(Foto: Chris de Waard).

Patiënt met Lassavirus in LUMC overleden

De Nederlandse tropenarts die in Sierra Leone een besmetting met het Lassavirus opliep, is gisteravond in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) overleden. Dat heeft het ziekenhuis bekend gemaakt. Sinds dinsdagnacht 19 november werd de patiënt in strikte isolatie verpleegd. “We leven mee met de familie en dierbaren van de patiënt,” zo staat in een verklaring van het LUMC.

De afdeling waar de patiënt werd verpleegd, is goed voorbereid op de opvang en verzorging van patiënten met ernstige infectieziekten, zoals Lassa. Tijdens de gehele periode van behandeling, ook bij binnenkomst van de patiënt, zijn alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen.

Als patiënt of als bezoeker van het LUMC loopt u geen gevaar. U loopt geen risico op besmetting. U hoeft geen aparte maatregelen te treffen. U kunt gewoon het LUMC bezoeken.

Tweede patiënt Lassakoorts opgenomen
Minister Bruno Bruins  van Medische Zorg meldt in een brief aan de Tweede Kamer vanmorgen dat er een tweede patiënt met Lassakoorts is opgenomen. Ook deze arts was werkzaam in Sierra Leone. De arts is net als zijn inmiddels overleden collega in Sierra Leone besmet geraakt, waarschijnlijk tijdens een medische handeling. De tweede patiënt is gisteren onder medische begeleiding gerepatrieerd en bij aankomst op Schiphol door een speciale ambulance rechtstreeks naar het Calamiteitenhospitaal, in het UMC Utrecht (UMCU), overgebracht. “We hebben het Calamiteitenhospitaal gevraagd deze patiënt op te vangen, omdat de veiligheidsmaatregelen rond de eerdere patiënt in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een groot beslag leggen op de capaciteit van het LUMC,” schrijft de minister.

Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerking van het ministerie van VWS, UMCU en het ministerie van Defensie. Het betreft een voorziening voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het hospitaal beschikt over de bouwkundige voorzieningen om een beperkt aantal patiënten in isolatie te kunnen verzorgen. Eerder, tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014, is in het hospitaal ook een hulpverlener opgevangen die besmet was met ebola.

Artsen uit Sierra Leone teruggehaald
In het ziekenhuis in Sierra Leone werken nog enkele andere Nederlandse zorgverleners. De Nederlandse zorgverleners die contact hebben gehad met de twee patiënten met Lassakoorts worden inmiddels gerepatrieerd. De zorgverlening in het ziekenhuis in Sierra Leone is overgenomen door andere artsen, zodat de zorg daar zo goed mogelijk geborgd blijft.

Vragen
Mensen met vragen over de infectieziekte Lassa verwijst het LUMC door naar de GGD Hollands-Midden via telefoonnummer 088 – 308 3000 en de website van het RIVM.

Leiden Maatschappij lassakoorts


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×