(Foto: Pixabay).

Huurprijsstijging vrije-sectorwoningen in Leiden hoger dan gemiddeld

De huurprijzen van vrije-sectorwoningen in Leiden zijn in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met zes procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een gemiddelde huurprijs van achttien euro per vierkante meter behoort Leiden tot één van de duurdere gemeenten in Nederland. Dit maakte woningplatform Pararius bekend in het nieuwe kwartaalrapport ‘de huurmonitor‘ over huurprijzen in de vrije sector.

Daarmee is de gemiddelde huurprijsstijging in Leiden flink hoger dan landelijk en provinciaal gemiddelde. De landelijk gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg met drie procent naar 16,62 euro in het derde kwartaal. In de provincie Zuid-Holland is de prijsstijging van de huren met één procent naar 15,72 euro gematigd te noemen.

Sinds het tweede kwartaal van 2018 komt de landelijk gemiddelde huurprijsstijging niet boven de vijf procent uit. De landelijke prijsstijging is, zeker in vergelijking met de prijsontwikkelingen op de koopmarkt, gematigd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars steeg de gemiddelde verkoopprijs van  koopwoningen in het derde kwartaal van 2019 met 7,2 procent. Tegenover deze prijsstijging is een landelijke huurprijsstijging van 3,6 procent laag te noemen.

Het verschil in tussen kwartaal drie van 2018 en kwartaal drie van 2019, komt vooral door de forse stijging in het laatste kwartaal van vorig jaar. Na de forse stijging van vijf procent in het vierde kwartaal is de prijsontwikkeling in 2019 verder redelijk stabiel gebleven.

Marktwerking: op zoek naar een betaalbaar alternatief voor de grote stad
“Wanneer de prijzen in een grote stad een prijsplafond bereiken en mensen niet meer bereid zijn een hogere huurprijs te betalen, gaan mensen op zoek naar een alternatief,” zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Dat is een logisch gevolg. Woningzoekenden zullen dan concessies doen. Niet alleen op woningkenmerken, zoals oppervlakte, maar ook op locatie. Woningzoekenden wijken daarom uit naar randgemeenten waar de huurprijzen lager liggen en waar de kans op het vinden van een betaalbare huurwoning groter is.”

De sterker toenemende prijzen in middelgrote steden en matige prijsstijgingen in grote steden laten duidelijk zien dat vraag en aanbod van grote invloed zijn op de huurprijs. De Groot: “In grote steden zie je dat wanneer de vraag naar woningen afneemt, bijvoorbeeld omdat woningen te duur worden, de prijzen op den duur minder hard stijgen of zelfs dalen omdat mensen naar alternatieven buiten de stad kijken. In middelgrote steden groeit dan de vraag en bij gelijkblijvend aanbod nemen de huurprijzen toe.”

Wachtlijsten woningzoekenden
Om de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning tegen te gaan wil de overheid dat woningcorporaties de huur voor sociale woningen voor mensen met een hoog inkomen maandelijks met vijftig tot maximaal honderd euro mogen verhogen. Deze groep huurders moet zo gestimuleerd worden om door te schuiven naar een hoger huursegment, zodat wachttijden zullen afnemen. Daarnaast heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel waarin maatregelen staan die de kans op een betaalbare huurwoning moet vergroten. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning wordt de inkomensgrens van een meerpersoonshuishouden verhoogd naar 42.000 euro en voor een eenpersoonshuishouden verlaagd naar 35.000 euro.

Volgens De Groot zijn deze maatregelen vooral symptoombestrijding. “De huidige overheidsmaatregelen zijn kortetermijnoplossingen, terwijl langetermijnoplossingen zoals het bijbouwen van woningen juist nodig zijn. Maatregelen van de overheid om de kansen op het vinden van een geschikte woning te vergroten, pakken de kern van het probleem niet aan. De woningvoorraad wordt met zulke maatregelen namelijk niet vergroot, je vergroot slechts het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een bepaalde woning. Er moet veel meer druk worden gezet op het sneller bijbouwen van woningen in de vrije sector.”

De huurmonitor
Pararius berekent de gemiddelde huurprijzen aan de hand van huurprijzen van nieuw verhuurde vrije sector woningen. Huurprijzen van bestaande huurders van een woning zijn hierin niet verwerkt. Woningen met een huurprijs hoger dan 720,42 euro vallen in de vrije-sector huur.

Voordelig huren
In de provincie Friesland is het relatief goedkoop huren met een gemiddelde huurprijs van nog geen negen euro per vierkante meter. Dichter in de buurt zijn in Delft en Den Haag de huurprijzen ongeveer zeven procent goedkoper dan Leiden. En met 11,77 euro is Zoetermeer de voordeligste gemeente volgens de gegevens van de huurmonitor.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×