Het wandelpad loopt straks langs de oever van het Oegstgeesterkanaal. (Foto: Sleutelstad / IJsbrand Terpstra).

Oegstgeest start met aanleg omstreden wandelpad langs kanaal

De gemeente Oegstgeest start deze week met de aanleg van een omstreden wandelpad langs het Oegstgeesterkanaal. Afgelopen voorjaar besloot de gemeente om het pad na een jarenlange radiostilte plots te gaan realiseren maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij een groep omwonenden. Zij maken zich zorgen over hun uitzicht en de rust in het gebied, maar hun protest bleef zonder resultaat. De aanleg van het wandelpad duurt ongeveer vier weken.

De gemeente start aan de kant van de grond van een tuinder met het frezen en maaien (klepelen) van het nieuwe wandelpad. Daarn wordt de grond ingezaaid met een grasmengsel en komt er een groen gaashekwerk om het pad te scheiden van het land van de tuinder. Langs het oostelijk deel (achter de woningen) zal een zogenaamd schapenhek worden geplaatst. Dat bestaat uit schapengaas en vurenhouten palen van 0,90 meter hoog. Bij de in- en uitgang van het wandelpad komt houten draaihek en een loophek.

Geen geld
Het wandelpad aan de noordoever van het Oegstgeesterkanaal moet het mogelijk maken om langs het kanaal naar de Klinkenbergerplas te lopen. Daar wordt al sinds 2008 over gesproken en in 2012 werd besloten dat het wandelpad er zou komen. Ook toen al was er tegenstand vanuit de buurt – vanwege het verdwijnen van biodiversiteit, dat het een hondenuitlaatstrook wordt en dat een hoog hek een doorn in het oog zal worden – maar het was de financiĆ«le situatie van de gemeente die ervoor zorgde dat het plan van zo’n 60.000 euro niet doorging.

Haast geboden
Dit voorjaar besloten burgemeester en wethouders dat het, na zeven jaar radiostilte, de hoogste tijd is om dat besluit uit 2012 nu wel uit te voeren aangezien er een financiƫle bijdrage van de Leidse Ommelanden (32.000 euro) beschikbaar was gekomen. Enige haast was echter geboden omdat de bijdrage aan het eind van dit kalenderjaar zou komen te vervallen. Buurtbewoners die om een proces van nieuwe besluitvorming vroegen, kregen daardoor nul op het rekest, ook omdat lokale politici zich achter de uitleg van de wethouder schaarden: het besluit is al lang genomen en alleen de uitvoering heeft op zich laten wachten.

Advertentie

Oegstgeest Wandelpad Oegstgeesterkanaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×