(Foto's: Robbert van Cleef).

Wijkpark in Leiden krijgt moestuin met groente en fruit voor voedselbank

In het wijkpark van de Leidse Zeeheldenbuurt staat het binnenkort vol met groente en fruit. Het wordt een echte stadstuin met als doel de voedselbank, die om de hoek ligt, te voorzien van groente en fruit. De buurtvereniging en de Stichting Leiden Oogst werken bij het project samen en de gemeente Leiden stelt de grond beschikbaar. Vandaag werd de samenwerking officieel ondertekend in het wijkpark.


Robbert van Cleef maakte een reportage over de moestuin in het Bontekoepark.

Het 900m2 grote terrein in het nieuwe Bontekoepark oogt nu nog leeg. Er staan wat planten die goed zijn voor de bodem en er wordt gewerkt aan een goede afwatering. Maar deze zomer al moet het Groentepark Bontekoe al helemaal tot bloei zijn gekomen. Wethouder Ashley North ondertekende woensdag het beheerconvenant samen met de wijkvereniging en de Stichting Leiden Oogst.

Het doel is om de Voedselbank Leiden Omstreken aan de Willem Barentzstraat van groente en fruit te voorzien. “Wij kunnen heel weinig verse producten ophalen voor de voedselbankklanten”, zegt Pauline van Kesteren van de voedselbank. “We hebben er een groot tekort aan en willen toch graag dat mensen een gezond pakket voedsel krijgen.”
Wethouder North, zelf een enthousiast tuinder, is erg enthousiast over het project. “Ik vind het mooi om te zien dat de wijk erbij betrokken is en het is natuurlijk helemaal gaaf dat we midden in de stad een moestuin krijgen die de voedselbank om de hoek bedient.”

Boontjes en boerenkool blijken volgens een onderzoekje van de voedselbank populair te zijn bij de autochtone klanten. “Maar daar hadden de mensen uit bijvoorbeeld Syrie nog nooit van gehoord”, zegt Jelger Walraven van de Stichting Leiden Oogst. “Dus we gaan bijvoorbeeld ook venkel telen zodat we een beetje kunnen voldoen aan de wensen van iedereen. Desnoods doen we er een receptje bij voor de mensen die niet weten wat ze met venkel kunnen doen. ”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×