(Foto: Herman Volker).

Leiden wil kwetsbare vluchtelingenkinderen opvangen

Als eerste gemeente van Nederland heeft Leiden vanavond aangeboden om vluchtelingenkinderen op te vangen. Dat bevestigt burgemeester Lenferink tegenover Sleutelstad. Het Leidse stadsbestuur reageert met dat aanbod op een oproep van de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children die Nederlandse gemeenten vragen om zich te bekommeren om de kwetsbare vluchtelingenkinderen die onder erbarmelijke omstandigheden verblijven in provisorische kampen op de Griekse eilanden.

Chris de Waard in gesprek met de burgemeester Henri Lenferink over de opvang van vluchtelingenkinderen in Leiden.

“Ook Nederland moet verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de zich almaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije”, stellen de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children in een communiqué aan de Nederlandse gemeenten die door de organisaties worden gevraagd om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. “Dit lijkt in onze ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland bieden.”

Situatie mensonterend
Er leven inmiddels duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.

Al in oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. Ook burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. De oproep aan de Nederlandse gemeenten is om het Duitse voorbeeld te volgen.

Leiden Maatschappij Politiek SOS Moria


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×