Rianne Meester krijgt de Oegstgeester erepenning opgespeld door burgemeester Emile Jaensch. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

'Duurzame verbinder' Rianne Meester ereburger van Oegstgeest

De jaarlijkse onderscheiding van een Oegstgeestenaar met het ereburgerschap is dit jaar ten beurt gevallen aan ‘duurzame dorpsgenoot’ Rianne Meester-Broertjes. Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de gemeente reikte burgemeester Emile Jaensch de onderscheiding uit aan de oud-wethouder van het dorp. “Ze heeft zich bijzonder onderscheiden als het gaat om historische gebouwen en duurzaamheid. Je kunt echt op haar rekenen”, sprak Jaensch haar toe.

Als voorzitter van de Vereniging Oud Oegstgeest zette Meester zich sinds 2013 jarenlang in voor het in kaart brengen van historische gebouwen in het dorp. Die lijst met erfgoed vormt de basis voor een erfgoednota waar nu wordt gewerkt. “Wij vinden het belangrijk dat er niet elke keer een ad hoc discussie gevoerd moet worden over de vraag wat een monument is”, aldus Meester. Voor Rijksmonumenten is dat goed geregeld, maar voor andere gebouwen moet dat lokaal worden geregeld. Dit jaar nam Meester afscheid als voorzitter van de historische vereniging.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met de nieuwste ereburger van het dorp Rianne Meester

Een ander veelgehoord woord bij de benoeming van Meester tot ereburger van het dorp was duurzaamheid, tevens gegraveerd op de achterkant van de medaille: ‘Duurzame verbinder’. Dat komt onder meer door haar werk voor het Milieu Educatiecentrum, waarvan ze in 2005 aan de wieg stond. “Je bent een uitstekende organisator en weet mensen en belangen te verbinden”, sprak Jaensch haar toe. “Weer of geen weer: je komt op de fiets.” Meester is nog steeds actief als secretaris van het MEC, dat onder meer onderwijs verzorgd over de natuur.

Besef
De onderscheiding kwam voor Meester – die de afgelopen jaren vaste gast was op de gemeentelijke eindejaarsbijeenkomst – wat ongelegen. Voor het eerst in jaren had ze voorrang gegeven aan een kerstdiner van de Lionsclub Leiden, maar achter de schermen werd geregeld dat ze toch in Oegstgeest kon zijn. “Dit helpt wel om te beseffen dat je niet voor niets bezig bent”, aldus de nieuwste ereburger.

Erepenning
Deze zomer ontving de brandweer van Oegstgeest een erepenning tijdens haar 300-jarig jubileum. Andere ereburgers van Oegstgeest zijn onder meer fotograaf Wil van Elk, oud-wethouder Ton Kohlbeck en oud-voorzitter van het Platvorm voor Ondernemers Mark Cremers.

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×