Wijkvereniging PAL pleit voor toegang parkeergarage voor omwonenden

24

De nieuwe ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt is nog niet helemaal klaar voor gebruik, maar veel omwonenden willen alvast een plekje reserveren, aldus Jan Demper van wijkvereniging PAL Leiden (Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West). De gemeente heeft de nieuwe garage echter bestempeld als bezoekersgarage.

Maar als het aan PAL Leiden ligt, kunnen straks ook omwonenden met een parkeervergunning gebruikmaken van de garage. Demper kan nog niet zeggen of die wens door de gemeente overgenomen zal worden. “Het pleidooi van de klankbordgroep en de omwonenden is dat ook zij in de parkeergarage mogen parkeren met hun parkeervergunning.” Hoe groot de schil moet worden waarbinnen omwonenden op grond van hun parkeervergunning bij de garage naar binnen zouden moeten kunnen, laat de wijkvereniging aan de gemeente over. “Het moet natuurlijk passen in de visie van de gemeente,” zegt Huub Frencken die in de werkgroep zit die zich hard heeft gemaakt voor een groen plein zonder auto’s bovenop de parkeergarage.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jan Dempel en Huub Frencken over de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt.

Het succes van die bewonersbemoeienis ziet hij graag herhaald bij de discussie over de toegang tot de parkeergarage voor bewoners. “De gemeente heeft gezegd dat ze in ieder geval zoveel mogelijk betaald parkeerplaatsen uit de omgeving wil vervangen door parkeervergunningplaatsen. Zo worden bezoekers gestimuleerd om in de garage te parkeren.” Stiekem hoopt iedereen dat de garage versneld open gaat, zodat de verwachte drukte rondom de kerstmarkt in de Leidse binnenstad kan worden opgevangen.

Enqûete naamgeving
Daarnaast maakt de wijkvereniging zich hard voor juiste naamgeving van het plein en de straat voor de panden Kruytschip en Garenmarkt 1a. “Voor ons is de Garenmarkt een straat en niet een plein. Als beide dezelfde naam krijgen leidt dat tot verwarring.” Demper en Frencken hebben daarom een enqûete opgesteld met vier opties. Zij hopen dat veel stadsgenoten en vooral wijkbewoners hun stem zullen laten horen en dat kan nog tot 1 december. “De gemeente wil in januari met ons praten over de resultaten.”

 

 

Delen

24 reacties

 1. Jolanda Devilee

  Richard Steen, Liek Bo, Carola Van Oosten, Norma Chauthie, Mieke van Huis, als het daar lukt, waarom bij ons niet. Volgens mij zijn het ook dezelfde beheerders

  • Gerda de Vink

   Vraag me ook af waarom de gemeente een inbel nr heeft gegeven, zodat visite tegen een kortings tarief kan / mag parkeren, terwijl er nergens parkeerplaatsen zijn 😝🤨 staat een bepaald bedrag op, maar kunnen er niets mee, zo ook een invalide kaart houder, mag niet op de vergunninghouders parkeren, maar er zijn geen betaalde plaatsen, waar men gratis mag parkeren 😠 en de gemeente bel, wisten ze 2jr terug er geen antwoord op dan , tja dat moet nog bekeken worden, dus geen visite of parkeren met een invalidenkaart, vraag me wel eens af, welke 🐤🐣🐥 er zitten

  • Richard Steen

   Ze zijn nog aan het pleiten he dus wil helemaal niet zeggen dat het lukt…. En zoals met alle andere dingen het gaat om geld, geld, geld, en nog eens geld! De gemeente Leiden doet niets tot weinig en als ze iets doen is het Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Dan komen ze met geneuzel als huisstijl en niet standaard enz,enz… Volgens mij moet je dingen doen op een manier waarop het nut heeft anders kan je het geld net zo goed in de sloot gooien…. dan zie je het in ieder geval tenminste nog zinken!! Ik heb voor hier bij ons in de straat de moed allang opgegeven. We hebben al zoveel opties aangedragen om irritatiepunten te verbeteren en wat is er gebeurd??? Precies geen ene moer! Het is nog steeds iedere dag een pleurisbende in de straat met foutparkeerders en mensen zonder vergunning of niet betalend!! Ik zeg…. het zal me verder aan mijne anus oxideren hahaha

  • Jolanda Devilee

   Marianne Geerlings wij zijn ook bezig om een pasje te krijgen voor de parkeergarage bij de Ringkade_Hoogvliet ivm parkeeroverlast, dat bewoners geen plek hebben zodat die een paar straten verderop moeten parkeren en nog meer problemen rondom het Kooiplein, afval, foutparkeerders, enz maar de gemeente blijft in gebreken, februari/maart gesprek gehad, 1x terugkoppeling gehad maar voor de rest hoor je niks, zo jammer als er niet naar omwonende word geluisterd, gemiste kans.

 2. Wat een goed plan, zo minder auto’s op de Jan van Houtkade zodat daar een breder fietspad en Singelpark gerealiseerd kan worden. Een vloer voor de wijk!
  Maak er ook ruimte voor een fietsenstalling zodat de voetganger ook veilig kan deelnemen aan het stadsverkeer!

  • Een Leids burger op

   Er zijn waarschijnlijk plaatsen zat in die parkeergarage. Dus de bewoners daar zouden ook gewoon moeten kunnen parkeren daar.

 3. Volstrekt belachelijk idee. De bewoners in het centrum denken volgens mij dat er een klein-Leiden is dat belangrijker is dan de rest van Leiden.
  Iedere bewoner van Leiden betaalt voor de aanleg van de parkeergarages omdat de extra parkeerplaatsen moeten zorgen dat het economisch interessant blijft om in het centrum te ondernemen. De bewoners betalen niet voor een overdekte parkeerplaata voor omwonenden!
  Q-park gaat ook echt niet accepteren dat er parkeerplaatsen voor 45 euro per kwartaal vrijgehouden moeten worden. Dat zal niet in de afspraken staan met de gemeente en is een economische strop juist op de dagen dat er meer gebruik gemaakt wordt van de parkeergarage zoals de weekenden en donderdagavond.

 4. Allert Goossens

  Klinkt sympathiek maar natuurlijk kansloos. Met 400 plekken ben je dan zo vol en die investering moet eruit natuurlijk. Of je parkeervergunning wordt drie keer zo duur. Dus vergeet dat nu maar. Het zijn mooie dromen maar alles draait om geld.

 5. Ik vind het een redelijk verzoek om de omwonenden van de Garenmarkt een parkeervergunning te geven voor de parkeergarage eronder. Alleen, zo’n vergunning zal waarschijnlijk niet gratis zijn. Een parkeer vergunning voor de B-wijken rondom het centrum kost € 55 per jaar. Zo’n tarief zou voor een parkeervergunning onder de Garenmarkt ook toegepast kunnen worden.

  • Jazeker, doe voor de bewoners van Voorschoten en de Stevenshof gelijk een op en afrit naar de RLR. 🙂

  • Ex bewoner Pieterswijk op

   In de parkeer garage onder mijn appartement betaal ik 39.- per maand, zouden de omwonende dit bedrag ook willen betalen om hun auto overdekt te kunnen stallen! Misschien het overdenken waard voor de gemeente Leiden.
   De Pieters wijk heeft een wijk vereniging, klop daar eens!!

   • 39 euro per maand gaat voor de uitbater nooit aantrekkelijk zijn, of de bezettingsgraad moet echt bedroevend laag zijn. Stek we hanteren de tarieven van de Lammermarkt en we gaan er voor het gemak vanuit dat een maand altijd 30 dagen heeft. Dan brengt zo’n abonnement €1,30 per dag op. Als iemand 33 minuten parkeert wordt er al meer binnengehaald.

    • Maar als je met die abonnementen de garage vol krijgt, terwijl deze anders deels leeg is…….

     • Ex bewoner Pieterswijk op

      Dat is dus omdenken Marco, het proberen waard toch, en zeker als de garage deels leeg blijft staan.

 6. ’t zou mooi zijn als een gedeelte van de garage voor de fietsen van de bewoners gereserveerd kon worden tegen een schappelijke prijs.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline