VVD-raadslid Marcus Rolloos die uit zijn enquete concludeerde dat er voldoende voorstanders zijn voor een wandelpad langs het Oegstgeesterkanaal. (Foto: Lieuwe van Slooten).

VVD-raadslid peilt stemming over wandelpad Oegstgeesterkanaal: "Geen reden om er van af te zien"

Om een wandelroute door Oegstgeest compleet te maken wordt er al sinds 2011 gesproken over een wandelpad langs het Oegstgeesterkanaal. Omwonenden vrezen echter dat de aanleg daarvan ten koste gaat van de natuurlijke begroeiing langs de walkant. VVD-raadslid Marcus Rolloos probeerde de stemming in het dorp via een enquête te peilen en concludeert nu dat er geen aanleiding is om van het eerder goedgekeurde wandelpad af te zien.

Het wandelpad aan de noordoever van het Oegstgeesterkanaal moet het mogelijk maken om langs het kanaal naar de Klinkenbergerplas te lopen en mensen de mogelijkheid bieden om een kleine wandeling in de buurt te maken. In 2008 werd er al over gesproken als onderdeel van een provinciaal wandelnetwerk en in 2012 werd, na overleg met omwonenden, besloten dat het wandelpad er zou komen, maar was er geen geld voor. Toen onlangs duidelijk werd dat het wandelpad er nu wel komt, kwam een groep omwonenden in opstand en toog naar het gemeentehuis om hun bezwaren te uiten. “Maar er is een akkoord uit 2017 en als er niks gebeurt, dan komt dat pad er gewoon”, haalt Rolloos nog maar even in herinnering in Politiek071.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Marcus Rolloos

Naar aanleiding van die raadsbijeenkomst besloot Rolloos toch maar om de stemming in het dorp te peilen. Zijn enquête -‘ik heb meteen gezegd dat het geen referendum was’ – werd ruim 400 keer ingevuld en de resultaten bleken wisselend. Zestig proces is direct voor de aanleg of zegt voor te zijn onder voorwaarde dat honden bijvoorbeeld worden aangelijnd. De tegenstanders vormen de rest van de respondenten en werden door Rolloos actief benaderd. “We hebben ongelooflijk ons best gedaan om de tegenstanders te mobiliseren, want het laatste dat je wilt is dat je de kritiek krijgt dat je alleen voorstanders hebt benaderd.”

‘Goedgekeurd plan niet veranderen’
Morgenavond presenteert Rolloos zijn bevindingen aan de de Oegstgeester gemeenteraad. “Daarbij staan wij niet op de barricades om het al goedgekeurde plan nog te veranderen”, zegt hij zonder twijfel, bevestigend dat ook bij andere partijen niet wordt gesproken over actie op dit gebied. Dat neemt niet weg dat hij blij is dat hij alsnog het dorp in is gegaan. “Op het moment dat er mensen in grote getale inspreken en laten zien dat ze tegen zijn, dan is het minste dat je kunt doen er wel serieus naar kijken.”

Dit najaar
Als de gemeenteraad het wandelpad inderdaad niet tegenhoudt, dan wordt langs de Noorderoever van het Oegstgeesterkanaal nog dit najaar een pad aangelegd. Op die manier kan de gemeente Oegstgeest gebruik maken van een subsidie van de Leidse Ommelanden die alleen nog voor dit jaar beschikbaar is.

Advertentie

Oegstgeest Politiek Wandelpad Oegstgeesterkanaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×