Carel Stolker (Universiteit Leiden), Henry Werij (TU Delft), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) Paul Dirkse (wethouder Leiden), Caroline Visser en Jaap Schouten (beiden NWO-bestuur). (Foto's: SRON)

Eerste paal in de grond van nieuwe SRON-gebouw in Leiden

Op de BioScience-campus in Leiden is vandaag de eerste paal geslagen voor het nieuwe gebouw van The Netherlands Institute for Space Research, SRON.

Naast het bètagebouw van de Universiteit Leiden zal medio 2021 het nieuwe gebouw van SRON in gebruik worden genomen als hoofdvestiging van het instituut. De eerste paal werd geslagen door SRON-directeur Michael Wise en SRON-instituutsmanager Annemieke Beers in het bijzijn van vertegenwoordigers van de partners die de verhuizing naar Leiden mogelijk hebben gemaakt, waaronder de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland, de TU Delft, de Universiteit Leiden en het NWO.

Tijdens de ceremonie kreeg SRON een BREEAM Excellent ontwerp-certificaat uitgereikt. Dit is een erkenning voor de uitgebreide set eisen waar het gebouw aan voldoet, op het gebied van onder meer ecologie, vervuiling, water, materialen, gezondheid en energie.

SRON vervult een leidende rol in de ontwikkeling van instrumenten voor de satellieten van ESA, NASA en andere organisaties. Door de jaren heen heeft de technologie van SRON bijgedragen aan vele ruimtemissies. De verhuizing naar Leiden bevordert het samenwerkingsverband tussen SRON, de Universiteit Leiden, de TU Delft en diverse andere kennispartners die gericht zijn op de belangrijkste onderzoeksprogramma’s binnen SRON: astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardgericht onderzoek en technologieontwikkeling. De eerste stap in deze nauwere samenwerking is de aanstelling van zes nieuwe wetenschappers, gelijk verdeeld over de TU Delft en de Universiteit Leiden.

 

Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×