(Foto's/video: Robbert van Cleef).

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade volledig door brand verwoest

“We hebben net de kerkklok voor het laatst horen luiden, er zal niks overblijven van de kerk.” Dat zegt Koster Michel Volwater van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade tegen mediapartner Omroep West, terwijl hij aangeslagen staat te kijken naar het gebedshuis dat in lichterlaaie staat. “Het is vreselijk. De hele kerk stort in.”

Maandagmiddag brak er brand uit in het dak van de kerk tijdens werkzaamheden. Volgens een woordvoerder van de brandweer gebeurde dat tijdens het afbranden van verf. “Ik was niet aanwezig toen de brand uitbrak”, vertelt Volwater. “Ik kreeg een telefoontje dat de kerk in fik stond. Ik wist van niks en kreeg de schrik van mijn leven. Gisteren was ik hier nog”, gaat de koster verder. “Daarom schrok ik helemaal toen ik het telefoontje kreeg van de brand, ik was namelijk bang dat ik per ongeluk een kaars had laten branden. Geluk bij een ongeluk dat dat niet het geval is, maar dat het door werkzaamheden komt.”

Niks kunnen redden
Het dak van de kerk is volledig ingestort en ook de karakteristieke groene toren is door de brand niet gespaard gebleven en compleet ingestort. De geëmotioneerde koster zegt: “Er blijft niks over. Dit slaat in als een bom bij ons en de kerkgangers in Hoogmade”. De brand greep snel om zich heen waardoor er niets van de kerk relikwieën gered kon worden. Volwater vertelt: “Al onze kerkschatten gaan verloren. Gouden kruizen, beelden, ons orgel, kleden, alles is weg, we hebben niks kunnen redden.”

Bovendien is het nog niet zeker of het parochiehuis gered kan worden. “Naast de kerk staat het huis van de pastoor”, vertelt Volwater. De brandweer beschouwd de kerk als verloren en richt zich op het behouden van aangrenzende panden.

Het symbool van Hoogmade is niet meer
Ook Jack Glas, pastoor van de kerk, is behoorlijk aangeslagen. “Dit is echt vreselijk, het doet zoveel pijn”, zegt hij. “Je gedachten gaan meteen naar al die mensen die hier hun hele leven al komen. Die hebben hier al zoveel meegemaakt. Dat is nu in een klap weg.”

Veel inwoners staan op een afstand naar de brand te kijken. “We zijn ontzettend geschrokken”, zegt een omstander. “De kerk is echt het symbool van het dorp. Als je de kerktoren ziet, dan weet je dat je thuis bent. Daar is niks meer van over.”

De huidige kerk, ontworpen door J.A. van der Laan, werd op 4 augustus 1932 geconsacreerd. Het is een grote bakstenen zaalkerk, waarin de vlak opgaande toren met achtkante naaldspits van de oude kerk werd geïntegreerd. De kerk is tot op heden in gebruik bij de fusieparochie van de H. Franciscus en kent een rijke historie die teruggaat tot 1742.

112 Sleutelstad Regio kerkhoogmade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×