Op verschillende plekken in Leiden worden voorzorgsmaatregelen genomen tegen besmetting met het virus. (Foto: Chris de Waard).

Veiligheidsregio Hollands-Midden in crisisberaad over coronavirus

Burgemeester Henri Lenferink is dinsdag voorzitter van een regionaal crisisoverleg over het nieuwe coronavirus. Dat zegt de Leidse burgemeester, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio is, in het Gesprek met de burgemeester. Maandagavond werd bekend dat in Alphen aan den Rijn een 5-jarig meisje besmet is met coronavirus. “Het lijkt erop dat het virus in Nederland niet meer goed is in te dammen. Dan is de vraag hoe goed je je daar op kunt voorbereiden, maar we doen ons best”, aldus Lenferink.

De afgelopen dagen zijn er verschillende personen uit de regio getest op het nieuwe virus, dat de officiële naam COVID-19 draagt. Deze onderzoeken worden gedaan bij mensen die terugkomen uit een buitenlands risicogebied of bij personen die in contact zijn geweest met iemand die al besmet is met het virus. “Als er besmetting aan de orde is, dan kan iemand in quarantaine worden geplaatst of gedwongen worden behandeld”, zegt Lenferink. In Leiden zijn overigens nog geen besmettingen bekend, het kind in Alpen aan den Rijn is het eerste ziektegeval in de regio.


IJsbrand Terpstra maandagmiddag (voordat de besmetting in Alpen aan den Rijn bekend werd gemaakt) in gesprek met burgemeester Henri Lenferink

Veiligheidsregio beslist
Mocht er in Leiden wel een besmetting worden gemeld, dan is het overigens alsnog de Veiligheidsregio die over de te nemen maatregelen gaat, zegt Lenferink. “Het gaat om een ziekte in de hoogste categorie. In dat geval beslissen niet de gemeentes maar de veiligheidsregio over de te nemen maatregelen.” Dinsdag komen onder meer de GGD, brandweer, gemeentes en politie bij elkaar voor een beleidsmatig crisisoverleg. “Zo’n beleidsteamvergadering vindt bijvoorbeeld ook plaats bij een grote brand, waarbij koers moet worden uitgezet.”

Pandemie
Als er landelijk nog meer ziektegevallen bekend worden en die niet meer zijn terug te herleiden naar een bekende bron, kan het virus tot een pandemie worden bestempeld. “Dan kan dat ook gevolgen hebben voor de hulpdiensten zelf, we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die parate diensten tot het laatst toe kunnen blijven optreden.” Lenferink benadrukt dat er in de Leidse regio vooralsnog geen aanleiding is om extra maatregelen te nemen bovenop het advies dat de GGD al heeft verspreid. “Dat begint pas als er sprake is van daadwerkelijke besmettingen. Die zijn er nu nog niet.”

Meer informatie over COVID-19 is te vinden op de website van GGD Hollands-Midden.

Leiden Politiek Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×