Binnenkort kunnen auto's dan eindelijk naar binnen bij de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt/Korevaarstraat. (Foto: Chris de Waard).

Wijkvereniging PAL pleit voor toegang parkeergarage voor omwonenden

De nieuwe ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt is nog niet helemaal klaar voor gebruik, maar veel omwonenden willen alvast een plekje reserveren, aldus Jan Demper van wijkvereniging PAL Leiden (Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West). De gemeente heeft de nieuwe garage echter bestempeld als bezoekersgarage.

Maar als het aan PAL Leiden ligt, kunnen straks ook omwonenden met een parkeervergunning gebruikmaken van de garage. Demper kan nog niet zeggen of die wens door de gemeente overgenomen zal worden. “Het pleidooi van de klankbordgroep en de omwonenden is dat ook zij in de parkeergarage mogen parkeren met hun parkeervergunning.” Hoe groot de schil moet worden waarbinnen omwonenden op grond van hun parkeervergunning bij de garage naar binnen zouden moeten kunnen, laat de wijkvereniging aan de gemeente over. “Het moet natuurlijk passen in de visie van de gemeente,” zegt Huub Frencken die in de werkgroep zit die zich hard heeft gemaakt voor een groen plein zonder auto’s bovenop de parkeergarage.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jan Dempel en Huub Frencken over de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt.

Het succes van die bewonersbemoeienis ziet hij graag herhaald bij de discussie over de toegang tot de parkeergarage voor bewoners. “De gemeente heeft gezegd dat ze in ieder geval zoveel mogelijk betaald parkeerplaatsen uit de omgeving wil vervangen door parkeervergunningplaatsen. Zo worden bezoekers gestimuleerd om in de garage te parkeren.” Stiekem hoopt iedereen dat de garage versneld open gaat, zodat de verwachte drukte rondom de kerstmarkt in de Leidse binnenstad kan worden opgevangen.

Enqûete naamgeving
Daarnaast maakt de wijkvereniging zich hard voor juiste naamgeving van het plein en de straat voor de panden Kruytschip en Garenmarkt 1a. “Voor ons is de Garenmarkt een straat en niet een plein. Als beide dezelfde naam krijgen leidt dat tot verwarring.” Demper en Frencken hebben daarom een enqûete opgesteld met vier opties. Zij hopen dat veel stadsgenoten en vooral wijkbewoners hun stem zullen laten horen en dat kan nog tot 1 december. “De gemeente wil in januari met ons praten over de resultaten.”

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×