Hooglandse kerk in Leiden. (Archieffoto: Sleutelstad).

Gebedshuizen nemen maatregelen om coronabesmetting te voorkomen

Het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd personen als gevolg van het coronavirus treft ook gebedshuizen. Moskeeën in de Leidse regio hebben het vrijdagmiddaggebed tot in ieder geval het einde van de maand afgelast en ook verschillende kerken nemen maatregelen om besmetting te voorkomen.

Voor moskeeën zat er niet veel anders op dan het vrijdaggebed af te gelasten, vertelt Abdelhamid Bouzzit van de Imam Malik Moskee in Leiden, die ook spreekt namens islamitische gebedshuizen in de rest van de regio. “In onze regio zijn er moskeeën waar tot 1.500 honderd man op het vrijdagmiddaggebed afkomen, dan is het niet verantwoord om dat door te laten gaan.” Er worden geen alternatieven georganiseerd omdat de basis van het gebed een gezamenlijke aanbidding is, zegt Bouzzit. “Dus livestreamen of dat soort technologieën komen hier niet aan te pas.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met Abdelhamid Bouzzit van de Leidse Imam Malik moskee

Ook de Rooms-katholieke kerk in Leiden heeft, op aangeven van de Nederlandse bisschoppen, besloten Eucharistievieringenin in het weekend de rest van de maand niet door te laten gaan. Als alternatief wordt verwezen naar de viering die elke zondagochtend op NPO2 wordt uitgezonden of naar de uitzendingen van Radio Maria. “Waar het echt niet mogelijk is op deze wijze de Mis mee te vieren, vervalt de zondagsplicht”, aldus de pastoor in een brief. Een aantal kerken is zondagmiddag geopend voor een persoonlijk gebed en de doordeweekse missen gaan voorlopig nog wel door.

Geen publiek
De protestantse Leidse Binnenstadsgemeente laat de zondagsdienst in de Hooglandse kerk wel doorgaan, maar de deuren blijven gesloten voor publiek. De viering is alleen via de Kerkomroep of een livestream op Youtube bij te wonen. Het GODcentre in Voorschoten neemt vergelijkbare maatregelen, waar mensen alleen een alternatieve viering via Youtube volgen. “Het zal heel wat korter zijn dan normaal, maar neem daarna gerust tijd met je vrienden en familie en zoek ook andere broeders en zusters op”, zegt pastor Arno van der Knaap in een videoboodschap.

In twee groepen
De Leidse Herengrachtkerk heeft besloten om de twee zondagse kerkdiensten voorlopig wel door te laten gaan, maar een maximum van honderd aanwezigen te hanteren. In plaats van beide diensten open te stellen voor iedereen, is de gemeenschap verdeeld in twee groepen. Mensen met achternamen die beginnen met A t/m L mogen ’s ochtends naar de kerk, K t/m Z is ’s middags aan de beurt. Bij meer dan honderd geïnteresseerden wordt de rest geweerd – er wordt geteld aan de deur. Leden uit risicogroepen wordt geadviseerd helemaal thuis te blijven en alle diensten zijn ook via een livestream te volgen.

De Joodse Gemeente Leiden viert zaterdags Sjabbat en was niet bereikbaar voor een reactie. Het is niet duidelijk op welke manier zijn hun vieringen, al dan niet in aangepaste vorm, voortzetten.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×