Hoogmade: Schade afgebrande kerk in kaart gebracht

5

Van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade rest dinsdagochtend slechts een geraamte. De toren is zwartgeblakerd. De brand die maandag uitbrak in de kerk heeft het gebouw volledig verwoest. De brandweer is de hele nacht bezig geweest met nablussen. Een gebied van vijftig meter rond de kerk – dat maandag toen het vuur woedde, werd afgezet – is dinsdagochtend nog niet vrijgegeven.

Bouwinstructeurs bekijken momenteel hoe onveilig de situatie is. De precieze schade aan de kerk wordt in kaart gebracht en de stabiliteit van het gebouw wordt onderzocht. Uit veiligheidsoverwegingen is de kerk met hekken afgeschermd.

De meeste omwonenden konden volgens de gemeente Kaag en Braassem – waar Hoogmade onder valt – in de nacht van maandag op dinsdag gewoon thuis slapen. Alleen enkele bewoners van huizen aan de Kerkstraat konden uit veiligheidsoverwegingen nog niet naar huis. Over hun situatie wordt volgens burgemeester Marina van der Velde-Menting in de loop van deze dag meer duidelijk. “We doen dit stap voor stap”, benadrukt ze tegenover mediapartner Omroep West. “De schuldvraag is voor later.”

Herbouw
Van der Velde-Menting noemt de kerkbrand ‘een drama voor het dorp’. Daar vonden namelijk veel activiteiten plaats. Bewoners zijn geëmotioneerd en vragen zich hardop af waar ze nu naartoe moeten. Er gaan geruchten over een mogelijke herbouw. “Misschien is dat mogelijk”, reageert de burgemeester. “Maar dit moeten we allemaal nog bekijken.”

Bij de brand zijn volgens de gemeente Kaag en Braassem roetdeeltjes vrijgekomen. Die zijn in de Van Alckmaerlaan terechtgekomen. Bewoners wordt aangeraden roetdeeltjes op auto’s, fietsen of tuinmeubels af te spoelen met warm water en zeep. Ze krijgen daarnaast het advies hun schoenen schoon te maken voordat ze ergens naar binnen gaan. Dit om verdere verspreiding van de roetdeeltjes te voorkomen.

Delen

5 reacties

  1. Ing. J.A.J.M. Driessen op

    “Bouwinstructeurs bekijken momenteel hoe onveilig de situatie is.” Werkelijk ? Die instructeurs hadden beter die “schilders” kunnen instructie kunnen geven hoe oude verflagen te verwijderen…
    Waren die “schilders” trouwens professionele mensen of vrijwilligers ???

  2. Gerard van Hees op

    Een regelrechte ramp voor de inwoners van Hoogmade, maar iedereen is de dupe, het zijn ook gezichtsbepalende gebouwen, als je in de omgeving fietst dan is het een herkenningspunt. Een stuk cultuur en geschiedenis is verloren gegaan.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline