Eventing-ruiter Elaine Pen moet aan Tjeerd Scheffer helaas melden dat deelname in Tokio voor haar waarschijnlijk niet gaat lukken. (Foto's: Emile van Aelst).

Topsport Leiden presenteert uitgebreide Leidse Olympische Ploeg

Dit jaar moet het gaan gebeuren voor Leidse atleten. Het jaar 2020 staat voor sportliefhebbers in het teken van de Olympische Spelen die van 24 juli tot en met 9 augustus in Tokio worden gehouden en op 25 augustus volgen dan de Paralympische Spelen waar Leiden hopelijk ook door een aantal deelnemers wordt vertegenwoordigd. Tjeerd Scheffer presenteerde dinsdag in de Rabobank aan de Schipholweg vol trots de nieuwe lijst met Leidse kanshebbers voor een ticket naar Tokio.

De Leidse Olympische ploeg bestaat nu uit twintig sporters: Nicole Beukers, Boudewijn Röell, Stef Broenink, Annika van der Meer, Karolien Florijn, Isabel van Opzeeland, Finn Florijn, Mieke Wilms, Yadi van Holst, Fleur Jaspers, Ward van Zeijl, Bart Lukkes (allen roeien), Kim Vermaas (tafeltennis), Noah Schutte (atletiek), Davy van den Dop (rolstoelrugby), Elaine Pen (eventing), Jonne Moleman (zwemmen), Rozanne Voorvelt (waterpolo), Laurine van Riessen (baawielrennen) en Juliëtte Pijnacker (turnen).

Kijk hier de volledige Leidse Olympische avond terug.

In de Rabobank wemelt het die avond van de rode jasjes, al zijn niet alle potentiële Tokio-kandidaten aanwezig wegens trainingen, wedstrijdverplichtingen of ziekte. Maar degene die er zijn worden toegesproken, krijgen bloemen en applaus en veel goede wensen. Reanne van Kleef van Sleutelstad gaat in gesprek met topjudoka Dennis van der Geest die drie keer naar de Olympische Spelen ging en een keer brons won, in 2004 in Athene. Vier jaar later eindigde zijn Olympische droom in de eerste wedstrijd omdat hij zijn arm brak. Volgens Dennis van der Geest moet je er eens in je leven echt voor gaan als je talent lijkt te hebben voor een sport. Hij heeft ervan genoten en veel van geleerd, maar is blij dat hij nu niet meer wordt gezien als alleen die judoka in dat judopak.

Atleet Noah Schutte kwam vertellen over de revolutie in schoenen die momenteel door de atletiekwereld raast. Schoenen- en kledingfabrikant Nike heeft een nieuw type loopschoen ontwikkeld, voor de wegatleten, die meer vering heeft en atleten vier procent sneller maakt. De Keniaanse loper Eliud Kipchoge droeg een dergelijke schoen toen hij in Wenen de marathon binnen de twee uur liep. Ook met behulp van zogenaamde hazen en een auto die vooruit reed en daarmee de snelheid hoog hield. De tijd werd dan ook niet erkend als een nieuw wereldrecord, maar maakte wel duidelijk dat er veel mogelijk is. Schutte loopt zelf ook op een schoen van Nike, niet die van Kipchoge, want die is niet te koop, maar wel een soortgelijk model.

Naast alle aandacht voor Leidse topatleten die proberen zich te kwalificeren voor Tokio, had Scheffer ook aandacht voor de coaches van deze atleten. Zoals Jan Hendriks, coach van onder andere Annika van der Meer die hoogstwaarschijnlijk deelneemt aan het Paralympsich toernooi in de mixed dubbel twee (roeien), en Ed Maan, die bij roeivereniging Die Leythe jonge talenten zoals Isabel van Opzeeland en Karolien en Finn Florijn onder zijn hoede heeft.

Verder heeft de Leidse Olympische Ploeg ook voormalige topsporters op de lijst die nu op scholen gaan praten over (top)sport en bewegen. Ook deze topsportambassadeurs werden uitgebreid voorgesteld.

Voor een overzicht van Team Leiden en alle andere Leidse sporters die ooit deelnamen aan de Olympische Spelen, inclusief de Paralympische Spelen kun je terecht op de website van Topsport Leiden.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met enkele leden van de Leidse Olympische Ploeg.

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×