(Foto: Kortebaandraverij Voorschoten)

Paarden draven virtueel op de kortebaan

Als de dagen gaan lengen hoort de kortebaandraverij weer van start gaan. Maar ook hier heeft het coronavirus een spaak in het wiel gestoken. De paarden blijven op stal, de toeschouwers thuis. De komende weken staat er de komende weken in de digitale wereld toch een kortebaandraverij op stapel. In Voorschoten.

Op donderdag 26 maart klokslag 9.30 uur toont Kortebaandraverijen.nl de eerste confrontatie van de eerste omloop op Facebook. Om 15.30 uur volgt de tweede confrontatie. Dit ritme wordt vastgehouden. Na zes dagen zit de eerste omloop er dus op. Na een rit is de loting voor de tweede omloop in de commentaren bij de video te zien. Op Kortebaandraverijen.nl staat altijd het meest actuele programma. En om het kortebaan-gevoel zo echt mogelijk te maken, is het koersverloop ook te volgen op Twitter.

Kortebaandraverij is een traditie, vooral in de dorpen in Noord- en Zuid-Holland. Vaak gekoppeld aan jaarlijkse dorpsfeesten. De ‘kortebaan’ wordt op straat of op een weiland gehouden en beslaat 300 meter. In elke rit draven er steeds twee paarden tegen elkaar. De verliezer valt af, de winnaar gaat door naar de volgende omloop. Omdat in ieder geval het eerste gedeelte van het seizoen in het water valt, heeft Mathieu Hilgersom van kortebaandraverijen.nl een alternatief bedacht. “Het is vooral bedoeld als iets leuks. Mensen moeten het niet te serieus nemen. We hadden ook gewoon wat oude video’s op Facebook kunnen zetten, maar door er een soort competitie van te maken, is het leuker.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Mathieu Hilgersom over de virtuele kortebaandraverij.

Kortebaandraverijen.nl heeft de afgelopen jaren veel gefilmd en dus een aardig archief opgebouwd. In deze schat aan beeldmateriaal zijn zij op zoek gegaan naar video’s van de 24 deelnemende paarden die de afgelopen week door de kortebaanliefhebbers zijn opgegeven. Meestal is er gekozen voor de meest recente ontmoeting tussen deze twee paarden. Maar soms bleek er een andere, meer spectaculaire ontmoeting te zijn geweest en is daar voor gekozen. Dat maakt het voor de volgers onvoorspelbaar.

TipCompetitie
De paarden zijn geselecteerd, de beelden gekozen, de loting verricht. Wie wil kan een gokje op de winnaars maken in de TipCompetitie, want ook dat is volgens Hilgersom een onlosmakelijk onderdeel van de kortebaandraverij. Ga naar Kortebaandraverijen.nl voor alle informatie.

Uiteindelijk gaat Kortebaandraverijen.nl net zo lang door tot er een winnaar is, volgens het gebruikelijke verloop van een kortebaan. De eigenaar van het winnende paard én de winnaar van de TipCompetitie worden tijdens het komende kortebaanseizoen in het zonnetje gezet.

 

Sport Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×