(Foto: Omroep West).

Hoogmade krijgt nieuwe kerk na brand: 'Die torenspits komt zeker terug'

Hoogmade krijgt een nieuwe kerk. De plannen voor de herbouw zijn zondag gepresenteerd na een kerkdienst in de afgebrande Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. In november 2019 werd de kerk verwoest door brand. Vooral het instorten van de toren maakte op velen een diepe indruk. “We hebben de kerk zien afbranden. Als je nu kijkt hoe het eruit ziet, dan maakt het wel indruk”, zegt een kerkganger tussen de puinhopen.

Het was de tweede openlucht kerkdienst die in de verwoeste kerk werd gehouden. De meeste kerkgangers zijn onder de indruk van de dienst en de herbouwplannen. “Heel bijzonder. Ik ben hier getrouwd, gedoopt, alles hebben we hier gedaan. Ik ben zo blij dat de kerk wordt herbouwd”, zegt een man die de bouwtekeningen bekijkt tegen mediapartner Omroep West.

In de kerk zijn verschillende voorwerpen uitgestald die zijn verwoest door de vlammenzee. “Kijk, hier staat de doopvont en daar ligt zelfs het haantje dat op de toren stond”, wijst een vrouw. “Ik vind het heel bijzonder dat het hier ligt en dat we dit doen.” Na de dienst kunnen de kerkgangers de bouwplannen bekijken. “Het ziet er allemaal veelbelovend uit”, zegt een man. “Er is enthousiasme genoeg in het dorp en dat is wel fijn natuurlijk.”

Groene torenspits
Een vrouw die in het koor van de kerk zingt, kan niet wachten om dat weer in het imposante gebouw aan de Kerkstraat te doen. “Ik hoop dat het weer een centraal punt mag worden, want dat is echt belangrijk voor de gemeenschap van Hoogmade en Woubrugge.” voorzitter van de parochiekern Leo van Rijn beaamt dat: “Die groene torenspits is toch wat veel mensen een thuisgevoel geeft als ze aan komen rijden. Dus die komt zeker terug.”

Financieel zijn de plannen rond volgens Van Rijn. “We ontvangen jaarlijks zo’n 30.000 euro aan giften van de gemeenschap, de verzekering keert uit, we ontvangen geld van telecombedrijven die zendapparatuur in de toren hangen en er komt straks een huisartsenpost in. Dus dat komt wel goed.” De kerk krijgt straks nog meer de functie van een ontmoetingscentrum. “We willen de kerkzaal in twee├źn verdelen. Aan de voorkant komt een liturgisch centrum, aan de achterkant is er ruimte voor activiteiten.”

Wanneer er wordt begonnen met de herbouw van de kerk is nog niet bekend.

Regio kerkhoogmade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×