie. Fractievoorzitter Walter van Peijpe is de derde wethouderskandidaat van GroenLinks Leiden.

Voor de VVD Leiden is Paul Laudy dé wethouderskandidaat. D66 heeft Paul Dirkse en Fleur Spijker. Bij GroenLinks waren tot nu toe twee namen bekend: fractievoorzitter Walter van Peijpe en oud-raadslid Yvonne van Delft. Sleutelstad wist ook de derde wethouderskandidaat van de partij te achterhalen. Het is oud-afdelingsvoorzitter Martine Leewis.

Rob van Lint, die namens GroenLinks Leiden als informateur optrad, was maandagavond te gast in het radioprogramma Politiek071 van Sleutelstad. Hij bevestigt dat Leewis de derde kandidaat is. Martine Leewis is op dit moment werkzaam hij het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar ze onder andere gaat over waterbeheer. Daarmee zou ze zowel bestuurlijke ervaring als inhoudelijke kennis aan een college kunnen toevoegen.

Hoewel iedereen benadrukt dat er eerst naar de inhoud van een coalitieakkoord moet worden gekeken en daarna pas naar de mensen, wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan een nieuw college. Dat gaat als de formatie slaagt uit zes personen bestaan. Vijf wethouders en burgemeester Henri Lenferink die in mei 2015 aan zijn derde periode van zes jaar is begonnen. Zijn burgemeesterschap loopt derhalve af in mei 2021, tenzij hij tegen die tijd voor een vierde termijn zou worden herbenoemd. Dat ligt niet voor de hand.

Waarschijnlijk zal GroenLinks twee wethouders gaan leveren in een coalitie met D66 en VVD, waardoor de partij nu nog keuze heeft uit verschillende opties. Fractievoorzitter Walter van Peijpe vindt het niet vanzelfsprekend dat hij zelf wethouder wordt: “Er zijn genoeg fractievoorzitters die gewoon hun fractie blijven aansturen. Wat GroenLinks betreft is die keuze nu echter nog niet aan de orde.” Van Peijpe wil eerst onderhandelen over een coalitieakkoord en dan pas naar ‘de poppetjes’ kijken.

IJsbrand Terpstra sprak voor Politiek071 met Walter van Peijpe en Paul Dirkse over de onderhandelingen en de wethouders

GroenLinks is de enige partij waar de keuze voor wethouders formeel nog niet lijkt te zijn gemaakt, maar de twee dames lijken de beste papieren te hebben. Namens D66 zijn Paul Dirkse en Fleur Spijker de kandidaten, voor de VVD wil Paul Laudy graag door als wethouder.

Delen

2 reacties

 1. Theo Verburg op

  Walter stop de coalitievorming!! Dit kost jullie de kop net als in 2010. Sla niet rechtsaf!
  Ga niet zelf (?) en met Yvon of Martine op het wethouderspluche in deze giftige VVD66 coalitie zitten! Zeker niet met die Sittarder neoliberaal en Bouwend NL lobbyist Paul Laudy. Leiden wordt zo onleefbaar. Leiden wil duurzaam en sociaal verder zonder die neoliberalen!
  Walter stop deze coalitievorming en sla linksaf!

 2. Hubert de ma Goog op

  D66: 9 zetels. VVD: 6 zetels. Dat is 15 zetels.
  GL: 8 zetels. PvdA: 4 zetels. SP: 3 zetels. PvdD (niet progressief, met mate groen, feitelijk is het een reactionaire blut und bodem beweging) 3 zetels. In totaal 18 zetels.
  Ook met CU (1) en Partij Sleutelstad (2) is er geen meerderheid te vinden. CDA is de minst groene partij (3 zetels).
  Bijna 39% van de Leidenaren kiest op een liberale partij.
  Amper 20% kiest op jouw groenlinkse voorkeur. “Leiden wil duurzaam en sociaal verder zonder die neoliberalen!” Vergeleken bij wat elders in de wereld onder neoliberaal wordt verstaan, zijn D66 en VVD toonbeelden van moderne, progressieve partijen. D66 was altijd al groen, VVD wordt steeds groener en is SP op dit vlak al ver voorbij. Zelfs al waren VVD en D66 neoliberaal: jouw conclusie dat Leiden zonder hen wil, blijkt niet uit de verkiezingsuitslag. Onder jonge Leidenaren scoort VVD ook nog eens het beste van alle partijen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline