In de raadzaal van het gemeentehuis van Oegstgeest kwamen mensen bij elkaar voor de oudejaarsbijeenkomst (Foto's: IJsbrand Terpstra).

'Oegstgeest gaat komend jaar grens 25.000 inwoners voorbij'

Er wonen op dit moment 24.850 mensen in Oegstgeest. Dat betekent dat de grens van 25.000 inwoners in 2020 bereikt gaat worden. Met die woorden blikte burgemeester Emile Jaensch dinsdagavond vooruit op het aankomende jaar. Tijdens de oudejaarsbijeenkomst blikte hij ook terug op op 2019 en uitte hij zijn zorgen over de veranderende vraag naar energie in de toekomst. “We zullen lokaal aan onze eigen energiebehoefte moeten gaan voldoen en ik hoop dat mensen niet meteen afwijzend tegenover de nadelen daarvan zullen staan.”

De oudejaarsbijeenkomst is traditioneel het moment om van een afstandje naar Oegstgeest te kijken. Dat deed burgemeester Jaensch dinsdagavond tijdens een speech met bijvoorbeeld aandacht voor de campagne ‘Oegstgeest gaat fairtrade’, waarvan het doel is om volgend jaar het predikaat ‘Fair trade gemeente’ te krijgen. “Daarvoor hebben we naast aanbieders van fair trade producten ook u nodig, die die producten koopt”, promootte Jaensch de ambitie van de gemeente bij de aanwezige inwoners.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Emile Jaensch

Het afgelopen jaar werd voor Jaensch ook duidelijk dat er in Oegstgeest werk gemaakt moet worden van eenzaamheidsgevoelens. “Maar liefst elf procent van onze inwoners voelt zich eenzaam”, zegt Jaensch daarover. Een specifieke reden daarvoor kan hij niet noemen, maar als oorzaak voor dat hoge percentage noemt de burgemeester onder meer de grote hoeveel ouderen en een hoog percentage gescheiden inwoners. Maar er waren ook hoogtepunten in 2019; het 300-jarig jubileum van de brandweer werd bijvoorbeeld groots gevierd, wat een trots gevoel opleverde bij de burgervader.

Windmolens
Jaensch wilde tijdens de oudejaarsbijeenkomst ook zijn zorgen over de toekomst delen met het dorp. “Vroeger waren we bang voor de atoombom uit Rusland, maar ook mijn dochters vragen zich nu af of de wereld straks nog wel bestaat”, zei hij. Daarmee doelt hij op de vraag waar alle benodigde energie in de toekomst vandaan komt. Om de gemeente daarop voor te bereiden, wordt het komende jaar gewerkt aan een gerichte aanpak per wijk. Jaensch: “We gaan per wijk een visie maken en kijken of mensen vrijwillig maatregelen willen nemen, zoals isolatie en zuiniger omgaan met energie.” Daarna met een blik op de toekomst: “er kunnen ook wel eens windmolens gaan verrijzen en dat is niet heel vrijblijvend.”

Orde van Theelepels
Voor de gelegenheid vroeg de burgemeester Cornelia Middelkoop-Koning naar voren. Zij is Ridder in de Orde van de Theelepel en wil mensen laten zien dat veel kleine acties samen een groot gevolg kunnen hebben. “Al doe je iets zo klein als een theelepeltje, samen kunnen we werken aan een gezondere wereld”, aldus de 92-jarige Middelkoop-Koning. Ze voorziet dat water steeds schaarser wordt en vroeg daarom aandacht voor de tijd die je nodig hebt om te douchen. “Ik ben in twee minuten schoon!”, sprak ze vol trots. Om mensen bewust te maken van de tijd dat je doucht, kregen alle aanwezigen een zandloper die gebruikt kan worden in de badkamer.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Ridder in de Orde van de Theelepel Cornelia Middelkoop-Koning

Als vooruitblik op 2020 somde Jaensch, naast het bereiken van 25.000 inwoners, aan het einde van zijn toespraak nog een aantal ontwikkelingen op in het dorp. Zo wordt plastic afval vanaf 1 april niet meer apart ingezameld, wordt het nieuwe bedrijventerrein De Boeg officieel geopend en wil de gemeente starten met het bouwen van 800 woningen tussen de Rijn en de A44 in het gebied Nieuw Rhijngeest-Zuid. Voor schoolgaande kinderen rond het Dok komt er als het aan de burgemeester ligt verder een uitbreiding van de school en de Leo Kannerschool hoort het komende jaar meer over de nieuwe locatie waar een schoolgebouw gaat komen.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×