(Foto's: Robbert van Cleef / Omroep West).

Grote opkomst bij eerste kerkdienst na brand in Hoogmade

De kerkdienst van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade is zondagavond gehouden in de aula van basisschool Ter Does in Hoogmade. Afgelopen maandag verwoestte een grote brand de kerk waar de diensten normaal gesproken plaatsvonden. Burgemeester Marina van der Velde was aanwezig bij de kerkdienst op de alternatieve locatie om de kerkgangers een hart onder de riem te steken.

Bizar
Er kwamen veel mensen op de kerkdienst af, een verslaggever van mediapartner Omroep West spreekt van ‘een volle bak’. Pastoor Jack Glas zegt blij te zijn met de steun van zovelen. Volgens Glas duurt het oplossen van het verdriet nog lang. “We zijn er nog lang niet.” Hij noemt het bizar wat er allemaal is gebeurd. “Wie had vorige week zondagavond kunnen bedenken dat we nu hier zouden zitten.”

Waar de kerkdiensten in de toekomst worden gehouden, is nog maar de vraag. Pastoor Glas sprak wel de wens uit dat in Hoogmade te blijven doen. “Er is heel veel werk verzet om de aula klaar te maken voor deze bijzondere kerkdienst. Het was een hele klus.” Volgens Glas wordt het lastig dat iedere week te doen. “Maar we willen het vieren in Hoogmade niet opgeven. Dat willen we met regelmaat blijven doen, wellicht maandelijks.”

Alternatieven
Er wordt ondertussen wel gezocht naar alternatieven. “We kijken naar nieuwe mogelijkheden, ook elders. Dat moet en zal verder onderzocht worden. De wens om iedere week samen te komen blijft er.” Volgend weekend wordt de kerkdienst in ieder geval in de kerk in het naastgelegen Rijpwetering gehouden.

De afgebrande kerk mag nog altijd niet betreden worden. De toren is stabiel, maar over de muren zijn nog twijfels. De brand ontstond bij werkzaamheden in de kerk. Al snel kwam er rook door het dak. “Het vuur verspreidde zich heel snel aan de bovenkant van de kerk” legde een woordvoerder van de brandweer tijdens een eerdere bijeenkomst in het dorp uit. “Het was moeilijk om er bij te komen en het werd hierdoor te gevaarlijk. De brandweer moest zich terugtrekken uit de kerk.”

Maatschappij Regio kerkhoogmade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×