Trouwe bezoekers Joyce Goossens en Jaap Parqui knippen het symbolische lint door. (Foto: J.P. Kranenburg).

Tijdelijke locatie bibliotheek Leiderdorp open voor publiek

De BplusC bibliotheek in Leiderdorp is verhuisd. Vanmiddag werd de tijdelijke locatie in gebouw De Werf aan de Simon Smitweg feestelijk geopend. Naar verwachting blijft deze locatie ongeveer een jaar in gebruik, in de tussentijd wordt de locatie Sterrentuin verbouwd.

De opening werd ingeluid door een dansoptreden van de BplusC dansschool. Daarna nam directeur Willem van Moort het woord en knipten trouwe bezoekers Joyce Goossens en Jaap Parqui het symbolische lint door.

De tijdelijke locatie heeft wat minder ruimte dan de Sterrentuin en daarom staat een deel van de collectie, zo’n 35 procent, in het magazijn. Wel zijn alle boeken nog steeds beschikbaar. De bibliotheek heeft voor een nieuwe indeling gekozen. In plaats van dat de boeken op nummer staan, zijn ze per thema geordend. Ook blijft de bibliotheek dezelfde diensten aanbieden als voorheen, zoals een Taalhuis, de mogelijkheid voor leeskringen om bij elkaar te komen en computers om gebruik van te kunnen maken.

“Ik ben heel erg blij met deze locatie”, zegt Hoofd Klantenservice Lara Bleijerveld van BplusC. “We zijn er nog en dat vind ik heel erg belangrijk voor de inwoners van Leiderdorp. Het is een fijne, lichte ruimte waar we alle diensten kunnen bieden.”


Reanne van Kleef in gesprek met Hoofd Klantenservice Lara Bleijerveld van BplusC over de nieuwe locatie.

‘Eigen bieb voor ieder dorp’
Vaste bezoekers Joyce Goossens en Jaap Parqui kregen na de opening een rondleiding en waren blij met het resultaat. Goosens: “Ik vind het fijn dat er plekken zijn waar je kunt zitten en dat er ook veel kinderboeken zijn. Ook ben ik heel erg blij dat de vaste medewerkers er nog zijn zodat je die om advies kunt vragen.”

Parqui: “Ik ben heel erg blij dat er nu toch een bibliotheek in Leiderdorp blijft gedurende de verbouwing. Wat mij betreft is het essentieel. Ik vind dat elk dorp een bibliotheek nodig heeft. Het is de verbinding met boeken en het leren voor kinderen en volwassenen. Daarnaast heeft een bibliotheek een sociale functie.”


Vaste bezoekers Joyce Goossens en Jaap Parqui over de nieuwe locatie en het belang van een eigen bibliotheek voor Leiderdorp.

Maatwerk
Voor mensen die moeite hebben de nieuwe locatie te bereiken, wordt maatwerk geleverd. Zo heeft één van de vrijwilligers aangeboden om ouderen thuis op te halen en naar de Simon Smitweg te brengen. Voor mensen die de bibliotheek echt niet meer kunnen bereiken, wordt er gekeken hoe de boeken bij de deze mensen thuis kunnen komen. Voor scholen worden er collecties samengesteld waar gebruik van gemaakt kan worden. Om van deze diensten gebruik te maken, kan er met de bibliotheek worden gebeld of gemaild of kan een medewerker aangesproken worden.

Verbouwing Sterrentuin
Sociaal cultureel centrum De Sterrentuin gaat volledig op de schop. De organisaties die er zijn gehuisvest, zaten voorheen in aparte ruimtes. Met de verbouwing worden de wanden doorbroken waardoor de verschillende organisaties meer met elkaar kunnen samenwerken. Bleijerveld : “We hopen aan te kunnen sluiten bij de andere partners zodat je elkaar kunt versterken. Wel gaan we iets terug in ruimte, maar we gaan bijvoorbeeld ook een deel van de collectie in de hal plaatsen. Die kan ook gelezen worden als we niet open zijn. Ook zijn we dan, deels onbemand, méér open. Mensen kunnen dan de hele dag langskomen om een boek te halen of terug te brengen. Onze dienstverlening gaat er dus op vooruit.”

Foto’s van de opening door J.P. Kranenburg: 

Overzicht van de nieuwe locatie:

 

Leiderdorp Maatschappij Onderwijs Verbouwing Sterrentuin


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×