(Foto: Regio15).

Raadsvragen onveilige kruising Leidseweg-Haagweg

‘En weer een ongeluk: de zoveelste’, twittert CDA-duoraadslid Jonathan Provoost naar aanleiding van het artikel ‘Scooterrijdster gewond bij ongeval op Leidseweg‘ op Sleutelstad. Provoost kondigt aan wethouder Ashley North te vragen wat hij gaat doen om dit kruispunt op zeer korte termijn veilig te maken voor al het verkeer.

Het is niet alleen Provoost opgevallen dat er met enige regelmaat verkeersongevallen plaatsvinden op de kruising Leidseweg – Haagweg en de aansluiting met de Stevenshofdreef. Ook de lezers van Sleutelstad reageren overwegend verontwaardigd en fel op de onveilige verkeerssituatie op de kruising na het ‘zoveelste’ ongeval met een fietser of scooterrijder. Veel lezers schrijven dat de gemeente snel maatregelen moet treffen, ‘voor het te laat is’.

Beeld: Googlemaps.

Korte termijn
De wethouder antwoordde dat de kruising hoog op de prioriteitenlijst staat. Er wordt ingezet op verbetering van de verkeerssituatie. In november vorig jaar is de bebording op de kruising aangepast. De nieuwe borden geven naar zijn mening duidelijk aan dat fietsers voorrang hebben op de kruising. Er worden op hele korte termijn extra verkeersremmende maatregelen getroffen om de snelheid van het autoverkeer bij het naderen van oversteekplaatsen te verminderen.

Langetermijnoplossing
Voor de langere termijn wordt volgens North onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid van een ‘ongelijkvloerse’ oversteekplaats. Of hiermee een tunnel voor fietsers, voetgangers en eventueel scooterrijders wordt bedoeld of dat het autoverkeer door een tunnel geleid gaat worden is niet duidelijk. De nieuwe situatie wordt zo ingericht dat de verschillende verkeersstromen niet met elkaar kruisen. Volgens North komt de fietser als verkeersdeelnemer op de eerste plek. Ook de voetganger krijgt meer ruimte.

Met externe partijen wordt op dit moment gekeken wat de mogelijkheden zijn. De kostbare aanpassingen gaat Leiden niet alleen betalen. North:”Financiering vanuit andere overheden is noodzakelijk en we zijn serieus in gesprek”. Wanneer er maatregelen genomen worden, wordt pas later duidelijk.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×