Nieuwe coalitie Leiderdorp is rond

7

Morgen presenteren de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie/ SGP het nieuwe coalitieakkoord dat de vier partijen hebben gesloten. De afgelopen twee weken is met begeleiding van formateur Robert Strijk een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt over zaken als de energietransitie, woningbouw, een inclusieve arbeidsmarkt of biodiversiteit. In alles nemen de partijen duurzaamheid als uitgangspunt.

Verklaring onderhandelende partijen
Na een bestuurlijk turbulente periode zijn wij blij en opgelucht dat we zeer voortvarend en tegelijkertijd uiterst zorgvuldig tot elkaar zijn gekomen. Alle partijen voelden en voelen de urgentie en verantwoordelijkheid om spoedig weer tot een stabiel bestuur te komen. Dat vraagt vertrouwen in elkaar en daarmee ook het geven van ruimte aan elkaar. 
We vinden met name een degelijk financieel beleid, een open blik naar de regio en een dorp waarin iedereen mee kan doen, belangrijk.

CDA en VVD wethouder keren terug
In het nieuwe college keren in elk geval Daan Binnendijk (CDA) en Willem Joosten (VVD) weer terug. Die namen op 18 november met onmiddellijke ingang ontslag toen de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) het vertrouwen in de twee coalitiepartners opzegde. LPL-wethouder Martine de Bas verlaat het college nu er een akkoord is zonder de partij die haar slechts twee maanden geleden vroeg als opvolger van de opgestapte Angelique Beekhuizen. De uit Gorinchem afkomstige De Bas werd 9 november jongstleden beëdigd en gaat dus de boeken in als de kortst zittende Leiderdorpse wethouder ooit.

Delen

7 reacties

  • Een Leids burger op

   Die hele circus is veroorzaakt door het DWARSliggende LPL hoor, dat nu gelukkig buiten de boot is gevallen. En de snelheid op die ringweg gaat Leiderdorp ongetwijfeld bespreken met Leiden:dat gaat vast een stuk makkelijker zonder het immer DWARSliggende LPL.

 1. Heren GOOSSENS en ‘DWARSJE’, waarom in één zin afdoen over wat er
  in zo’n korte tijd is bereikt? Waarom geen hoeraatje voor Leiderdorp dat er weer
  vooruit gekeken kan worden? Waarom geen compliment voor ROBERT STRIJK,
  de formateur?
  Ja, ‘DWARSJE’, wat heeft het circus met ‘geen dank’ aan de ‘geuzenpartij’ gekost?
  Nog los van het wachtgeld voor de kortst zittende wethouder uit de geschiedenis
  van Leiderdorp.
  Bravo voor die (onvermijdelijke) ‘open blik naar de regio’, liever: naar een fusie
  met Leiden.

 2. Reindert LENSELINK op

  Een coalitie met SGP/CU?
  Een domme zet, hiermee geef je een kleine groep onevenredig veel invloed

  • Een Leids burger op

   Ik denk dat het met die invloed van SGP\CU wel mee zal vallen en die vooral niet overschat moet worden. Alleen van het CDA zouden die wat steun kunnen verwachten. Maar VVD en D66 zie ik de (christelijke) standpunten van CU\SGP nog niet omarmen hoor… CU|SGP is, mijns inziens, niet meer dan het sluitstuk om de coalitie rond te krijgen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline