Het Marten Toonder Natuurpad loopt langs de oever van het Oegstgeesterkanaal (Foto: redactie)

Wandelpad Oegstgeesterkanaal officieel geopend, ook voor honden

Oegstgeest heeft er nu ook officieel een nieuw ommetje bij: het Marten Toonderpad. Officieus kon het nieuwe natuurpad langs de oever van het Oegstgeesterkanaal al bewandeld worden, maar gisteren is het pad waar al jaren over wordt gesproken, geopend door wethouder Matthijs Huizing.

Het natuurpad was al lang een wens van het gemeentebestuur en kwam na ruim acht jaar weer op de agenda. Met een financiële bijdrage van 32.000 euro van de Leidse Ommelanden kon het pad eind vorig jaar worden aangelegd. De komst van het wandelpad zorgt nog altijd voor onrust bij omwonenden. Het pad is al geopend voor wandelaars en wordt volgens buurtbewoner Ton Kohlbeck vooral gebruikt als uitlaatgebied voor honden. Nu het broedseizoen is begonnen vindt Kohlbeck dat er meer maatregelen nodig zijn.

Nieuws071-journalist Chris de Waard doet live-verslag van de opening van het nieuwe natuurpad.

Tijdens zijn welkomstwoord benadrukt wethouder Matthijs Huizing de plicht om honden aan de lijn te houden. ”Ik roep mensen op om zich gewoon aan de regels te houden, dan kan iedereen van dit pad genieten.” Ook vindt Huizing het erg jammer dat mensen de hondendrollen niet opruimen. ”Ik hoop dat dat verbetert de komende tijd.” Wandelaars kunnen langs het Oegstgeesterkanaal richting de Klinkenbergerplas of richting het Groene Kerkje lopen. Het pad maakt deel uit van een vernieuwd Oegstgeester Ommetje van het Milieu Educatie Centrum.

Simon Vogel en Rob Braun, oud-raadsleden en initiatiefnemers van de motie, kwamen met het idee om het pad de naam ‘Marten Toonder Natuurpad’ te geven. Irwin Toonder, kleinzoon van Marten Toonder, was bij de opening aanwezig om over zijn grootvader en Oegstgeest te vertellen. Marten Toonder, bedenker van de Tom Poes-stripreeks, schreef in de Bommelverhalen vaak over wandelen in de natuur. Ook keerde Toonder regelmatig terug naar zijn ouders in Oegstgeest.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Wandelpad Oegstgeesterkanaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×