Laatste noodkreet over wandelpad Oegstgeesterkanaal vindt plaats in open lucht

9

Een groep van ongeveer veertig bewoners uit Haaswijk heeft zaterdagmiddag een laatste noodkreet uitgeslaakt tegen de komst van een wandelpad langs de oevers van het Oegstgeesterkanaal. Naast dat ze bang zijn voor sociale onveiligheid en afname van hun woonplezier, is de meest urgente klacht dat hun zorgen geen gehoor vinden bij het lokale bestuur. “Dat heeft ons heel boos gemaakt”, aldus Ton Kohlbeck namens de groep bewoners.

In de schaduw van de bomen langs de Jan Hendrik Oortbrug verzamelden bewoners, lokale politici en een enkele voorstander van het wandelpad zich zaterdag aan het begin van de middag voor een stevige discussie. Daartoe werd eerder opgeroepen via een open brief aan het Oegstgeester gemeentebestuur, nadat het uiten van zorgen voor de zomervakantie geen bevredigende reactie had opgeleverd. Direct omwonenden voelden zich overvallen door de mededeling dat het pad dit najaar zal worden aangelegd, terwijl er het idee leefde dat een besluit daarover van jaren geleden inmiddels achterhaald was.


Verslaggever IJsbrand Terpstra spreekt met initiatiefnemer van de bijeenkomst Ton Kohlbeck, een aantal aanwezige omwonenden en met achtereenvolgens Arne-Jan Vos (D66), Frits van Dissel (HvO) en Melanie van Driel (PrO)

Drie kwartier debat
De bijeenkomst zaterdagmiddag leverde een ferm stukje lokale democratie op. Aan weerszijde van het fietspad deelden voor- en tegenstanders van het pad hun ideeën, aangehoord en aangevuld door vertegenwoordigers van Progressief Oegstgeest (PrO), D66 en Hart voor Oegstgeest (HvO). Daarbij ging het over de mate waarin het wandelpad de natuur verstoort, hoe er om moet worden gegaan met honden in het gebied en op welke manier het nieuwe pad langs het kanaal de direct omwonenden zal treffen in hun woongenot. De conclusie na drie kwartier debat: bewoners voelen zich niet goed gehoord en vinden dat de lokale politiek zich verschuilt achter een eerder genomen besluit.

Pad komt er
Hoewel de bijeenkomst na afloop door veel aanwezigen als positief wordt beoordeeld, zal de aanleg van het wandelpad er niet door zijn beïnvloed. Daarmee zal dit najaar worden begonnen, verzekerde een aantal politici de aanwezigen zaterdagmiddag, nu het benodigde geld bij elkaar is en de vergunningen al zijn aangevraagd. “Ik vind het algemeen belang groter dan het belang van een aantal burgers die straks mensen op 50 meter van hun woning voorbij zien gaan”, vatte een voorbijganger het politieke sentiment goed samen. De klacht dat bewoners zich niet gehoord hebben gevoeld staat daar echter los van en is vast en zeker genoteerd door de aanwezige leden van de gemeenteraad.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

9 reacties

 1. Harry van Leeuwen op

  Die nimbys in Oegstgeest weten ook elk initiatief de nek om te dragen. Wat een verschrikkelijk egocentrische lieden wonen daar.

 2. Dat je een vliegveld niet ziet zitten vind ik lastig, maar kan ik nog wel enig begrip voor hebben.
  Maar tegen een wandelpad zijn snap ik echt helemaal niets van.

 3. Marcel de Jong op

  Oegstgeest bestaat uit te veel zeurpieten met te veel tijd en te veel geld. Omdat deze mensen zich vervelen gaan over alles eerst zeuren en dan naar de rechter en de Raad van State. Moet je niet willen wonen.

 4. Wat een treurig groepje mensen……zeuren over een wandelpad……………
  De heer Kohlbeck was leuk en redelijk goed in de politiek, maar begint nu een beetje op de zeurende bejaarden te lijken die we bij ‘de rijdende rechter’ zien.

 5. Robert Voorschoten op

  Is het niet zo dat het Hoogheemraadschap van Rijnland van plan is het Oegstgeester Kanaal op termijn 8 meter breder te laten maken. Dit om de capaciteit van het gemaal in Katwijk in overeenstemming te brengen met de mogelijkeheid van de aanvoer van water.
  Wellicht eerst daar even naar kijken voor het paadje gemaakt wordt.

 6. Kolhlbeck spant zich graag in om in de publiciteit te komen of anderszins. Of het nu de politiek is, schaken, het wandelpad of surveilleren bij de Universiteit, deze geile haan komt graag op om voor om zijn eigen lied te kraaien..

 7. Annemarie van der Heijden op

  Kunnen wij deze zeurpieten niet belonen met een fiets-snelweg van Leiden naar Katwijk en Noordwijk? Kunnen wij lekker snel van uit Leiden naar het strand!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline