(Archieffoto: Sleutelstad / Chris de Waard).

Tropenarts met Lassavirus in isolatie opgenomen in LUMC

Het LUMC verpleegt sinds afgelopen dinsdag een tropenarts die in Sierra Leone besmet is geraakt het met Lassavirus. Omdat dat virus heel besmettelijk is, wordt de arts in strikte isolatie verpleegd. Hoewel de verpleging van zo’n patiënt wel extra impact heeft op het ziekenhuis, kan de gewone zorg grotendeels doorgaan, laat een woordvoerder weten. Het LUMC heeft speciale isolatiekamers waar dit soort patiënten worden verpleegd.

De patiënt, een Nederlandse tropenarts, is in Sierra Leone besmet geraakt. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gebracht met een speciale vlucht. Sinds dinsdagavond ligt de arts op een isolatiekamer waar de patiënt in strikte isolatie wordt verpleegd. De GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben de afgelopen dagen onderzocht met wie de patiënt contact heeft gehad om op die manier eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen. Die mensen waarmee contact is geweest, zoals verplegers en vliegtuigpersoneel, is gevraagd extra op te letten op de verschijnselen die bij de ziekte horen.

Overplaatsingen
Het ziekenhuis laat weten dat er voor de andere patiënten in het LUMC, bezoekers en medewerkers geen risico op besmetting is. De intensieve zorg voor de tropenarts heeft wel extra impact op de zorgvraag, aldus een woordvoerder, waardoor er mogelijk meer patiënten naar andere ziekenhuizen worden verplaatst dan gebruikelijk is. “Maar in overleg met ziekenhuizen in de regio verplaatsen we dagelijks patiënten naar een andere plek, dus dat is niet heel uitzonderlijk.”

Regelmatig oefenen
De afdeling waar de tropenarts is opgenomen, is speciaal ingericht voor de opvang van patiënten met ernstige infectieziekten. “Tijdens de verpleging van een Lassa-patiënt in het LUMC worden alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen”, zegt het ziekenhuis. Naast isolatiekamers voor patiënten zijn er beschermingsmiddelen voor medewerkers die bij de verpleging zijn betrokken. “Om goed voorbereid te zijn, wordt regelmatig geoefend op de komst van dergelijke patiënten.”

Klachten
Het Lassavirus is een besmettelijke ziekte waar de meeste mensen geen specifieke klachten van krijgen. Maar ongeveer 10 op de 100 mensen krijgen na een bestemming volgens het RIVM last van ernstige klachten. Gemiddeld overlijden één tot twee van deze tien mensen aan de gevolgen van Lassakoorts. De ziekte komt vooral voor in delen van West-Afrika in landen als Nigeria, Sierra Leone en Ivoorkust.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij lassakoorts


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×