Science071: Hebben dieren ook rechten?

Deze week in Science071: Raymond Noordam was te gast in de studio en vertelde ons alles over zijn crowdfundingcampagne voor zijn onderzoek over hartinfarcten. Redacteur Douwe ging in gesprek met rechtsfilosoof Janneke Vink over de rechten van dieren. Ook bracht redacteur Hidde ons weer op de hoogte met het laatste wetenschapsnieuws, met onder andere de aantrekkingskracht van psychopaten en de snelste mier op aarde. 5G, wat is dat nou eigenlijk? Die vraag beantwoordde redacteur Marijke voor je in de wetenschapsvraag van de week!

Je wilt als patiënt zeker weten dat je de juiste behandeling krijgt. Bij de behandeling tegen een hartinfarct is dat niet vanzelfsprekend. Het kan per leeftijd verschillen wat je nodig hebt. Hierover is helaas weinig bekend en om die reden is Raymond Noordam in samenwerking met de Hartstichting een crowdfundingcampagne gestart voor zijn onderzoek.

Dieren dezelfde rechten als mensen. Dat stelt rechtsfilosoof Janneke Vink voor in haar onderzoek. Dat de mens volledig rationeel is en daarom een uitzondering verdient gaat volgens haar niet op. Met dit onderzoek hoopt ze binnenkort te promoveren.

In het wetenschapsnieuws van de week brengt redacteur Hidde je op de hoogte van het feit dat de eerste paal van het SRO, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek, is geslagen op de Science Campus van de Universiteit Leiden. Daarnaast vertelt Hidde ons ook dat de zilvermier, die in de Sahara leeft, de snelste mier op aarde is met snelheden van 3 kilometer per uur. 

Iedereen houdt van snel internetten en gelukkig is er qua bereik en snelheid van het internet veel verbeterd de afgelopen jaren. Misschien is dit voor sommige luisteraars nieuws, maar nu staat er alweer een update voor de deur, namelijk 5G. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in die 5G, wat is er zo snel aan en wat zijn daar de gevolgen van? Redacteur Marijke vertelt het ons!

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×