Een groep van zo'n veertig inwoners van Oegstgeest verzamelde zich bij de Jan Hendrik Oortbrug. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Laatste noodkreet over wandelpad Oegstgeesterkanaal vindt plaats in open lucht

Een groep van ongeveer veertig bewoners uit Haaswijk heeft zaterdagmiddag een laatste noodkreet uitgeslaakt tegen de komst van een wandelpad langs de oevers van het Oegstgeesterkanaal. Naast dat ze bang zijn voor sociale onveiligheid en afname van hun woonplezier, is de meest urgente klacht dat hun zorgen geen gehoor vinden bij het lokale bestuur. “Dat heeft ons heel boos gemaakt”, aldus Ton Kohlbeck namens de groep bewoners.

In de schaduw van de bomen langs de Jan Hendrik Oortbrug verzamelden bewoners, lokale politici en een enkele voorstander van het wandelpad zich zaterdag aan het begin van de middag voor een stevige discussie. Daartoe werd eerder opgeroepen via een open brief aan het Oegstgeester gemeentebestuur, nadat het uiten van zorgen voor de zomervakantie geen bevredigende reactie had opgeleverd. Direct omwonenden voelden zich overvallen door de mededeling dat het pad dit najaar zal worden aangelegd, terwijl er het idee leefde dat een besluit daarover van jaren geleden inmiddels achterhaald was.


Verslaggever IJsbrand Terpstra spreekt met initiatiefnemer van de bijeenkomst Ton Kohlbeck, een aantal aanwezige omwonenden en met achtereenvolgens Arne-Jan Vos (D66), Frits van Dissel (HvO) en Melanie van Driel (PrO)

Drie kwartier debat
De bijeenkomst zaterdagmiddag leverde een ferm stukje lokale democratie op. Aan weerszijde van het fietspad deelden voor- en tegenstanders van het pad hun ideeën, aangehoord en aangevuld door vertegenwoordigers van Progressief Oegstgeest (PrO), D66 en Hart voor Oegstgeest (HvO). Daarbij ging het over de mate waarin het wandelpad de natuur verstoort, hoe er om moet worden gegaan met honden in het gebied en op welke manier het nieuwe pad langs het kanaal de direct omwonenden zal treffen in hun woongenot. De conclusie na drie kwartier debat: bewoners voelen zich niet goed gehoord en vinden dat de lokale politiek zich verschuilt achter een eerder genomen besluit.

Pad komt er
Hoewel de bijeenkomst na afloop door veel aanwezigen als positief wordt beoordeeld, zal de aanleg van het wandelpad er niet door zijn beïnvloed. Daarmee zal dit najaar worden begonnen, verzekerde een aantal politici de aanwezigen zaterdagmiddag, nu het benodigde geld bij elkaar is en de vergunningen al zijn aangevraagd. “Ik vind het algemeen belang groter dan het belang van een aantal burgers die straks mensen op 50 meter van hun woning voorbij zien gaan”, vatte een voorbijganger het politieke sentiment goed samen. De klacht dat bewoners zich niet gehoord hebben gevoeld staat daar echter los van en is vast en zeker genoteerd door de aanwezige leden van de gemeenteraad.

Oegstgeest Politiek Wandelpad Oegstgeesterkanaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×