Manifestatie voor humaan asiel- en migratiebeleid doet Leiden aan

De Leidse burgemeester opent maandag in het Ankerpark de manifestatie ‘Lopend Vuur Leiden’ waarmee door het hele land aandacht wordt gevraagd voor een humaan asiel- en migratiebeleid. Sinds de start op 1 maart deed het ‘Lopend Vuur’ al zo’n vijftig plaatsen aan. Maandagmiddag arriveert het vanuit Noordwijk  bij het amphitheater in het Ankerpark in Leiden.

De manifestatie richt zich op de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven aan de randen van Europa. Het is een oproep aan de politiek om nogmaals de verantwoordelijkheid te nemen. Burgemeester Lenferink riep een jaar geleden als eerste burgemeester in Nederland al op tot het opvangen van kinderen uit de vluchtelingenkampen. “Je kunt niet langer wegkijken als je ziet in welke omstandigheden die vluchtelingenkinderen in Griekenland leven. We weten wel dat we niet alle ellende in de wereld kunnen oplossen, maar dat rechtvaardigt helemaal niks doen niet.”

Fractievoorzitter Gebke van Gaal van GroenLinks Leiden is een van de coördinatoren van Lopend Vuur Leiden: “Het is en blijft urgent om voor de inhumane omstandigheden in de vluchtelingenkampen, zoals Moria op Lesbos aandacht te blijven vragen en de blokkerende politieke partijen te blijven dwingen om verantwoordelijkheid te nemen en deze mensen uit de vluchtelingenkampen nu op te vangen, ook in Nederland.” Leiden heeft net als veel gemeenten al een jaar geleden aangegeven kinderen uit de kampen te willen opvangen. “Maar er is sindsdien nog niets gebeurd en dat is schandalig.”

Dat onderschrijft medecoördinator Nathalie Lecina van Studio Mojo: “We zijn alleen vrij voor zover we in staat zijn andermans vrijheid te zien en te beschermen. Als de vrijheid van de een betekent dat we een ander laten creperen en onjuist behandelen, dan kunnen we ook zelf niet vrij zijn. Omdat we met elkaar op deze planeet leven, moeten we er voor elkaar zijn. Dat vind ik ongelofelijk belangrijk. Ook ik wil er zijn, en mensen kunnen verbinden. Hoe klein mijn impact ook is.”

Programma
Na een openingswoord door ‘Mi Great’-bestuurder Sofie Croonenberg en burgemeester Lenferink worden gedichten van gevluchte jongeren dóór jongeren voorgedragen. Ook stadsdichter Marianne van Velzen draagt een passend gedicht voor. Ook deelt een aantal mensen hun persoonlijke verhalen en zijn er muzikale intermezzo’s van onder andere de Leidse singer-songwriter Mika Jones. In en rondom het amphitheater is een kunstproject te zien van jongeren die gevlucht zijn. De manifestatie wordt rond 16.15 uur afgesloten.

Wake bij Tweede Kamer
Op 16 maart vertrekt een select gezelschap om 10.00 uur vanaf station de Vink met het vuur richting Den Haag. Het laatste station van ‘Lopend Vuur’ is het Plein voor de Tweede Kamer. Daar wordt tot en met 17 maart, de laatste dag van de verkiezingen, tot in de avond een wake gehouden.

Vanwege coronamaatregelen is het maximaal aantal bezoekers in het Ankerpark beperkt tot vijftig. De wake is voor iedereen te volgen via een livestream op Facebook en Instagram.


Routekaart ‘Lopend Vuur’.

Advertentie

Leiden Maatschappij Lopend Vuur SOS Moria

Meer in dossier Lopend Vuur

Meer in dossier Lopend Vuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×